Velilere bağış haczi

Güncelleme Tarihi:

Velilere bağış haczi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Okulların her açılışında bağışlar sorun olur, buna alışmıştık. Ancak bağış nedeniyle haciz, pek alışılmış değil... Ayvalık Anadolu Lisesi'ne kayıt yaptıran velilerden bazıları, nakit bağış yapamayınca senet imzalamış. Senetler de ödenmeyince Ayvalık Anadolu Lisesi Yaptırma ve Koruma Derneği, haciz kararı aldırmış.

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'ndeki Anadolu Lisesi'ne çocuğunu kaydettiren velilerden istenen bağışı nakit ödeyemeyenlere, senet imzalattırıldığı ortaya çıktı. Bazı veliler, senetleri ödeyemeyince, hacizle karşı karşıya kaldı.

Geçen yıl eğitime başlayan, ancak 16 derslikli binası bitmeyen okul, geçici olarak Kıvanç Sarlıcalı İlköğretim Okulu'na alındı. Lise binasının tamamlanması için yaklaşık 30 milyar liraya daha ihtiyaç duyulurken, öğrenim yılı başındaki yeni kayıtlar gelir kapısı görüldü. Anadolu Lisesi Yaptırma ve Koruma Derneği, 320 öğrencinin eğitim gördüğü okuldaki velilerden 10 ile 30 milyon lira arasında bağış aldı. Velilerin bir kısmı parayı nakit ödedi, yaklaşık 5 milyar lira toplandı. Nakit ödeyemeyenler ise senet imzaladı. Ancak senet imzalayan 16 kişi ödeme yapmayınca, dernek, Ayvalık İcra Dairesi'nde başvurdu ve tamamı memurlar olan velilerin maaşlarına haciz koydurup, tahsilat yaptı.

ZORLA ALMADIK

Olay Ayvalık'ta büyük tepki çekti. Eğitim-Sen Şube Başkanı Yusuf Ziya Alaybeyoğlu, ‘‘Bakanlığın yasağına rağmen, velilerden zorla senet alınmış. Çocuğuna iyi gelecek hazırlamak isteyen veli, çaresiz kalıp senet imzalamış. Bu durum eğitim camiası adına üzücü. Ekonomik güçlük çeken veli, karşısında icrayı bulunca okula sevgisi de yok oldu. Kınıyoruz’’ dedi.

Ayvalık Anadolu Lisesi Yaptırma ve Koruma Derneği Saymanı Halil Kantarcı ise ‘‘Okul binasının bitirilmesi gerekiyordu. Herkes arzusuna göre bağışta bulundu. Kimseden silah zoruyla yardım istemedik. Kimileri nakit verdi. Senetler de gönüllü imzalandı. Senetleri inşaata malzeme alımında kullanıp ciro ettik. Ödeme yapılmayınca geri döndü. Biz de icraya başvurduk. Kanunsuz birşey yapmadık’’ diye konuştu.

MAAŞLARA HACİZ

Maaşına haciz konulan velilerden Ticaret Lisesi muhasebe öğretmeni Mustafa Saçıkara, çocuğumu okula kaydettirirken kendisinden 30 milyon lira bağış istendiğini, ödeyemeyince senet imzalattırıldığını belirterek, ‘‘Gücüm yetmiyor, maaşımla idare edemiyorum. Senedi ödemeyedim, hakkımda icra işlemi yapıldı. Mal beyanında bulundum. Şimdi her ay 2 milyon lira veriyorum. Başka memur velilerin maaşları hacizli. Devlet memuruyum, yorum yapamam’’ dedi. Balıkesir, Milli Eğitim Müdürü Alpaslan Peker ise göreve bir hafta önce başladığını, konuyu bilmediğini söyledi. Peker, ‘‘Derhal konuyu araştıracağım. İnceleme başlatacağım. Sayın valiyle görüşeceğim. Ancak bakanlığın talimatı var. Zorla bağış alınmaz. Bağış için de kimseye senet imzalatılamaz’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!