Vapurda can yeleği rezaleti

Güncelleme Tarihi:

Vapurda can yeleği rezaleti
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Boğazı'nda önceki akşam meydana gelen kazada tam bir can yeleği rezaleti yaşandı. Malta bandıralı Continental Beta gemisinin çarptığı Şehir Hatları ‘Suadiye’ vapurunun yolcuları, çarpışmanın şiddetiyle oturdukları koltuklardan yerlere savrulurken, ilk akıllarına gelen tavandaki can yelekleri oldu. Böylece vapur batmaya başlarsa denize atlayacaklar ve yelekler sayesinde suyun üzerinde kalabileceklerdi. Bu amaçla yelekleri almak için can havliyle koruyucu çıtalara asıldılar. Ancak, çıtalar yerlerinden bir türlü çıkmıyordu.

Şaşkına döndüler

Ne yapacaklarını şaşıran yolcular, çarpmanın şiddetiyle bir süre yan yatan vapurda dengelerini bulmaya çalışırken iyice paniğe kapıldılar. Bir yerlere tutunup çığlıklar ve dualar arasında korku içinde bekleştiler. Ancak vapur dengesini bulup düzelince rahat nefes aldılar. Yardıma gelen tekneler tarafından vapurdan alınıp kıyıya çıkarılan yolcuları kazadan çok, can yelekleri ve can simitlerine ulaşamamaları öfkelendirmişti. Kaza korkunç bir gerçeği gözler önüne sermişti. Eğer vapur batsaydı, can yeleklerini alamayan 100'ü aşkın yolcudan büyük çoğunluğu boğazın güçlü akıntısına kapılıp boğularak can verebilirdi.

Kaptanlara sorgu

Bu arada Deniz Polisi, kazayla ilgili soruşturmayı sürdürürken Şehir Hatları İşletmesi yetkilileri, Suadiye vapuruna çarpan Malta gemisinin kaptanını suçladı. Continental Beta'nın kaptanı Janusz Vuronikovuski ile Suadiye vapurunun kaptanı Mustafa Akbaş'ın ifadelerine başvurulurken, iki kaptanın bugün adliyeye sevk edileceği bildirildi.

Arka güvertede her şey yerle bir

Malta bandıralı Continental Beta gemisinin çarptığı Suadiye Vapuru büyük yara aldı. Arka güvertedeki yelekler yerlere saçılırken, diğer bölümlerdeki can yeleklerini koruyan çıtalar, yolcular tarafından yerlerinden çıkarılamadı.

Büyük yara aldı

Suadiye'nin aldığı darbe epey şiddetli oldu. Çarpmanın etkisiyle vapurun arka güvertesinin iskele (sol) tarafında büyük bir yara açıldı. Kalın sac bölümler yırtıldı. Güverte bölümünün koruyucu parmaklıkları ise tel gibi büküldü.

Malta gemisi ve kaptan

Malta gemisi kaza sonrası Ahırkapı açıklarına çekildi. Geminin kaptanı Janusz Vuronikovuski ise dün Suadiye Vapuru'nun kaptanı ile birlikte ifade verdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!