Vegan hükümlü Osman Evcan mücadeleyi kazandı

Güncelleme Tarihi:

Vegan hükümlü Osman Evcan mücadeleyi kazandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2015 10:05

Vegan (hayvansal gıdaları tüketmeyi reddeden) hükümlü Osman Evcan'ın cezaevi yemeklerine tepki olarak başlattığı açlık grevi, taleplerinin kabul edilmesi üzerine 39. gününde sona erdi.

Haberin Devamı

Kocaeli Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde yatan vegan hükümlü Osman Evcan, 'beslenme hakkının cezaevi yönetimi tarafından engellendiği' gerekçesiyle 10 Kasım tarihinde açlık grevi başlattı.


Evcan'ın mücadelesine pek çok kesimden destek gelirken, geçen hafta Beyoğlu Tünel Meydanı'nda toplanan İstanbul Hayvan Özgürlüğü İnisiyatifi üyesi bir grup, İstiklal Caddesi boyunca sloganlar eşliğinde yürüyerek soruna dikkat çekti. Tutuklu ve hükümlülerin temel yaşam hakkı olan yemek tercihi özgürlüğünün kendilerine tanınması gerektiğini belirten grup, Evcan'ın taleplerini, "Mevsim sebzelerinin sera veya konserve olarak değil, taze verilmesi, yeterli bakliyat, tahıl ve kuruyemiş verilmesi ve kantinde daha fazla vegan gıda maddesi satılması" olarak sıraladı.

Haberin Devamı


CHP MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Öte yandan CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da, Osman Evcan’ın durumunu ve başlattığı açlık grevini Meclis gündemine taşıdı. Sarıhan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’n yanıtlaması istemiyle konu hakkında soru önergesi verdi. 

SAVCI İLE GÖRÜŞTÜ

Art arda gelen destek mesajlarının ardından iyi haber geçen cuma günü geldi. Evcan'ın mücadelesi, açlık grevinin 39. gününde cezaevi savcısı ile yaptığı iki saatlik görüşmenin ardından taleplerinin kabul edilmesi ile sona erdi. Osman Evcan, kendisini ziyaret eden Türk Tabipler Birliği heyetine, talepleri karşılandığı için eylemini sonlandırdığını söyledi ve normal beslenmesine dönebilmesi için hastaneye götürüldü. Süreci yakından takip eden Evcan'ın ablası Asiye Evcan, "Osman'ın sağlık durumu iyi. Grevin son gününde de hastaneye yürüyerek gitti. Kazanılmış haklarını geri aldı, çok mutluyuz" dedi.

Evcan, 2011 yılında 43 gün süren açlık grevi eylemi sonucunda tutuku ve hükümlü vegan-vejetaryenler için yemek hakkı kazanmıştı.

VEGANLIK NEDİR?

Veganlık ya da veganizm, çeşitli nedenlerle hayvansal gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetme olarak tanımlanıyor. Vegan kişiler, hayvansal gıdaların yanı sıra, giyecekleri ve diğer tüm yan ürünleri de kullanmıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!