Van'da deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı

Güncelleme Tarihi:

Vanda deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2008 18:45

AFETLERDE sağlık hizetlerinin daha profesyonelce yapılabilmesi için kurulan Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ile Sivil Savuma Arama Kurtarma Birliği (AKUB) ekipleri Van'da tatbikat düzenledi.

Tatbikatta, teknolojinin son imkanları kullanıldı. Sağlık İl Müdür Yardımcısı Mustafa Yenialtay, Van bölgesi ve çevre illerin afet ve deprem bölgesinde yer aldığını belirterek, bu tür eğitim ve tatbikatların bu açıdan çok önemli olduğunu söyledi.

Tatbikat Erciş yolu üzerinde bulunan Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği Müdürlüğü bahçesinde yapıldı. Bölgeye gelen ekipler, ilk olarak çevre güvenliği oluşturdu. Daha sonra enkaz altında kalanlara ulaşabilmek için sese karşı duyarlı kameralar kullanıldı. Kameralarla canlıların olduğu enkazın olduğu bölgeye ulaşan sivil savunma ekipleri, yaralıları tespit ettikten sonra bölgeye UMKE ekipleri ile ambulanslar çağrıldı. Deprem sonrası yapılabilecek ilk tıbbi müdahale için kurulan ekipmanlar ile bilinci kapalı, ayakta kırık, bilinci yarı açık, kolda kapalı kırık, kalça kırıkları ve kapalı bilinç ile akciğere hava girilmesi teşhisi olmak üzere 5 yaralıya acil tıbbi müdahale yapıldı. Bilinçli yapılan müdahaleden sonra yarılalar olay yerine gelen ambulanslarla hastanelere sevk edildi.

Gerçeğini aratmayan yaklaşık 45 dakika süren tatbikata, Sivil savunma Arama Kurtarma Müdürlüğü'nden 4 araç ve 25 personel ile Van, Ağrı ve Bitlis illerinden gelen UMKE ekibindeki 32 personel katıldı. Tatbikat heyacanla izlendi. Sağlık İl Müdür Yardımcısı Mustafa Yenialtay, Van bölgesi ve çevre illerin afet ve deprem bölgesinde yer aldığını, eğitim ve tatbikatlarını amaçlarının kenidilerini her zaman hazır bulundurmak olduğunu söyledi. Sağlık İl Müdür Yardımcısı Yenialtay, “Her an ne olacağı belli değil. Bu şekilde eğitimlerimiz devam edecek” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!