Ve sezon başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Ve sezon başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2007 14:17

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, 20 Ekim'de saat 11:00'de 'Heidi' adlı çocuk oyunuyla sezona başlayacak. Aynı gün saat 20:00'de AKM Büyük Sahne'de gerçekleştirilecek gala konseri ile sezonun açılışını yapacak. 2007-2008 sezonunda, geçen dönemin ilgi ve beğeni kazanan eserlerin yanı sıra yeni eserler de yer alacak.

Haberin Devamı

Besteci ve orkestra şefi Selman Ada'nın operası 'Ali Baba ve Kırk Haramiler', Giuseppe Verdi'nin görkemli başyapıtı 'Macbeth', Georges Bizet'in tüm zamanların en tanınmış operası 'Carmen', Mozart'ın ölümsüz eseri 'Sihirli Flüt', Ludwig'in 'Bir Tenor Aranıyor', Schmidt'in 'Fantastik' adlı müzikalleri, Serdar Yalçın'ın düzenlemeleri ile seslendirilen halk türkülerinden oluşan 'Folklorama' bu sezonda da sahnelenecek.

'Heidi', 'Sihirbaz Oz', 'Mutlu Prens' ve 'Elma Kurtları' adlı çocuk oyunları da sezon boyunca küçük izleyicilerin beğenisine sunulacak.

Puccini'den 'La Rondine'

Giacomo Puccini'nin 'La Rondine' (Kırlangıç) adlı operası ise Türkiye'de ilk kez seyirci ile buluşacak. Konusu ve kadın kahramanının kişilik özellikleri bakımından, sanatçının sonraki yıllarda bestelediği ve dünya çapında üne kavuşan La Traviata, La Boheme, Manon Lescaut gibi ünlü operalarından izler taşıyan La Rondine, dünya sahnelerinde bunlar kadar sıklıkla sahnelenmeyen bir eser.

Haberin Devamı

'Air, Kurban ve Bolero' adlı üç modern bale 'Kesitler' başlığı altında ilk kez seyirci ile buluşacak. Eser, Glass-Mozart-Chopin ve Ravel gibi ünlü bestecilerin müzikleri eşliğinde Uğur Seyrek'in koreografisi ile sahnelenecek.

Geçen yıl bir kez sahnelenen 'Hüsn-ü Aşka Dair' modern balesi de bu sezonun yeni eserleri arasında.

Herold-Lanchbery'nin yarı-klasik ünlü eseri 'Şımarık Kız', Çaykovski'nin ünlü 'Fındıkkıran' balesi, 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olarak dünyanın ilgisini çekecek olan İstanbul'un ilk kez dansla ifade edildiği 'İstanbul', Metin Kaçan'ın eserinden uyarlanan 'Ağır Roman' izleyicilerin beğenisine sunulacak.

Mevlana ve Hoşgörü Yılı etkinlikleri çerçevesinde hazırlanan ve Mevlana'nın rubaileri üzerine kurulu 'Mevlana Oratoryosu', büyük düşünürün anısına Aralık ayında iki kez tekrarlanacak. Aya İrini'nin mistik ve tarihi atmosferinde seslendirilecek olan bu görkemli yapıtta, büyük orkestra ve koronun yanı sıra Mevlevi müziğine ait enstrümanlar da kullanılacak. Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Semih Sergen'in eşsiz dizeleri ve Can Atilla'nın etkileyici müziği ile Mevlana'nın hayatı, sanat aracılığıyla izleyicilere sunulacak.

Süreyya Operası açılıyor

Haberin Devamı

Restore edilerek bir sanat merkezi kimliğine kavuşturulan Kadıköy'deki tarihi Süreyya Operası, 27 Ekim Cumartesi gecesi Ahmet Adnan Saygun'un 'Yunus Emre Oratoryosu' ile kapılarını sanatseverlere açacak. Rengim Gökmen'in yöneteceği 'Yunus Emre Oratoryosu', 28 Ekim'de bir kez daha tekrarlanacak.

Hafta içi opera ve müzikal temsilleri, Pazar günleri de çocuk oyunları sahnelenecek.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, bu yıl yoğun talepler doğrultusunda konserlere ağırlık verecek. AKM'de verilecek açılış konseri, 31 Ekim'de Süreyya Operası'nda sahnelenecek.

Pavarotti'yi anma konseri

Opera dünyasının büyük sesi, ünlü tenor Luciano Pavarotti'yi anma konseri 3 Kasım'da verilecek. Konserde, İtalyan orkestra şefi Bruno dal Bon tarafından yönetilecek İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, Türk sanatçılara ve ünlü bir İtalyan tenora eşlik edecek. Konserde, Pavarotti'nin repertuvarına ait sevilen yapıtlar yer alacak.

Haberin Devamı

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, 10 Kasım 2007'de ise Atatürk'ü anmak için hazırlanan anlamlı bir konserle izleyicilerin karşısına çıkacak.

Her ayın son Cuma akşamı, AKM Konser Salonu'nda verilecek ve herbiri farklı konu başlığı altında seçilecek parçalardan oluşan konserler de bu sezonun yeniliklerinden biri olacak. Bu konser dizilerinin ilki, 30 Kasım'da gerçekleştirilecek.

2008 ise, 27 Aralık'ta Büyük Salon'da verilecek 'Yıl Sonu Konseri' ile karşılanacak.

Bu arada İstanbul Opera ve Balesi, resmi açılıştan önce 8 ve 9 Ekim'de 'Tango Europa' adlı bale eseriyle Ankara Devlet Opera ve Balesi'ni konuk edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!