Verdine: AGSP'de Türkiye'yi tatmin edecek formule yakınız

Güncelleme Tarihi:

Verdine: AGSPde Türkiyeyi tatmin edecek formule  yakınız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2001 15:52

NATO toplantıları sırasında basını bilgilendiren Fransa Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) konusunda, ``Türkiye`nin endişelerine yanıt verecek ve bu müttefiki de tatmin edecek bir formüle`` ulaşılacağını umduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Vedrine, AGSP`ye ilişkin bir soruyu yanıtlarken, ``Bu çok karmaşıkbir konu, umarım sonuca ulaşılacak`` diyerek, ``Sonuca ulaşamamak durumuna düşmemiz, sorumsuzluk olur. Türkiye`nin endişelerine yanıt verecek bir çözüm hedefleniyor. Türkiye`ye de danışılmasını öngören bir formül gerekiyor`` şeklinde konuştu.  

Sonuca ulaşmak üzere olunduğu umudunu taşıdığını belirten Vedrine,bu aşamada fazla konuşmamak gerektiğine inandığını söyledi.  

Vedrine, AGSP`nin büyük bir geleceği olduğunu, bazı uzlaşmalara varılmasının ve çeşitli önlemler alınmasının şart görüldüğünü, engellerin aşıldığını anlatarak, ``Orta vadede iyimserim. AGSP  projesinin rafa kaldırılacağını hiç düşünmüyorum`` dedi.  

Vedrine, NATO`nun 11 Eylül olaylarından sonra ABD ile dayanışma adına 5. maddeye işlerlik kazandırdığını, oysa ABD`nin İttifak`tan katkı istemediğini hatırlatan bir gazeteciye, şu değerlendirmeyi yaptı:  

``5. maddeye işlerlik kazandırmak iyi bir tepkiydi, bir dayanışma ifadesiydi. Yerindeydi çünkü gerçekten bir müttefik, kendi topraklarında dışarıdan gelen saldırıya uğradı. Pratikte durum farklı oldu. ABD, baştan beri yalnız davranmayı tercih etti ve çok az sayıda müttefikten destek istedi. Bu, ABD`nin tercihidir ama NATO`nun tavrı, anlamı açısından negatif değildir.``  

Vedrine, NATO-Rusya ilişkilerinin daha yakınlaştırılması için yenibir mekanizma kurulması, müttefikler ile Rusya`ya eşit düzeyde yer ve yetki verilecek bir yapı oluşturulması için çalışıldığını, gelecekte, bu yapı çerçevesinde, Rusya ve NATO`nun ortak kriz yönetimi karar ve harekatlarına girişebileceklerini de söyledi. 

Haberin Devamı

NATO`DAN TERÖRİZME YANIT BİLDİRİSİ  
   Â
NATO Konseyi toplantıları sırasında, üye ülkelerin dışişleri bakanlarının onayıyla yayımlanan ``NATO`nun terörizme yanıtı`` başlıklı bildiride, NATO ve AB`nin, terörizme karşıortak mücadelde işbirliği olanaklarını araştırdıkları bildirildi.  

11 Eylül olaylarının tüm dünyaya yönelik saldırı olduğunu, başka masum insanların öldürülmesinin önlenmesi için, bu saldırıların sorumlularının adalete teslim edilmesi gerektiğini belirten bakanlar, terörizmin insan haklarını ve özgürlüklerini, demokrasileri, küresel barış ve gelişmeyi hedef aldığı üzerinde durdular.  

Bildiride, terörizmin her türlüsü şiddetle kınanırken, NATO üyesi 19 ülkenin, bu salgına karşı mücadelede kararlı olduğu beyan edildi.  

``11 Eylül olaylarının sadece bir müttefike değil, tüm müttefiklere yönelilk silahlı saldırı olarak algılandığı`` kaydedilen bildiride, ABD`nin terörizme tepki operasyonlarının desteklendiği, mücadelenin İslam`a veya masum Afganistan halkına karşı olmadığı ifadeedildi.  

Bildiride, bir müttefikin, nereden gelirse gelsin, silahlı saldırıya uğraması halinde Washington Antlaşması`nın 5. maddesinin geçerli olacağı hatırlatılarak, sadece askeri önlemlerle terörizmin yenilmesi hedefine ulaşılamayacağı, küresel ve çokyönlü bir yanıt gerektiği, NATO ve AB arasında, ortak mücadele amaçlı işbirliği yöntemlerinin araştırıldığı kaydedildi.  

NATO bildirisinde, gelecek sene NATO liderlerini buluşturacak olan Prag zirvesinde, ittifak bünyesinde terörizme karşı mücadele amacıyla alınacak önlemlerin ve müttefikler arasında işbirliğinin güçlendirilmesi için somut kararlar geliştirileceği duyuruldu.   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!