Ve söz seçmende

Güncelleme Tarihi:

Ve söz seçmende
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2005 01:43

600 bine yakını Türk olmak üzere 61.9 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Almanya’da bugün seçim sandığına gidiliyor.

Haberin Devamı

Schröder ve Merkel’in nefes kesici bir yarış sergilemesi bekleniyor.

ALMANYA’da bugün yapılacak genel seçimlerde son sözü seçmenler söyleyecek. 600 bine yakını Türk kökenli 61.9 milyon seçmen oylarıyla hem Federal Meclis’e girecek 598 milletvekilini belirleyecek hem de Başbakan Gerhard Schröder’in kaderini çizecek. Seçimlerde 26 Türk kökenli de milletvekilliği için yarışıyor. Bu seçimlerde aynı zamanda, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinin göreve devam edip etmeyeceğinin yanı sıra Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) Hür Demokrat Parti’nin (FDP) iktidar değişikliğini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği de ortaya çıkacak. Böyle bir durumda SPD ve Yeşillerin 7 yıldır iktidarda olan ‘kırmızı/yeşil’ koalisyonu yerini CDU/CSU ile FDP’nin oluşturacağı ‘siyah/sarı’ koalisyonuna bırakacak. Angela Merkel de ‘Almanya Federal Cumhuriyeti’nin ilk kadın başbakanı’ olarak tarihe geçecek. Ancak bu ikisinin oyları çoğunluk hükümeti kurmak için yeterli olmazsa CDU/CSU ile SPD’nin ‘büyük koalisyonu’ gündeme gelecek. Hükümetin ise rengi ‘siyah/kırmızı’ olacak.

KIRAN KIRANA YARIŞ

Liderler, bugün son oy kullanana kadar kampanyayı sürdürüyor. Başbakan Schröder, dün eski Doğu Berlin’deki ünlü Gendarmenmarkt’ta SPD’nin düzenlediği mitingde, ‘CDU/CSU iktidara gelirse, Alman toplumunu yeniden bölecek’ dedi. CDU/CSU’nun politikasının sosyal dayanışmayı tamamen yok edeceğini belirten Schröder, ‘Yeşiller ile oluşturduğumuz koalisyon hükümetinin başlattığı reformların sona erdirebilmesi için, bize destek vermeniz lazım’ diye konuştu.

CDU/CSU’nun başbakan adayı Angela Merkel, genel başkanlığını yaptığı CDU’nun önceki akşam Berlin’in kent merkezindeki Tempodrom’da düzenlenen seçim kampanyasında, SPD ile Yeşiller’e ağır suçlamalarda bulundu. Kürsüye çıktıktan sonra Münih’te ‘Kardeş parti’ CSU’nun düzenlediği mitinge canlı yayınla bağlanan Merkel, ‘SPD ile Yeşiller Almanya’yı çıkmaza sürükledi. Almanya’yı ancak biz yeniden ayağa kaldırabiliriz. CDU/CSU ve FDP elele verip bunu gerçekleştireceğiz’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!