Van Kedievi kuş gribi nedeniyle ziyaretçilere kapatıldı

Güncelleme Tarihi:

Van Kedievi kuş gribi nedeniyle ziyaretçilere kapatıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 11:00

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedievi Araştırma Merkezi, kuş gribi hastalığı nedeniyle ziyaretçilere kapatıldı.

Van'da son günlerde ortaya çıkan kuş gribi hastalığı nedeniyle yaklaşık 100 Van Kedisi'nin barındığı YYÜ Van Kedievi Araştırma Merkezi'nde de bazı önlemler alındı.

YYÜ Veteriner Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Bayram Kudret Karaayvaz, Van'ın kültür varlığı olan Van kedisinin neslinin korunması amacıyla kurulan ve yaklaşık 100 kedinin barındığı merkezin, bu yöndeki faaliyetini sürdürdüğünü söyledi.

Kuş gribi vakalarının görülmeye başlamasıyla Van Kedievi'nde bazı önlemlerin alındığını ifade eden Karaayvaz, bu önlemlerin başında ziyaretçi yasağının geldiğini bildirdi.

Yaz ve kış aylarında çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan Van Kedievi'nin geçici olarak ziyaretçiye kapatıldığını belirten Karaayvaz, önlemler kapsamında Kedievi'nin çevresinde gerekli çalışmaların yapıldığını vurguladı.

Çevre koruması ve dezenfekte çalışmalarıyla dış etkenlerin minimize edilmeye çalışıldığını kaydeden Karaayvaz, kedilerin dış bahçeye çıkmasının da engellendiğini ifade etti.

Karaayvaz, iki odanın erkek, iki odanın da dişiler için ayrıldığını, kedilerin yaşamlarını burada sürdürdüğünü, önlem amacıyla kedilerin sadece iç bahçeyi kullanmalarına izin verdiklerini söyledi.

Merkeze hayvan transferinin de engellendiğini bildiren Karaayvaz, merkezdeki kedilerin kayıtlı olmaları nedeniyle dışarıya sevk edilemediğini, ancak bazı durumlarda kayıtlı ve aşılı Van kedilerini merkeze aldıklarını, kuş gribi hastalığının ortaya çıkmasıyla bunun da engellendiğini belirtti.

Karaayvaz, Van kedisinin neslini sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi için bu önlemlerin gerekli olduğunu, merkezdeki görevlilerin de dışarıda bulunan kireç kutusuna bastıktan sonra galoş giyerek çalışmalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!