Vejetaryenlerin kalp krizi riski düÅŸük

Güncelleme Tarihi:

Vejetaryenlerin kalp krizi riski düşük
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 23, 2004 17:22

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fahri Özcan, vejetaryenlerde kalp krizi riskinin, diğerlerine göre çok daha düşük olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Özcan, vejetaryen beslenmenin insan saÄŸlığı açısından faydalı ve uyulması keyifli bir yöntem olduÄŸunu söyledi.Â

 

Vejetaryenlerin et, balık ve kümes hayvanlarını yemediÄŸini ifade eden Özcan, süt ve süt ürünleri yiyenlere laktik vejetaryen, bunlarla birlikte yumurta yiyenlere ovo-laktik vejetaryen, hiçbir hayvansal gıdayı yemeyenlere ise vegan denildiÄŸini kaydetti.Â

 

Vejetaryenlerin kolesterol seviyesinin düşük olduğunu ifade eden Özcan, ''Kolesterol et, süt ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde bulunur.

 

Vejetaryenlerin yediÄŸi yemeklerde ise doymuÅŸ yaÄŸ asiti ya hiçyok, ya da çok düşük seviyededir. Bu nedenle vejetaryenlerde kalp krizi riski çok daha düşüktür'' diye konuÅŸtu.Â

Haberin Devamı

 

Yapılan araÅŸtırmalarda vejetaryen diyetle alınan proteinin birçok avantajı olduÄŸunun anlaşıldığını belirten Özcan, şöyle devam etti:Â

 

''Araştırmalar, proteini sadece bitkisel kaynaklardan almanın, alınan yağ miktarı ve türü değişmese bile kandaki kolesterol seviyesini düşürdüğünü göstermiştir. Düşük yağ seviyeli vejetaryen diyetin, diğer beslenme alışkanlıklarına açık bir üstünlüğü olduğu yine bu araştırmalarda ortaya konulmuştur.

 

Özellikle 40 yaÅŸ ve üstündekilere kırmızı et yemeleri kesinlikle önerilmiyor. Ailelerinde kalp hastası bulunanlar, bu konuda çok daha fazla dikkat etmelidir.''Â

   Â

YÜKSEK TANSİYONDAN KORUNMAK İÇİN

 

Vejetaryen beslenenlerin tansiyonlarının diğerlerine oranla daha düşük olduğunu belirten Özcan, ''Yüksek tansiyondan korunmak için kolesterol seviyesinin kontrol altında tutulması gerekir. Araştırmalar, vejetaryen diyete et eklenince tansiyonun hızla yükseldiğini ortaya koymuştur.

Haberin Devamı

 

Vejetaryen beslenme, günlük diyetteki sodyum miktarını azaltmanın yanı sıra yüksek tansiyonla mücadeleye de destek olmaktadır. Yüksek tansiyon hastası birçok kiÅŸi, vejetaryen diyeti tercih ettiÄŸi takdirde tansiyon ilacına ihtiyaç duymamakta'' dedi.Â

   Â

BESLENME VE KANSER...

   Â

Vejetaryen beslenmenin kanseri önleyici etkilerinin de bulunduÄŸunu kaydeden Özcan, ''Vejetaryen beslenmenin bazı kanser türlerini önleyici etkisi var. Yapılan araÅŸtırmalar, bitkisel beslenme alışkanlıklarının yaygın olduÄŸu ülkelerde göğüs ve kalın bağırsak kanserine yakalanma riskinin çarpıcı ÅŸekilde düştüğünü göstermiÅŸtir'' diye konuÅŸtu.Â

 

Şeker hastalarında, çeşitli kalp hastalıkları görülme ihtimalinin yüksek olduğunu ifade eden Özcan, bu hastaların yağdan ve kolesterolden kaçınması gerektiğini, bunun için en uygun beslenme şeklinin ise vejetaryen beslenme olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!