Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro kimdir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2018 13:02

TRT'de yayımlanan 'Diriliş: Ertuğrul' dizisinin senarist ve yapımcısı Mehmet Bozdağ, sosyal medya hesabından Venezüella lideri Nicolas Maduro'nun, Osmanlı hanedanının geldiği Kayı Boyu'nun bayrağını tutarken ve eskiden Oğuzlar'ın giydiği 'börk' başlığı ile poz verdiği fotoğrafları paylaştı. Nicolas Maduro’nın fotoğrafına Türk kullanıcılardan da beğeni yağdı. Peki Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro kimdir?

Haberin Devamı

Nicolas Maduro Moros, 23 Kasım 1962 tarihinde dünyaya geldi. Eski devlet başkanlarından Hugo Chavez'in altında Ekim 2012 tarihinden itibaren Devlet Başkan Yardımcısı olarak görev yapmış bir Venezuelalı politikacıdır. Chavez'in ölümünün ardından geçici başkan olarak görev yapmış, 14 Nisan 2013 günü yapılan genel seçimlerin ardından devlet başkanlığına seçilmişti.

Nicolas Maduro, Ağustos 2006 ile Ocak 2013 tarihleri arasında Dışişleri Bakanı oldu. Kendisi, milletvekili ve dışişleri bakanı olarak "Chavez'in iç çemberinin en yetenekli yönetici ve siyasetçi" olarak tarif edilir.

Sendikaların yasak olduğu 1970'ler ve 1980'lerde Karakas metro işçilerini temsil eden Maduro, bir otobüs şoförü olarak çalışırken siyasi kariyerine başladı. Beşinci Cumhuriyet Hareketi'nin (MVR) kurucularından biri olarak kabul edilir. Nicolás Maduro, Hugo Chavez'in 1992 yılında yaptığı başarısız darbeden sonra, 1994 yılında hapishaneden serbest kalmasındaki rolü ile bilinir. Chavez'in 1998 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında bölgesel siyasi koordinatörlerinden biri olarak onun hizmetindeydi.

2012 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden 3 gün sonra, 10 Ekim 2012 tarihinde, Başkan Chavez'in Başkan Yardımcısı olarak atandı. Dışişleri Bakanı görevinden ayrılarak 12 Ekim 2012 tarihinde yeni görevine başladı.

5 Mart 2013 tarihinde Devlet Başkanı Hugo Chavez, tahminen kansere bağlı komplikasyonlar sonucu nedeniyle hayatını kaybetti. Venezuela yeni devlet başkanlığı seçimlerine hazırlanana kadar Başkan Yardımcısı Nicolas Maduro, bir ay süre için geçici olarak başkanlık görevini devraldı. 14 Nisan 2013 günü yapılan seçimlerde galip gelerek devlet başkanlığına seçildi.

Haberin Devamı

 


 

BAKMADAN GEÇME!