Veda Şura'sı

Güncelleme Tarihi:

Veda Şurası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2001 01:44

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin on yıllık komuta kademesini şekillendirerek, 114 general ve amiralin terfi durumlarının görüşüleceği Yüksek Askeri Şura çarşamba günü başlıyor

Cumartesi gününe dek sürecek toplantı için tüm hazırlıklar büyük gizlilik içinde tamamlandı. Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı ile TSK'daki diğer 14 orgeneral ve oramirali biraraya getirecek toplantı da albaylıktan amiral ve generalliğe yükselecek subaylarların yanısıra, başta irtica olmak şzere, disiplinsizlik nedeniyle askerlikten ilişiği kesilmesi gşndemde olan subay ve astsubayların durumu da masaya yatırılacak. Bu yılki Şura ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu görevinde son senesine girerken, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hilmi Özkök de, Orgeneral Kıvrıkoğlu'nun boşaltacağı TSK'nın zirvesini devralmak için son senesine girmiş olacak. Özkök, bir sürpriz olmazsa bu göreve seneye başlayarak, 2006'ya dek sürdürecek.

CELASİN'İN YERİNE ASPARUK

2001 Şurası'nda, 4 yıllık olan görev süreleri bu yıl dolan dört üst düzey komutan TSK'ya veda ediyor. Bu çerçevede, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ergin Celasin ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil ile 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Timur ve Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Nahit Şenoğul TSK'dan bu sene ayrılıyor. Celasin'den boşalacak Hava Kuvvetleri Komutanlığı makamına, halen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri olan Orgeneral Cumhur Asparuk'un, Deniz Kuvvetleri Komutanı Erdil'in yerine ise halen Donanma Komutanı olan Oramiral Bülent Alpkaya'nın getirilmelerine ise kesin gözüyle bakılıyor.

TİMUR'UN YERİNE BAŞER

1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Timur'un yerine ise en kıdemli iki Orgeneralden biri olan Edip Başer'in getirilmesi yüksek bir ihtimal. Bu karar ise seneye Özkök'den boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Başer'in önünü açacak. Ancak bu durum, atandığı takdirde 2003'te Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı bitirecek olan Başer için, ileride Genelkurmay Başkanı olacak anlamına gelmiyor. Çünkü, 2003'te Özkök Genelkurmay Başkanlığı'nı sürdürüyor olacak. Bu paralelde, diğer kıdemli Org. Jandarma Komutanı Aytaç Yalman ise bir sene daha bu görevde kalacak gibi gözüküyor.

8 KORGENERAL YARIŞIYOR

Bu Şura'da, Kara Kuvvetleri'nde Timur ve Şenoğul'dan boşalan her iki orgenerallik rütbesi için tam sekiz korgeneral yarışıyor. Bu korgeneraller ise Hurşit Tolon, Erol Tutal, İlker Başbuğ, Oktar Ataman, İbrahim Tülü, Kamuran Orhon (2 yıl uzatmalı), Atilla Kurtaran, ( 1 yıl uzatmalı) ve Yıldırım Türker ( 1 yıl uzatmalı). 2001 Şurası'nda Celasin'den boşalan orgenerallik rütbesi için Hava Kuvvetleri'nde Taktik Kuvvet Komutanları olan iki korgeneral İbrahim Fırtına ve Burhan Tunalı yarış verirken, denizcilerde ise Erdil Paşa'nın emekliliğinden açılacak orgenerallik için ise Deniz Saha Komutanları olan koramiraller Özden Örnek ve Taner Uzunay yarışacak.

KUVVET KOMUTANLIĞI GARANTİ

Bu yarışların galipleri ilerinin kuvvet komutanı olmayı da garantileyecek. 2001 Şurası'nda, 1999'da orgeneralliğe terfi eden Çetin Doğan, Taner Akbaş, Tuncer Kılınç'ın ilk görev yerlerinde iki sene kaldıklarından, TSK içinde bir rotasyonla, yeni bir makama atanmaları da diğer kuvvetli bir olasılık. Geçen Şura'da, Orgeneralliğe terfi eden Genelkurmay II. Başkanı Yaşar Büyükanıt ile Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Şener Eruygur'un ise bu görevlerinde bir yıl daha kalıp kalmamaları tamamen Şura'nın takdirinde.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!