Vekil rektör modeli

Güncelleme Tarihi:

Vekil rektör modeli
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2006 00:00

YÖK bugün yapacağı toplantıyla, yeni kurulan 15 üniversite için ’vekil rektör’ tayin edecek. Vekil rektörün üniversitenin kadrolu profesörü olması gerekmiyor. Böylece üniversitelerde seçim süreci de başlayacak.

ANAYASA Mahkemesi’nin, yeni kurulan 15 üniversitenin kurucu rektör adayını hükümetin belirlemesine ilişkin yasa maddesini iptal etmesi ve gerekçeli kararın yayımlanmasının ardından bugün toplanacak YÖK son engeli de ’Vekil rektör modeli’ ile aşacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi’nin, kurucu rektörlerin atanma yöntemine ilişkin yasa maddesini iptal etmesi üzerine, hukuki boşluk doğduğunu, YÖK’ün kurucu rektör atayamayacağını ve gerekçeli kararın ilanını takiben yeni bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini savunmuştu. YÖK ise hukuki boşluk doğmadığını, mevzuatın açık olduğunu duyurmuştu.

Bu çerçevede, Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığında toplanan YÖK, vekil tayini için yetki kararının ardından, 15 yeni üniversite için ’vekil tayini’ sürecini başlatacak. Vekil rektörün, üniversitenin kadrolu profesörü olması gerekmiyor. YÖK, diğer üniversitelerde görev yapan profesörler arasından da vekil tayin edebilecek. YÖK’ün, vekil tayin edeceği 15 üniversitede rektör seçimi için 6 ay süre tanıması bekleniyor. Ancak, seçime gitmek için ’en az 6 profesör bulunması’ koşulunu taşıyan üniversitelerde, vekil tayiniyle birlikte seçim süreci başlamış olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!