Van’da 28 bin çocuktan 13 bini okula kazandırıldı

Güncelleme Tarihi:

Van’da 28 bin çocuktan 13 bini okula kazandırıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2005 14:26

Van’da okula gitmeyen 28 bin çocuktan 13 bini, düzenlenen kampanyalarla okullara kazandırıldı. Türkiye’de okula gönderilmeyen çocuk sayısında ilk sıralarda bulanan Van’da Vali Niyazi Tanılır, çok büyük mesafeler aldıklarını belirterek, “Okumayan 28 bin çocuktan 25 bini kız. Bu bizim için bir utançtır. Bu utancı artık yaşamak ve yaşatmak istemiyoruz. Ancak sevindirici bir gelişme var. Büyük bir kısmını kızların oluşturduğu çocuklardan 13 bini okula kavuştu” dedi. ‘Haydi Kızlar Okula’ kampanyası çerçevesinde hiç okula gitmeyen ve Van Kalesi çevresinde ot toplayıp hediyelik eşya satan 7 çocuk önlük ve kırtisiye malzemeleri alınıp okula kazandırıldı.

Haberin Devamı

Türkiye’de 25 bini kız, 3 bini erkek 28 bin çocukla okula gitmeyen kentlerin başında gelen Van’da ‘Haydi Kızlar Okula’, ‘Eğitime Yüzde Yüz Destek’ ve ‘Ulusal Eğitime Destek’ kampanyalarıyla bir yıl içinde 13 bin çocuk okula kazandırıldı. Van Valisi Niyazi Tanılır, özellikle kızların okua gönderilmemesinin kenidileri için bir utanç olduğunu söyledi. Tanılır, “Bizim amacımız okul bulamadığı için okula gidemeyen çocuk sayısını 2007 yılı sonunda sıfıra indirmekti. Ancak yıl içinde yapılan çalışmalar sonrası elde edilen başarı bu hedefi 2006 yılı sonunda yakalacağımızı gösteriyor. 28 bin çocuğun okul bulamadığı için okula gitmemesi bizim için büyük bir utançtır. Bu utancı yaşamak ve yaşatmak istemiyoruz. En sevindirici olanı ise çoğu kız olmak üzere 13 bin okumayan çocuğu okula kazandırdık. Bu rakam bir hafta içinde daha da artacaktır. Bu rakamlar bizim motivasyonumuzu, ümit ve şevkimizi arttırıyor. Önümüzdeki yıl bu vakitler derslik açığı ve okumayan çocuk sayısını sıfırlayacağız. Bu çalışmalar sırasında kızların lehine pozitif ayrımcılık yapacağız. Bunu adaletin gereği olarak düşünüyorum. Kızları kayıracağız ve onların eğitimine özel bir önem vereceğiz. Kızlarını okutamayan aileler de bizi arasınlar ve bize ulaşsınlar” dedi.

OT TOPLARKEN BULUNDULAR

Van’da son olarak görevliler hiç okula gitmeyen ve Van Kalesi çevresinde ot tolayıp, hediyelik eşya satarak ailelerine katkı sağlayan 6’si kız 7 çocuk tespit etti. Nevin Umman (7), Media Umman (13), Süreyya Aslankan (12), Esma Filiz (9), Cengiz Umman (8) Şehit Kemal Görülü İlköğretim Okulu’na, işitme engelli Meryem Aslankan (8) ve Edanur Aslankan (7) ise İşitme Engelliler okuluna gönderilmesi için aileleri ikna edilmesi sağlandı. Vali Niyazi Tanılır 7 çocuğa makamında okul önlükleri ve kırtasiye malzemeleri hediye etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!