Varşova Büyükelçiliği'nde fuhuş skandalı

Güncelleme Tarihi:

Varşova Büyükelçiliğinde fuhuş skandalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2001 01:57

Norveç'in yüksek tirajlı Aftonposten Gazetesi, Türkiye'nin Varşova Büyükelçiliği'nde yaşanan tecavüz skandalının Polonya ile Türkiye arasında diplomatik kriz yarattığını yazdı.

Gazetedeki habere göre, Polonya'nın başkenti Varşova'daki Türk Büyükelçiliği'nde görevli bir kavas, geçtiğimiz hafta sonu elçilik binasına getirdiği bir kadın ile ilişki kurmak istedi. Ancak, pazarlık anlaşmayla sonuçlanamayınca büyük bir tartışma patlak verdi. Büyükelçiliği terkeden genç kadın, resmi makamlara başvurarak şikáyetçi oldu. Genç kadının şikáyeti üzerine, Polonya Dışişleri harekete geçti. Genç kadın polise verdiği ifadede, bir Türk diplomatı tarafından kaçırıldığını ve tecavüze uğradığını iddia etti.

Polonya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, tecavüze uğradığını iddia eden kadının Adli Tıp'a sevkedildiği belirtildi. Yapılacak muayene sonrasında hazırlanacak raporun olayı doğrulaması durumunda, diplomatik girişimde bulunulacağı ve Türk görevlinin hemen geri çekilmesinin istenileceği bildirildi. Olayın duyulması üzerine çok sayıda Polonyalı, Türk Büyükelçilik binası önünde protesto gösterisinde bulundu.

KAVAS AÇIĞA ALINDI

Gazetenin diplomat diye söz ettiği kişinin, Türkiye'nin Varşova Büyükelçiliğinde görevli bir odacı (kavas) olduğu ortaya çıktı. Kavas 4 gün önce gece nöbeti sırasında gizlice binaya bir hayat kadını aldı. Daha sonra, yapılan pazarlıkta anlaşılamayınca, kavas ile hayat kadını arasında ciddi bir tartışma çıktı. Hayat kadının büyükelçilikten çıkarak, konuyu adli makamlara ‘‘Tecavüze uğradım’’ diye intikal ettirmesi ile olay büyüdü. Varşova polisi de, Büyükelçilikten bilgi isteyerek, konu ile ilgili odacının ifadesini alma talebinde bulundu. Polonya basınına da yansıyan olayın ardından Türk Büyükelçiliği ise kavası açığa alarak, soruşturma başlattı. Türk Dışişleri ise konuyu yakından izleyerek, merkezde de bir soruşturma ekibi kurulması talimatını verdi. Büyükelçi Candan Azer Türkiye'de bulunduğu için yerine vekálet eden Maslahatgüzar Can Soysal, konuyla ilgili açıklamanın Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılacağını belirtti. Ancak, Büyükelçilik daha sonra, kavasın görevden alındığını ve olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını açıkladı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!