Türk edebiyatının çınarı Vedat Türkali hayatını kaybetti!

Güncelleme Tarihi:

Türk edebiyatının çınarı Vedat Türkali hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2016 07:46

Vedat Türkali'den sabah saatlerinde acı bir haber geldi... Türk edebiyatının usta isimlerinden Vedat Türkali, 97 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Haberin Devamı

Kızı Deniz Türkali, Twitter hesabından ''Babamı Vedat Türkali'yi kaybettik'' açıklamasıyla acı haberi duyurdu.

97 yaşındaki Türkali, rahatsızlığı nedeniyle 27 Ağustos cumartesi günü Yalova Devlet Hastanesine kaldırılmıştı.


DOKTORUNDAN AÇIKLAMA

Haberin Devamı

CNN Türk yayınına bağlanan Türkali’nin doktoru Özgür Akın Oto, ünlü yazarın cumartesi günü hastanede tedavi altına alındığını belirterek, "İdrar yollarında enfeksiyon vardı.  Böbrek yetmezliği rahatsızlığı da devam ediyordu. Bu sabah çoklu organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi" dedi.  

SEVENLERİ HASTANEYE GELDİ

Yalova Devlet Hastanesi’nde bu sabah yaşamını yitiren Türk Edebiyatı’nın çınarlarından Vedat Türkali’nin acı haberini alan yakınları ve sevenleri hastaneye akın etti.

Asıl adı 'Abdülkadir Pirhasan' olan Vedat Türkali’nin sevenleri ve yakınları hastane önünde üzüntülerini dile getirdi. Türkiye’nin bir çınarı daha kaybettiğini belirten Cemal Turan, Türkali ile tanışmaktan büyük onur duyduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Turan, şöyle dedi:
"Vedat Türkali, 13 Mayıs 1919 doğumlu Türkiye entelektüellerinden, aydınlarından, sınıf mücadelesi veren, ezilen sınıfların yanında olan aydınlarımızdan birisidir. Görüşlerinden dolayı 1951 yılında hapse atılmıştır. 7 yıl yattıktan sonra serbest bırakılmış aydınlarımızdandır. Dün,  biz, hastanede ziyaret ederek Vedat Türkali ile görüştük.  Öleceğini tahmin etmemiştik. Sabah ajansların haberlerinden öğrendik. Bu yüzden buraya geldik. Yakınlarını bekliyoruz. Büyük bir ihtimalle İstanbul’da defnedilecektir. Tabi İstanbul’da da 2-3 gün sonra defnedilecektir. Çünkü Türkiye’nin bir çınarıdır. O çınar devrildi. Bir an önce apar topar toprağa verilecek bir insan olmadığından dolayı düşünüyorum. Ona karşı platonik duygularımız yok. Sınıf mücadelelerinde ondan çok şey öğrendiğim çok şeyler olduğu için, hayat yolumuza ışık tuttuğundan dolayı, tanıdığım için onur duyduğum bir insandır." 

Haberin Devamı

Türk edebiyatının çınarı Vedat Türkali hayatını kaybetti
''97’İNCİ DOĞUM GÜNÜNÜ NAZIM HİKMET’İN GÖMLEĞİYLE KUTLAMIŞTI''

Türkali’nin sevenlerinden Kazım Karakaş ise Vedat Türkali’nin 97’nci Doğum Günü’nü Nazım Hikmet’in gömleğini giyerek kutladığını söyledi.

Türkali ile anılarını anlatan Karakaş, şöyle dedi:
"Vedat Türkali, Türkiye sosyalist ve komünist hareketinin emektarlarından birisidir. Biz Türkali’yi Mayıs ayında 97’nci doğum gününü İstanbul’da sosyalist yoldaşlarla kutladık. Unutamayacağım bir anım var. Nazım Hikmet bir gömlek hediye ediyor Vedat Türkali’ye. O da sohbet arasında birisi Nazım Hikmet’in gömleği duruyor mu? dedi. O da evet dedi ve o gömleği giydi. Doğum gününü o şekilde kutladık. Dün de geldik. Dokunduk, elini tuttuk. 'Biz gidiyoruz' dedik. Son kez elini tutarken 'gelecek misiniz?' diye sordu. Biz de 'geleceğiz' dedik." 

Haberin Devamı

"TÜRK SOLU BÜYÜK BİR ÇINARI KAYBETTİ"

Türkali’nin sevenlerinden Ayhan Açıkgöz ise Türk solunun bir çınarını kaybettiğini söyledi. Açıkgöz, "Türk solu büyük bir çınarı kaybetti. Eşitlik, özgürlük ve demokrasi için vermiş olduğu mücadele burada noktalandı. Kendisini saygıyla anıyoruz. Tüm halkların başı sağ olsun" dedi. 

EŞİNİN YANINA DEFNEDİLECEK

Vedat Türkali’nin cenazesi 31 Ağustos Çarşamba günü öğle namazından sonra Teşvikiye Camii’nden kaldırılacak. Ünlü edebiyatçı, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda eşi Merih Pirhasan’ın yanına defnedilecek. Merih Pirhasan ile Vedat Türkali 1942 yılında evlenmiş, Merih hanım 31 Ekim 2013’te hayatını kaybetmişti.

VEDAT TÜRKALİ KİMDİR?

Haberin Devamı

Asıl adı Abdülkadir Pirhasan olan ve 13 Mayıs 1919’da Samsun’da doğan Türkali, liseyi Samsun Lisesi’nde okuduktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl eşi Merih Pirhasan’la evlendi. Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra 1951’de tutuklandı. 9 yıl ceza aldı. 7 yıl sonunda koşullu olarak serbest kaldı.

Rıfat Ilgaz ile Gar Yayınlarını kurdu. 1960’ta Dolandırıcılar Şahı ile senaristliğe başladı. 1965’te Karanlıkta Uyananlar filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’nü kazandı. Bir Gün Tek Başına, Mavi Karanlık, Tek Kişilik Ölüm, Güven, Yeşilçam Dedikleri Türkiye, Kayıp Romanlar, Yalancı Tanıklar Kahvesi, Bitti Bitti Bitmedi gibi romanlara imza attı.

1974’te Milliyet Yayınları Roman Yarışması’nda birincilik ödülünü, 1976’da Orhan Kemal Roman Armağanını kazandı. 2016’da Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü’ne layık görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!