Vebali eylemcilerin olacak

Güncelleme Tarihi:

Vebali eylemcilerin olacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Türk, ölüm orucunda kritik döneme girilirken, eylemcileri sağduyulu olmaya çağırdı.

Bakan, ‘‘Devlet olarak elimizden geleni yapıyoruz. Sorumluluk ve vebal, eylemi başlatanlarındır’’ dedi.

ÖLÜM oruçları 57. gününe girerken, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, dün ilginç bir çıkış yaptı. Türk, TBMM'den ayrılırken, ölüm orucu eyleminde kritik bir safhaya gelindiğini, sakatlıkların ortaya çıkabileceğini belirterek, ‘‘Eylemcilerin sağduyulu davranacaklarını ummak istiyorum. Aksi takdirde sorumluluk ve vebal bu eylemi başlatanların olacaktır. Devlet olarak elimizden gelen çabayı gösteriyoruz’’ dedi.

PKK SON VERDİ

Türk, dün öğleden sonra Adalet Bakanlığı'ndan çıkışında 3 Aralık'tan bu yana İstanbul Bayrampaşa Cezaevi'nde açlık grevi yapan terör örgütü PKK üyesi 40 kişinin bu eyleme son verdiklerini açıkladı. Türk, şöyle dedi:

‘‘İnsan hayatı üzerine dayalı bir eylem biçimi olamaz. Adalet Bakanlığı ve hükümet olarak, bu eylemin, can kaybı ve sakatlıklara yol açmadan sona erdirilmesini bekliyoruz. Aksi takdirde, bunların sorumluları, başlatanlar, sürdürenler ve destek verenler olacaktır.’’ Türk'ün açıklamasına göre, açlık grevi yapan PKK'lıların bakanlığa gönderdikleri dilekçede, Adalet Bakanlığı ve hükümetin sorunu çözmek için gösterdiği çabaların olumlu karşılandığı, bu fırsatı değerlendirmek için, bir iyi niyet göstergesi olarak geç olmadan bu eyleme son verildiği belirtildi. Türk, ‘‘Diğer tutuklu ve hükümlülerden, çok geç olmadan, can kaybı yaşanmaan eylemi sona erdirmelerini bekliyoruz’’ dedi.

GÖREVİMİN BAŞINDAYIM

Gazetecilerin, ‘‘İstifa edeceğiniz ya da görevden alınacağınız iddiaları var’’ sözleri üzerine Türk, ‘‘Gördüğünüz gibi görevimin başındayım’’ dedi.

ÖNERGEYİ ÇEKTİRDİK

Türk, Avrupa Parlamentosu'a F tipi cezaevleri ve ölüm oruçlarının görüşülmesi yönünde önerge verildiğini, ancak Dışişleri Bakanlığı'nın çalışması ve Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin, Türkiye'de ölüm oruçları ve F tipi cezaevlerine ilişkin çalışmalarını anlatması üzerine önergenin geri alınmasının sağlandığını da söyledi.

PROGANDA YASAK

Türk, İstanbul DGM'nin yayın yasağı üzerine, ölüm oruçları ve açlık grevlerine ilişkin haberlerin, verilip verilemeyeceğine ilişkin soru üzerine, ‘‘Hayır, o anlamda değil. İçeriğine bakılacak. Tabii İstanbul DGM'nin kararına bakmak gerekir. Yayınlarda,terör örgütlerin propagandasını ve devleti zaafa uğratıp uğratmadığı dikkate alınacak’’ dedi.

Türk, hükümet açısından bir ödün verilip verilmeyeceği sorusuna Türk, ‘‘Hükümet ve devlet olarak biz yapabileceklerimizi ifade ettik. Bu da F tipi cezaevlerinin ertelenmesidir. Bunda mutabakata varılması gerekir’’ yanıtını verdi.

ECEVİT: YARINI (BUGÜNÜ) BEKLEYİN

Öte yandan Başbakan Ecevit, ölüm oruçlarının kimsenin yaşamı sönmeden sona ermesi için hükümetin elden geleni yaptığını belirterek,‘‘F tipi cezaevleriyle ilgili her türlü kaygı giderildi. Ancak ölüm orucunu düzenleyenler hiçbir devletin kabul edemeyeceği koşullar dayatmaya devam etti. Ölüm olursa sorumlusu onları ölüme sürükleyenler olacaktır’’ dedi.

Ecevit, ölüm oruçlarına müdahalenin gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soruyu ‘‘Şu aşamada bir şey söyleyebilecek durumda değilim. Yarını (bugün) bekleyin. Yarın (bugün) başka bir gün olacak’’ sözleriyle yanıtlayarak umutlarını kaybetmedikleri mesajını verdi.

Ölüm orucunda saatler sayılıyor

HÜKÜMET ile cezaevleri arasında 57. gününe giren ‘‘ölüm orucu’’ gerginliğinde gözler artık saatlere çevrildi. Eylemin merkezi konumundaki Bayrampaşa Cezaevi, dün, hareketli saatler yaşadı.

Cezaevinde milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan heyetlerin ölüm orucundaki mahkûmları vazgeçirme çabaları sürerken, tıbbi müdahale için önlem alındı. Cezaevine saat 13.30 sıralarında, içerisinde tıbbi malzeme bulunan koliler ve tartı aleti getirildi. Tıbbi malzemeler ve tartı aleti cezaevi revirine götürülürken, aynı dakikalarda cezaevine 2 ambulans gelerek beklemeye başladı.

HASTANELER ALARMDA

Bu arada İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Erzengin ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Nejat Özbal bir açıklama yaparak hastanelerde acil müdahale için her türlü hazırlığın yapıldığını duyurdu. Yapılan açıklamada ‘‘Ölüm orucu eylemine başlayan bu insanların, düşünme, karar verme iradelerinin durduğu, metabolizmalarının tümden bozulduğu dikkate alınarak, derhal tıbbi müdahale zorunlu hale gelmiştir. İstanbul Üniversitesi'nin iki Tıp fakültesinde tüm birimler, bu insanların tedavisine her türlü donanım ve ekibi ile hazırdır’’ denildi.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici, saat 14.05'te cezaevine geldi. Ferzan Çitici, eylemin biteceğini umut ettiğini söyledi. Bayrampaşa Cezaevi'nde heyet ile tutuklular arasındaki görüşmelerin devam ettiğini vurguladı. Çitici, ‘‘Görüşmeleri heyet sürdürüyor. Ben de heyetten görüşmelerle ilgili bilgi alıyorum’’ dedi. İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman da, saat 15.15 sıralarında cezaevine geldi. Basın mensuplarının soruları üzerine, ‘‘Eylemin sona erdirilmesi için çabalar sürdürülüyor. Herhalde sonuca ulaşılır’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!