Valiyi kaçak avda avladılar

Güncelleme Tarihi:

Valiyi kaçak avda avladılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2002 02:10

Yasak olmasına rağmen, Erzurum'un İspir İlçesi'nde, ‘‘Çengel boynuzlu dağ keçisi’’ avlayan Afyon Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, köylülerin ihbarı üzerine suçüstü yakalandı.

Çetinkaya ve arkadaşlarının bulunduğu araçta kanlı torbalar, magnum mermi atan dürbünlü tüfek ve çeşitli silahlar ele geçti. Araç ve silahlara el konuldu.

Afyon Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, daha önce kaymakamlık yaptığı Erzurum'un İspir İlçesi'nde kaçak avlanırken, köylülerin ihbarı ve Orman Bakanı Nami Çağan'ın emriyle suçüstü yakalandı. Avlanma yasağına karşın nesli tükenmekte olan 'Çengel boynuzlu dağ keçisi' avına çıkan Vali Yardımcısı ve yanında bulunan arkadaşı İspir Sağlık Grup Başkanı Dr. Nurettin Sayın, eski şoförü Cemal Alakuş ve esnaf Zarif Açıkel'in bulunduğu Lada marka cipte dürbünlü tüfek, projektör ve kanlı torbalar ele geçti. Kaçak avlandığını kabul etmeyen Vali Yardımcısı Çetinkaya, ‘‘Ben doğayı seven bir insanım’’ dedi. Erzurum'un İspir İlçesi'nde 1997- 2001 yılları arasında Kaymakamlık yaptıktan sonra Afyon Vali Yardımcılığı'na atanan İsmail Çetinkaya, geçen hafta İspir'e geldi. Daha önce de dinamitle Çoruh Nehri'nde balık avladığı vatandaşlar tarafından iddia edilen Çetinkaya, ağır kış koşulları nedeniyle 3 Ocak'ta başlayan genel avlanma yasağına rağmen, çarşamba günü 3 kişiyle dağ keçisi avına çıktı.

VATANDAŞ İHBAR ETTİ

İspir ile Artvin'in Yusufeli ilçeleri arasında kalan Çamlıkaya Beldesi yakınlarında avlanan Vali Yardımcısı Çetinkaya ve yanındakileri gören köylüler, hemen Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Başmühendisliği'ne şikayet ettiler. ‘‘Yasak sadece vatandaşa mı? Vali yardımcısına yasak yok mu? Bir haftadır bölgede avlanıyor’’ diyen köylülerin bu şikayeti üzerine görevliler durumu Orman Bakanı Nami Çağan'a iletti. Bakan Çağan'ın talimatı ile harekete geçen Av- Yaban Hayatı Koruma Başmühendisliği'nden 4 kişilik bir ekip, Erzurum'dan İspir'e giderek jandarmanın desteğiyle, Vali Yardımcısı Çetinkaya ve yanındakileri takibe aldı.

DÜRBÜNLÜ TÜFEKLE AV

Sivil jandarmalar ile Av-Yaban Hayatı Başmühendisliği'ndeki görevliler, Vali Yardımcısı Çetinkaya ve yanındakilerin bulunduğu Lada marka cipi, İspir-Yusufeli karayolunda buldu. Çamlıkaya Beldesine yakın bölgede sabaha karşı saat 03.00'te durdurulan araçtakiler yakalanırken, av tüfeği, mermi, projektörler ile diğer av malzemelerine el konuldu. Magnum mermi atan ve piyasa değeri 3 milyar lira olan Remington marka dürbünlü ve yivli silahın Vali Yardımcısı Çetinkaya'ya ait olduğu ileri sürüldü.

YASAK, HERKESE YASAK

Erzurum Valisi Derya Kadıoğlu, olaydan üzüntü duyduğunu söyledi. Kadıoğlu, ‘‘Kaçak avlanma olayı bana da intikal etti. Hassasiyetle üzerinde durduk. Avlanma yasağı hiç kimseye imtiyaz tanımaz. Yasak varsa, bu herkes için geçerlidir. Olayda iki bürokratın bulunmasına üzüldüm’’ diye konuştu. Yetkililer, Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya ve birlikte avlandığı 3 kişinin vurduğu hayvanların ele geçirilemediğini söyledi. Çetinkaya ve yanındakilerin 4 gün bölgede avlandıkları, en son 'Çengel boynuklu dağ keçisi' avına çıktıklarında yakalandıklarını kaydeden yetkililer, ‘‘Ancak aracın bagajında kanlı torbalar bulundu. Tam dört gün süreyle avlanmışlar. Neler vurdukları bilemiyoruz’’ diye konuştu.

Dinamitle balık avlarken yine köylüler yakalamıştı

İspir'de görevli olduğu dönemde seracılık, balıkçılık ve rafting turizmi konusunda oldukça aktif olan, evli ve 2 çocuk babası İsmail Çetinkaya, av merakıyla tanınıyordu. Eşi öğretmen olan ve kaymakamlığı sırasında da sık sık ava çıkan Çetinkaya, Başköy yakınlarında dinamitle balık avlarken yine köylüler tarafından yakalanmıştı. Bu yüzden Çetinkaya ile köylüler arasında çıkan kavgayı Başköy muhtarı araya girerek önlemiş ve köylüler bu nedenle Kaymakam Çetinkaya'yı İspirli olan SP Erzurum Milletvekili Aslan Polat'a şikayet etmişti. Afyon Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, arkadaşlarıyla görüşmek için geldiği Erzurum Valiliği'nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Jandarma tarafından yayınlanan basın bülteninde adının 'kaçak avcı' olarak geçmesiyle ilgili olarak Çetinkaya ‘‘Atatürk Üniversitesi'nde yüksek lisans yapıyorum. Şu an yıllık izindeyim. İspir'deki arkadaşları ziyarete gittim. Orada bir köy vardı. Oranın muhtarının daveti üzerine yola çıktık. Yolda bizi durdurdular. Aramada av tüfeği ve projektör çıkınca görevliler el koydu. Silah benim değil. Zaten silahla ateş edilmemiştir. Ben doğayı seven bir insanım. Bugüne kadar hiç avcılık yapmadım. Sadace arabada bulunuyordum. Avcılığa bu kadar merakım olsa, adıma kayıtlı tüfeğim olurdu’’ dedi.

Kapatın ricasına izin vermedi

Orman Bakanı Nami Çağan'ın emri ile yakalanarak İspir İlçe Jandarma Komutanlığı'na getirilen Afyon Vali Yardımcısı Çetinkaya ve yanındakiler, olayın kapatılması için yetkililere ricada bulundu. ‘‘Ben İspir'de o kadar hizmet ettim. Bu olayı burada kapatın lütfen. Büyütülecek bir yanı yok’’ diyen Çetinkaya'ya yetkililer, Orman Bakanı Çağan'ın talimatı üzerine hareket ettiklerini ve işlem yapmak zorunda olduklarını söylediler. Vali Yardımcısı olduğu için Çetinkaya hakkında adli işlem yapılmazken, yanında bulunan İspir Sağlık Grup Başkanı Dr. Nurettin Sayın, Çetinkaya'nın kaymakamlık yaptığı dönemdeki şoförü Cemal Alakuş ve ilçede esnaf olan Zarif Açıkel, önceki gün İspir Adliyesine çıkarıldı. Cumhuriyet Savcılığı 3 kişinin tutuksuz olarak yargılanmalarına, avda kullanılan silah, malzemeler ve cipe el konulmasına karar verdi.

Nesilleri tükeniyor

Milli Parklar ve Av-Yaban Hayat Başmühendisliği yetkilileri, nesli tükenmekte olduğu için koruma altına alınan çengel boynuzlu dağ keçisi ve yaban keçisinin av yasağı kapsamında olduğunu bildirdiler. Yetkililer, kaçak avlanan her hayvan için 3 milyar lira ceza uygulandığını hatırlattılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!