Vali Kıraç'tan bayrak sorularına gergin yanıtlar

Güncelleme Tarihi:

Vali Kıraçtan bayrak sorularına gergin yanıtlar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2012 19:57

İZMİR’in 9 Eylül’deki kurtuluş törenlerinde krize neden olan bayrak çekme törenine ABD’de olduğu için katılamayan İzmir Valisi Cahit Kıraç, basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Kıraç, AK Parti ve CHP arasında tartışması süren konuda bayrak çekme ve süvarilerin geçişinin Tören Düzenleme Komitesi’nde gündeme gelmediğini söyledi. Kıraç, "Değerlendirilmemiş, talep gelmemiş, düşünülmemiş ne derseniz deyin. Daha önce ’Bunu da yapalım’ diye bir talepte bulunulsaydı değerlendirirdik" dedi.

Haberin Devamı

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Türkiye’de kriz yaratan 9 Eylül İzmir’in kurtuluşu törenlerinde İzmir Valiliği’ne bayrak çekme ve atlı süvarilerin meydana girişinin kamuoyu tepkisi üzerine yapılması konusunda açıklamada bulundu. Törenlere ABD’de olduğu için katılamayan Kıraç, kendisini makamında ziyaret eden Makedonya Büyükelçisi Goran Taskovski’nin ardından, "Bayrağın altında konuşalım. 24 saat o bayrak orada duruyor. Gelin görün o bayrağı orada" diyerek, basın mensuplarının sorularını balkonda bayrağın önünde yanıtladı.

Vali Kıraç, 9 Eylül’de çıkan bayrak kriziyle ilgili soru tamamlanmadan, "Bu bayrak milletimizin birliğini bütünlüğünü temsil eder ve 24 saat bu bayrak bu gönderde dalgalanır. Bunun inip, kalkması, çıkması gibi bir şey sözkonusu değil. Biz bu uğurda can vermişiz. Gönderlere şanlı bayrağımızı çekmişiz ve bu bayrak kıyamete kadar Türkiye Cumhuriyeti semalarında dalgalanacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın, Bu konuda tartışılacak bir şey yok" dedi.

Haberin Devamı

KOMİTEDE YER ALMAMIŞ

İzmir Valisi Kıraç, basın mensuplarının "Süvari birliklerinin meydana girmesi ve bayrak asılmasının törenden kaldırılmasıyla ilgili sıkıntı yaşandı" demesi üzerine, "Sıkıntı diye bir şey yok kardeşim. Biliyorsunuz bu mahalli günlerin kurtuluş törenleriyle ilgili bir değişiklikler yapıldı. Onun üzerine İl Kutlama Komitesi bir karar aldı. Etkinlikler nasıl yapılacak diye. Orada yer almamış. Yoksa niye yapılmasın zaten bayrak burada" dedi.

BU BAYRAĞI KİM BURADAN İNDİREBİLİR

Vali Kıraç, basın mensubunun "Ancak önce yasaklanmıştı sonra tepkiler üzerine" diye başladığı sözlerini tamamlamasını beklemeden "Tepki diye bir şey yok. Bayrağın çekilmesine tepki olur mu kardeşim? Bu bayrağı kim buradan indirebilir?" dedi.

YASAK DİYE BİRŞEY YOK KARIŞTIRYORSUNUZ İŞLERİ

Vali Kıraç, bir basın mensubunun, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın halktan gelen tepki üzerine geri adım atıldığını açıklamasını hatırlatınca, "Neye tepki gösterdi? Bu bayrağı zorla mı çektiriyorlar buraya. Öyle bir şey olur mu ya? Söylem yanlış. Bayrak hepimizin bayrağı. O toplantı esnasında neden karara bağlanmamış o zaman 40 gün önce. Deselerdi bağlanırdı eksik kalmış demek ki. Yasak diye bir şey yok. Karıştırıyorsunuz işleri. Kurul toplanmış, kararını vermiş, icra etmişler sonradan tören de yapalım demişler ve eklenmiş" dedi.

Haberin Devamı

İŞSİZLİĞİ, METROLARI, ÇALIŞMAYAN OTOYOLLARINI KONUŞUN

Vali Kıraç, İzmir’de bu tartışmaların neden yaşandığı sorusunun ardından da medyaya yüklenerek, "Size sormak lazım kardeşim tartışılacak bir konu yok ki neyi tartışıyoruz. İzmir’in başka sorunu kalmadı bu mudur yani ya. İşsizliği konuşun, metroları konuşun, çalışmayan otoyolları konuşun. Bunları konuşalım İzmir’in başka derdi mi yok? Bayrakla kimin sorunu var ya. Bu milletin bayrakla ilgili bir sorunu olur mu?" dedi.

DEĞERLENDİRİLMEMİŞ, TALEP GELMEMİŞ, DÜŞÜNÜLMEMİŞ

Vali Kıraç, bir basın mensubunun "Genelgeyle ilgili komitenin aldığı metin de sizde o zaman. Yani süvarilerin buraya girmeyeceği, bayrak asılmayacağı yönündeki karar da sizde" demesi üzerine "Süvarilerin girmeyeceği bayrak asılmayacağı ile ilgili bir karar yok. Düzenlenmemiş başta ek talep gelince konmuş" dedi. Aynı basın mensubu, "Bu toplantı vali başkanlığında yapılmadı mı?" demesi üzerine bu kez "Vali yardımcısı başkanlığında yapıldı. Düzenlenmemiş, yasak diye bir şey yok. Yeniden talep gelince sonradan konmuş. Türk yıldızlarıyla ilgili de ekleme yapılmış o da sonradan eklenmiş. Yasak diye bir şey yok" dedi. Basın mensubunun "Talep gelmedi diyorsunuz" sözü üzerine de "Değerlendirilmemiş talep gelmemiş, düşünülmemiş ne derseniz deyin. Daha önce ’Bunu da yapalım’ diye bir talepte bulunulsaydı değerlendirirdik" dedi.

Haberin Devamı

YOK KARDEŞİM YOK

Vali Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, İzmir Valiliği’nin, Tören Düzenleme Komitesi’nin 1 Ağustos’taki toplantısında aldığı kararlarla ilgili metin için belediyenin imzasının 41 gün sonra yani dün (pazartesi) alındığı ve aynı gün AK Parti İzmir il Başkanlığı’na gönderildiği yönündeki açıklamasına da tepki göstererek, "Öyle bir şey yok. Öyle bir şey olur mu ya. Yanlış bir bilgi o. O doğru değil. Yok kardeşim yok. O törenle ilgili karar 1 Ağustos’ta alındı. İmzalar da ayın 1’inde atıldı" dedi. Basın mensuplarının Kocaoğlu’nun iddiasını hatırlatması üzerine de "Gidin kendisine sorun. Size 1’inde atıldı diyorum. Kararın defterin tutanakları bizde" dedi.

Haberin Devamı

NEYİ GÖRÜŞECEĞİZ YA

Vali Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ile görüşüp görüşmeyeceği konusunda ise "Görüşecek ne var ya? Bu bayrak burada kardeşim neyi görüşeceğiz ya. İmza diye bir şey yok. Bu kararın defteri bizde evrak burada neyi tartışacağız" dedi.

Vali Kıraç, Arif Nihat Asya’nın ’Bayrak’ adlı şiirini okuyarak, bayrak önünde basın mensuplarına poz verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!