Vasiyetimdir... Facebook hesabım kızıma Twitter takipçilerim oğluma

Güncelleme Tarihi:

Vasiyetimdir... Facebook hesabım kızıma Twitter takipçilerim oğluma
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2012 00:00

Facebook, Twitter, bloglar, mail hesapları... Bugün zamanımızın önemli bir bölümü sanal dünyanın bu en yoğun uğrak noktalarında geçiyor. Üstelik bu dijital faaliyetlerden para kazananlar da var. Sanal oyun karakterlerimize açık artırmayla alıcı bulur hale bile geldik. Film ve müzik arşivimiz bile artık dijital. Peki bu hesaplar bizden sonra ne olacak?

Haberin Devamı

BRUCE WILLIS BİLE ÇARESİZ KALDI

Dijital miras tartışmasını gündeme taşıyan olay Hollywood yıldızı Bruce Willis’in geniş iTunes müzik arşivini kızları Rumer, Scout ve Tallaluh’a miras bırakmak istemesiydi. iTunes hizmetini veren Apple şirketi, her kullanıcı gibi Willis’in de müzik parçalarını sadece kiraladığını ama onlara sahip olmadığını açıkladı. Willis’in bundan sonraki hamlesiyse ya dava açmak ya da parçaların kullanım hakkını kuracağı bir vakfa devretmek olabilir.

GMAİL HESABI İÇİN MAHKEME KARARI GEREKİYOR

Bir Gmail kullanıcısı hayatını kaybederse ailesi ya da mirasçıları Google’a faks ya da e-mail yoluyla ulaşarak hesabın kapatılmasını isteyebiliyor. Bunun için ölüm belgesi ve vekaletname sunulması gerekli. Eğer ölen kişi 18 yaşından küçükse doğum belgesi örneği yeterli. Buna karşılık mirasçılar hesaba erişmek isterse, paylaşım ancak mahkeme kararıyla yapılıyor. (Posta Adresi: Google Inc. Attention: Gmail User Support 1600 Amphitheatre Parkway Mountain View, CA 94043 Fax: 650-644-0358)

Haberin Devamı

Şifrelerimin yerini sadece eşim biliyor

PCNET YAYIN YÖNETMENİ ERDAL KAPLANSEREN

Kendi adıma kayıtlı 52 adet alan (domain) adım var ve bunlar üç ayrı internet şirketinde. Aralarından sadece üçü şu anda yayında ve maddi değere sahip. Buna karşılık yayında olmayan alan adlarından da biri son derece değerli. Bir de teknoloji blogum Teknolog.com’un bir alan adı ve marka değeri bulunuyor. Yayında olan ve olmayan tüm sitelerimin maddi değerinin TL cinsinden altı haneli rakamlarda olduğuna inanıyorum. Ayrıca Facebook, Twitter, Google+ ve Instagram hesaplarımla 200 bin kişiye yakın bir etki alanım var. Sahip olduğum siteleri de ekleyince yaptığım yayınlarla 500 bin civarında internet kullanıcısına erişebiliyorum. Bu sebepten dönem dönem kampanyalar ve özel proje teklifleri geliyor. Bütün bu hesaplarım iki kişisel e-posta hesabıma bağlı. Sadece eşimin bildiği bir yerde tüm bu hesaplarımın güncel şifrelerini tutuyorum. Bence ‘dijital miras’ düzenlemesi şart. İnsanlar hayata veda ettiğinde, sahip oldukları dijital varlıkları da vârislerine kalabilmeli. Böylece bazılarını sürdürüp bazılarını da kapatabilirler.

Haberin Devamı

Engel de yok, düzenleme de

İSTANBUL BAROSU BİLİŞİM HUKUKU MERKEZİ ÜYESİ AVUKAT  GÖKHAN AHİ

Bir kişi öldüğünde, tüm varlıkları yasal mirasçılarına geçer. Bunun düzenlemesini de Medeni Kanun yapar. Ama alan adı olsun, reklam getirisi olan bir site olsun, maddi değere sahip bir oyun karakteri olsun sanal varlıkların mirasçılara intikalinde sorun çıkabilir. Çünkü, mevcut Medeni Kanun’da buna ilişkin bir düzenleme yok. Değeri yüksek bir alan adına ve reklam getirisi yüksek iki bloga sahip bir kişi öldüğünde, bütün bu hesapları idare eden e-posta hesabının şifresi de ölenle birlikte yok oluyor. Bu durumda mirasçıların yapabileceği hiçbir şey kalmıyor. Mevzuatımızda bu tür dijital varlıkları vasiyet bırakmaya bir engel yok ama bu yönde bir dava da açılmadı bildiğim. Ama ileride sorun yaşanmaması için mevzuatın netleşmesi gerek. Dijital varlıkların da mirasçıya geçebileceği ve paylaşım konusu yapılabileceği açık açık Medeni Kanun’da düzenlenmeli. Kişilerin ölmeden önce sanal varlığını şifreleriyle birlikte, belirli sürelerle vasiyet şeklinde düzenlemesi de olası sorunları engelleyebilir. Böylelikle ne miras kavgası, ne de gizlilik sorunu kalır. Ama sözkonusu dijital varlıklar bir şirketin mülkiyetindeyse zaten bir sorun yok.

Haberin Devamı

Eski paradigmaları bırakalım

İNTERNET TEKNOLOJİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI DOÇ. DR.  MUSTAFA AKGÜL

Dijital öncesi çağın temsilcileri hâlâ eski paradigmalarla düşünüp yasal düzenlemeleri ve uygulamaları kendi lehine kullanmaya çalışıyor. Öte yandan, binlerce kişinin birlikte ürettiği insanlığın ortak malı ürünler ortaya çıkıyor. 300 bini aşkın özgür yazılım projesi, 300’ü aşkın
Linux dağıtımı, Creative
Commons Lisansı ile dağıtılan binlerce ders malzemesi, kültür ve sanat ürünleri bu kategoride. Yazılımın miras kalmasına kimse itiraz edemez, itiraz da çıkmadı şimdiye kadar. Özellikle internetin gelişmesiyle Youtube, Flicker, Myspace, Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda paylaşım esastır. Creative Commons (CC) lisansı yanında, herkese açık dergiler, müzik eserleri, patentler, tasarımlar paylaşılıyor. Buna paralel olarak kullanıcı haklarını koruyan bir hukuki düzenlemeye ihtiyacımız var. Böylece kişinin sanal dünyadaki hem mahrem bilgilerinin, hem de doğrudan ya da dolaylı ürettiklerinin mirasçılarına kalması gerekir.

Haberin Devamı

FACEBOOK SAYFANIZI ANI KÖŞESİNE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Facebook, bir kullanıcısı vefat ettiğinde bu kişinin hesabını anı sayfası haline getiriyor. Tabii hesabın gizliliği daima ön planda. Bu anı sayfasını sadece kişinin onaylı arkadaşları görebiliyor ve oraya mesaj yazabiliyor. Ayrıca, kimliği doğrulanmış birinci dereceden akrabalar için, hesap kaldırma istekleri gibi bazı özel istekler işleme alınabiliyor Facebook tarafından. Bunun için Facebook’taki ilgili adrese  (http://www.facebook.com/help/contact/?id=228813257197480) başvurmak yeterli. Akrabanın kimliğini belgelemesi için vefat eden kişinin doğum belgesi, ölüm belgesi ve başvuru sahibinin vefat eden kişinin veya mirasının yasal temsilcisi olduğuna dair resmi belge talep ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!