Vatikan’da ilk gala

Güncelleme Tarihi:

Vatikan’da ilk gala
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2006 00:00

Vatikan, tarihinde bir ilke imza atarak Hz. İsa'nın doğuşunu konu alan "The Nativity Story" adlı film için bir gala düzenledi.

Haberin Devamı

Vatikan, tarihinde bir ilke imza atarak Hz. İsa’nın doğuşunu konu alan "The Nativity Story" filminin galası için kapılarını açtı. Türkiye’den sadece Kelebek’in takip ettiği, 7 bin davetlinin katıldığı bu görkemli galada, rahibeler gözyaşlarını tutamadı.

Hıristiyanlığın başkenti Vatikan’da geçtiğimiz pazar günü bir ilk yaşandı. Kapılarını dini törenler dışında kimseye açmayan Vatikan’da Hz. İsa’nın doğumunu ve Hz. Meryem ile Hz. Yusuf’un hayatını konu alan "The Nativity Story" (Meryem Ana: Hz. İsa’nın Doğuşu) adlı filmin galası gerçekleşti. Dünya basınından birçok önemli yayın kuruluşunun takip ettiği bu önemli galada Kelebek de vardı. Saatler öncesinden Vatikan’a gelen çoğunluğunu rahibe ve rahiplerin oluşturduğu davetliler, filmin gösterildiği Hall Paolo IV salonuna yoğun güvenlik önlemleri altında girdi. Vatikan’ın Papa’dan sonra ikinci adamı kabul edilen Kardinal Tarcisio Bertone başta olmak üzere İtalya’nın sanat ve din dünyasından önemli isimlerin de yer aldığı galaya Papa 16’ncı Benedikt, Türkiye ziyareti nedeniyle katılamadı.

Haberin Devamı

GALA DUALARLA BAÅžLADI

Uzun süren bir bekleyişin ardından gala, Başpiskopos John Foley’nin açılış konuşmasıyla başladı. Hıristiyanlık alemi için "The Nativity Story"nin büyük bir önem taşıdığı, Vatikan’da ilk kez filme gala düzenlemenin mutluluğu içerisinde olduklarını belirten Foley’in ardından kürsüye İtalyanların ünlü tiyatro sanatçısı Gigi Proietti çıktı ve İncil’den Hz İsa’nın doğumuyla ilgili bir bölüm okuyup, dua etti. Daha sonra da filmin gösterimine geçildi. Filmde birçok izleyici gözyaşlarını tutamadı.

Dünyada 1 Aralık’ta vizyona girecek olan "The Nativity Story", birçok açıdan bir ilkler filmi. Hz. Meryem’in genç kızlık dönemini, Hz. Yusuf ile tanışıp evlenmesini ve melekler tarafından Hz. İsa’yı doğuracağının müjdelenmesini sırasıyla perdeye taşıyan filmin en çarpıcı bölümü ise Hz. İsa’nın doğduğu sahneydi. Bir mağarada gerçekleşen bu ilahi doğum sahnesi sırasında izleyiciler arasında duygulu anlar yaşandı.

SENARYO İÇİN VATİKAN’DAN ONAY ALINDI

Haberin Devamı

Filmin bir diğer ilginç yönü ise filmdeki kutsal karakterlerin insani yönlerinin fazlasıyla ele alınması. Hz. Meryem’in Hz. Yusuf ile ilk başta evlenmeyi kabul etmemesi, Hz. Yusuf’un Hz. Meryem hamile kalınca yaşadığı çelişki detaylarıyla anlatılıyor.

Vatikan, "The Nativity Story" filmine her ÅŸeyiyle sahip çıkıyor. Bu destek, filmin senaryo yazımında da kendini gösteriyor. Finding Forrester, The Rookie ve Radio filmlerinin yazarı Mike Rich, dönemin ruhunu yansıtabilmek için tarihçilerin ve din bilimcilerin uzman görüşleri alarak bir yılda yazdığı senaryoyu Vatikan’ın onayına sunduÄŸunu yaptığımız röportajda bizzat dile getirdi. Filmin oyuncu kadrosunun popüler isimlerden oluÅŸmamasının nedeni ise oyuncuların canlandırdıkları kutsal kiÅŸiliklerin önüne geçmesini önlemek. Kutsal hikayenin geçtiÄŸi asıl mekánlar olan Bethlehem ve Nazareth artık modern bir görünüme sahip olduÄŸu için çekimler Mel Gibson’ın yönettiÄŸi "Passion of Christ"e mekán olan Ä°talya’nın Matera adlı köyünde yapılmış. Film çok temiz, yalın bir anlatıma sahip. Hikáyesinin, dünyadaki bütün insanlar için taşıdığı anlam açısından önemli olduÄŸunu belirten yönetmen Catherine Hardwicke’in "Umarım izleyiciler filmimizle kiÅŸisel düzeyde bir baÄŸ kurabilir ve kendi hayatlarındaki zorluk ve engelleri aÅŸmak için ilham alırlar" temennisinde bulunduÄŸu yapım, dini argümanlara fazla yer vermiyor. Film, Mel Gibson’ın Passion of Christ filminde olduÄŸu gibi Yahudilere yönelik negatif bir anlatıma sahip deÄŸil. The Nativity Story, Medya Vizyon tarafından 9 Mart’ta Türkiye’de vizyona sokulacak.Â

Haberin Devamı

Hamile kalınca veto yedi</B>

Meryem Ana’yı Whale Rider filminde 12 yaşında rol alarak en genç yaşta En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar’a aday gösterilme onurunu yaşayan Keisha Castle-Hughes canlandırıyor. Hughes’un galaya katılmaması konusunda birçok iddia ortaya atıldı. 16 yaşındaki Hughes’un iki ay önce 19 yaşındaki sevgilisinden evlilik dışı hamile kalmasının Vatikan’dan veto yemesine neden olduğu belirtiliyor. Vatikan’daki din adamları bu konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Türkiye’den geldiğimizi duyunca şaşırdılar

Galadan önce yönetmeni Catherine Hardwicke, Hz. Yusuf’u canlandıran, "All About the Benjamins" filmiyle yıldızı parlayan Oscar Isaac, Elizabeth karakterini oynayan Shohreh Aghdashloo ile röportaj yaptık. Bu röportajları daha sonra yayınlayacağız. Röportaj sırasında Türkiye’den geldiğimizin öğrenilmesi diğer gazetecilerin ilgisini çekti. Norveçli bir meslektaşımızın "Türkiye Müslüman bir ülke. Burada bulunmanız çok ilginç" sözleri bizi şaşırtmadı değil. Norveçli gazetecinin filmin kendi ülkesinde 10 Türkiye’de ise 70 salonda vizyona gireceğini öğrenmesiyle yaşadığı şaşkınlık ise görülmeye değerdi. Aynı şaşkınlık Aghdashloo’in İranlı bir Müslüman olduğunun öğrenilmesiyle daha da arttı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!