Vatandaşlar oy sayımını izleyebilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Vatandaşlar oy sayımını izleyebilir mi
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2019 16:30

Sandıkların yurt genelinde kapanmaya başlamasıyla birlikte 'Vatandaşlar oy sayımını izleyebilir mi?' sorusu da gündemde yer almaya başladı. İnternet üzerinden araştırılan konular arasında yer alan 'Oylar sayılırken vatandaşlar izleyebilir mi?' sorusu, YSK tarafından yanıtlandı. İşte, oy sayımını kimlerin izleyebileceğine dair bazı detaylar

Haberin Devamı

Oylar sayılırken kimler izleyebilir sorusu, bu günün araştırılan konuları arasında yer almaya başlandı. Binlerce kişinin merakla araştırdığı sorunun cevabı ise YSK'dan geldi. Peki, vatandaşlar oy sayımını izleyebilir mi? İşte, oy sayımına dair o detaylar

OYLARIN SAYIM İŞLEMİNİ SANDIK BÖLGESİNDEKİ SEÇMENLER İZLEYEBİLECEK

YSK'nın yayımladığı bilgilere göre;

"Oy verme süresinin bitimini takiben kullanılan oyların sayım ve döküm işlemleri açık olarak yapılır. Oy verme yerinde bulunan siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitleri ile o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler sandık kurulunun işlerini aksatmayacak şekilde sayım ve döküm işlemlerini izleyebilirler."

OYLARIN SAYIMI NASIL YAPILIR?

1. Sandığın açılmasını müteakip sandıktan çıkan oy zarfları ile sandık seçmen listesinde oy kullanan seçmenlerin imzaları veya parmak izleri sayılır.

2. Çıkan oy zarfları açılmadan kontrol edilir. Geçersiz zarf varsa ayrılır; sayısı tutanağa yazılır.

3. Zarf sayısı oy kullanan seçmenlerin sayısından fazla ise zarfların arasından gelişigüzel çekilen bu sayıda zarf yakılır. İmza ve zarfların birbirine eşitliği sağlanır.

4. Zarf sayısı imza sayısından az ise doğrudan sayım - döküm işlemine geçilir.

5. Kullanılmayan oy pusulaları ve zarflar da sayılarak bağlanır, mühürlenir ve sandık kurulunca tutanağa geçirilir.

6. Oyların sayım ve dökümü derhal başlar, açık ve aralıksız yapılır. Yapılacak şikâyet ve itirazlar, işi durdurmaz. Sandık kurulu başkanı, sayım ve döküm işlemine başlamadan önce, sayım-döküm cetvellerinin boş ve yazısız olduğunu hazır bulunanlara gösterir.

7. Sandık kurulu başkanı, sayım dökümün düzenini sağlamak bakımından;

a) Bir üyeyi, sandıktaki zarfları kendisine vermek,
b) İki üyeyi, okunan oy pusulalarını sayım ve döküm cetvellerine işlemek,
c) Bir üyeyi, okunan ve dökümü yapılan oy pusulalarını ve açılan zarfları masa üzerine düzenli biçimde yerleştirmek ve korumak,
üzere görevlendirir.

Sayım ve döküm işlemi tamamlanan ve sandık kurulunca imzalanan sandık sonuç tutanağının onaylı bir sureti, seçim çevresinde herkesin görebileceği yere bir hafta süre ile asılır.

Haberin Devamı

Sandık sonuç tutanağının birer sureti, o seçim çevresinde seçime katılan ve talep eden siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitlerine, yeteri kadar hazırlanarak sandık kurulu başkanı ve üyelerince imzalandıktan ve mühürlendikten sonra verilir.

Sayıma ilişkin kâğıt ve belgeler seçim torbasına konulup torbanın ağzı bağlanarak kurul mührüyle mühürlenir ve imzalanır.

Hazırlanan mühürlü torba ve sandık kurulu mührü, sandık kurulu başkanı ile ad çekme yoluyla belirlenecek en az iki üye tarafından hiçbir gecikmeye meydan verilmeksizin en kısa zamanda, ilçe seçim kurulu başkanına teslim edilir.

İlçe seçim kurullarınca, sandık sonuç tutanaklarının birleştirilmesi işlemleri siyasi parti temsilcileri ile müşahitlerin huzurunda yapılır.

Haberin Devamı

Vatandaşlar oy sayımını izleyebilir mi

BAKMADAN GEÇME!