Vekiller 'karakol' denetleyecek

Güncelleme Tarihi:

Vekiller karakol denetleyecek
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 16, 2002 12:08

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri, bu ay 6 ildeki karakol ve huzurevlerinde insan hakları denetimi yapacak. 'Gizlilik içinde yapılacağı' belirtilen denetimlerde denetim formları tutulacak.

Haberin Devamı

Komisyon'un bugünkü toplantısında denetim faaliyetleri kapsamında 6 ayrı alt komisyon oluşturuldu ve bunların çalışacağı iller belirlendi.

Komisyon Başkanı Hüseyin Akgül, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, alt komisyon üyeleri ve denetim yapılacak illerin gizli tutulacağını söyledi. Komisyonun 23 üyesinin de bu denetimlerde görev alacağını anlatan Akgül, kendisinin Ankara'da kalarak koordinasyonu sağlayacağını kaydetti.

Alt komisyon üyelerinin denetimlerinde hazırlanan standart formların kullanılacağını belirten Akgül, "Denetleme sonucunda komisyona sonuçlar geldiğinde, burada bize bir fikir verecek. Türkiye'nin insan hakları fotoğrafını bu gidilen yerlerde çekmiş olacağız" dedi.

GÄ°ZLÄ°LÄ°K ESAS

Akgül, alt komisyon üyeleri ve gidilecek iller konusunda gizliliğe büyük özen gösterdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Denetimlerde gizlilik esas olacak. Gidilen yere daha önceden haber verilirse bunun denetimle alakası olmaz. Sadece şova dönük bir gitme olur. Bizim komisyonumuz hizmeti esas almış, şovdan kaçınan bir komisyondur."

Hüseyin Akgül, denetimlerin TBMM ve İnsan Hakları İnceleme Komisyonu adına yapıldığını belirterek, alt komisyon üyelerinin çalışma yöntem ve zamanını kendileri belirleyeceğini söyledi.

DENETÄ°M FORMLARI

Akgül, denetimlerde komisyon üyelerinin "kişisel ilgisinin" değil, ilgili mevzuatın dikkate alınacağını kaydetti. Alt komisyon raporlarının değerlendirileceğini anlatan Akgül, bunların daha sonra kamuoyuna açıklanacağını dile getirdi.

Karakol denetimlerinde "Gözaltı mekanları için denetleme formu" doldurulacak. Bu formda yakalama, nezarethane, üst araması, yakınlara haber verme, avukatla görüştürme, işkence ve kötü muamele, hazırlık soruşturmasının gizliliği, gözaltı süresi, doktor muayenesi, yargılama ve yer gösterme konusunda çeşitli sorular bulunuyor.

Huzurevi denetimlerinde ise yönetim, buralarda kalan yaşlılar ve çalışanlarla görüşülerek gerekli bilgiler alınacak, ayrıca huzurevi birimlerinde inceleme yapılacak.

TBMM Ä°nsan Hakları Ä°nceleme Komisyonu Åžubat ayında cezaevleri ve çocuk yetiÅŸtirme yurtlarını denetleyecek. Komisyonun denetimleri Meclis'in çalıştığı dönemlerde sürecek ve belirlenecek yerler denetim kapsamına alınacak.Â
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!