Ve Kuseyr düştü

Güncelleme Tarihi:

Ve Kuseyr düştü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2013 00:00

Esad rejimi muhaliflere karşı yaklaşık iki buçuk yıl süren içsavaştaki en önemli galibiyetlerinden birini aldı. Askeri açıdan büyük öneme sahip Kuseyr’i geri alan rejime İran’dan tebrik geldi. Bir köye sığınan muhalefet ise insani koridor açılmasını istiyor.

Haberin Devamı

SURİYE’de Beşar Esad rejimi, 17 gün süren ve binlerce kişinin öldüğü çatışmaların ardından stratejik öneme sahip Kuseyr kasabasını geri alarak muhalefete büyük darbe vurdu. Kasaba, bir yılı aşkın süre önce muhaliflerin eline geçmişti. Ancak ilk defa Lübnan’daki müttefiki Hizbullah militanlarının da desteğini alarak 19 Mayıs’ta kasabaya büyük bir operasyon başlatan ordu, dün Kuseyr’de kontrolü tamamen ele geçirdiğini ilan etti.

HEPSİNİ EZECEĞİZ

Resmi haber ajansı SANA’dan yapılan açıklamada, çok sayıda teröristin öldürüldüğü, binlerce silah ve mühimmatın ele geçirildiği belirtildi. Reuters’a konuşan bir Hizbullah komutanı, “Günün erken saatlerinde sürpriz bir saldırı düzenledik. Hepsi kaçtı” dedi. Ordu da Kuseyr galibiyetini “kahramanca bir zafer” olarak niteleyip muhalefete şu sözlerle meydan okudu: “26 aydır süren silahlı ayaklanmayı tümüyle ezerek topraklarımızın her bir parçasına güvenlik ve istikrarı geri getireceğiz.”

Haberin Devamı

‘DEVRİM SÜRECEK’

Muhalefete yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ordunun önceki gece bomba yağdırarak kasabayı geri aldığını doğruladı. Suriye Devrimi Genel Konseyi de “Evet kardeşlerimiz mühimmatları azaldığı için geri çekilerek kenti kaybetti, ama binlerce Lübnanlı paralı askerle savaşmaya devam edeceğiz” dedi. Suriye Ulusal Koalisyonu’ndan yapılan açıklamada “Kutsal devrimimiz sürecek. Zafer baskı ve haksızlığa karşı direnenlerin olacak” denildi.

Kuseyr kiminse ülke onun olur

Ülkenin tam kalbindeki Humus kentine bağlı Kuseyr, Lübnan ve başkent Şam arasındaki silah ve savaşçı geçişi açısından stratejik öneme sahip. Beyrut merkezli El Mayadin televizyonuna konuşan Lübnanlı komutan Yahya Süleyman, Lübnan sınırına yakın kasabanın önemini şöyle özetliyor: “Kuseyr kiminse ülkenin merkezini ve tüm ülkeyi de o kontrol eder.” Şam-Tartus-Lazkiye, Şam-Hama-Halep-İdlib karayolu hattının ortasında yer alan Humus, ülkenin tüm enerji nakil hatlarına ve en önemli sanayi tesislerine ev sahipliği yapıyor.

Cenevre-2 tehlikeye girdi

Rusya ile ABD inisiyatifiyle ilk önce Mayıs sonu, ardından Haziran ortalarında yapılacağı söylenen “İkinci Cenevre Uluslararası Suriye Konferansı” riske girdi. Dün Cenevre’de bir araya gelen Rusya, ABD ve BM uzman heyetleri ortak karara varamadı.  Rus heyeti temsilcisi Genadiy Gatilov, “müzakerelerin konferansa hangi ülkelerin davet edileceği noktasında düğümlendiğini” söyledi. Gatilov, “en önemli sorun Batı’nın konferansta İran ve S.Arabistan gibi yeni oyuncuları görmek istememesinde, Rusya’nın da Suriye muhalefetini kimlerin temsil edebileceği konusu etrafında yoğunlaştığını söyledi. Cenevre’de başarısızlıkla sonuçlanan ikinci Suriye uluslararası konferans toplama çalışmalarının yine heyetler halinde Haziran sonlarında tekrara ele uzmanlar düzeyinde ele alınacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!