Vali Bey uyudu çocuklar dondu

Güncelleme Tarihi:

Vali Bey uyudu çocuklar dondu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2002 02:03

Kar aniden bastırdı. Valilik uyudu. Okullar zamanında tatil edilmeyince İstanbul yine felç oldu. ‘‘Tatil’’ haberi öğrenciler ders başı yaptıktan sonra geldi. O kar ve soğukta öğrenciler yine yollara döküldü. Trafik arapsaçına döndü.

Meteorolojinin ‘Beyaz Cuma’ uyarılarıyla ‘bağıra bağıra’ gelen kar, ilgililerin ilgisizliği yüzünden, İstanbul'u her seferinde olduğu gibi yine teslim aldı. Meteorolojik veriler dün İstanbul'a etkili kar yağacağını göstermesine rağmen, okulların tatil edilmesi kararı geç alınınca, öğrenci ve veliler yollarda perişan oldu. Vali Erol Çakır ise kararın geç alınmasıyla ilgili olarak ‘‘Meteoroloji kar yağışının bu kadar yoğun olacağını tahmin etmiyordu. Ayrıca veliler çok sık tatil kararı alınmasına tepki gösteriyordu’’ dedi. İlk ve orta dereceli okullarda saat 07.10 ile 08.45 arasında değişen saatlerde dersbaşı yapan öğrenciler için tatil kararı saat 08.50'de alındı. Kararı duyan öğrenciler, ilk dersin ardından evlerine dönmek için tekrar yollara döküldüler. Birçok okul servisi karardan habersiz olduğundan, öğrenciler nasıl döneceklerini şaşırdı. Çocuklarının eve güçlükle gelebildiğini söyleyen veliler, ‘‘Kar geleceği belliydi. Çocuklarımızı, yetkililere güvenerek okullara gönderdik, perişan oldular’’ diyerek, tepki gösterdiler.

ÜNİVERSİTE TATİL

İlk ve orta dereceli okulların yanı sıra bazı üniversiteler de dün tatil oldu. Boğaziçi, İstanbul Teknik, İstanbul Bilgi, Doğuş, Bahçeşehir, Galatasaray, Koç, Haliç, Işık, Beykent, Kadir Has, Fatih, Kültür, Yeditepe ve Maltepe, Sabancı, Mimar Sinan üniversiteleri öğretime 1 gün ara verdi. Ayrıca Kültür Üniversitesi'nde bugün yapılması gereken öğrenimin de yapılmayacağı duyuruldu. Yıldız Teknik’te sınavlar ertelendi.

TRAFİK PERİŞAN

Çevre yolları ve ana arterlerde trafik arap saçına döndü. Tuzlama yapılan Boğaziçi Köprüsü'nde araçların yavaş ilerlemesi, bağlantı yollarda yoğun bir trafiğe neden oldu. Burada ve kent içinde işlerine gitmek isteyenler, araçlar içinde saatlerce çile çekti. Çok sayıda ara yol ise tamamen tıkandı. Beklemeye dayanamayan ve işyerlerine yürüyerek ulaşabileceğini düşünenler ise yollara döküldü. Aksaray'dan Güneşli'ye 2, Kozyatağı'ndan ise 4 saatte ulaşılabildi. Erenköy'den Maslak'a 3.5, Bakırköy'den Taksim'e ise 2.5 saatte gidilebildi.

VAPURLAR AKSADI

Şehir Hatları İşletmesi vapurları ile İETT otobüs seferleri de aksadı. Avrupa ve Anadolu yakaları arasındaki ulaşımda, Üsküdar-Beşiktaş ve Üsküdar-Kabataş hattında çalışan büyük yolcu motorları ise çalıştı. İstanbul Boğazı da yoğun yağış nedeniyle transit geçişlere kapatıldı. Vapur seferleri, saat 12.30'dan itibaren tekrar başladı. Arabalı vapur da dahil olmak üzere seferler normale döndü. İETT ve tramvay seferleri de hava şartları elverdiği ölçüde sürdürüldü.

KAR TALİMATI

Bu arada, İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, tüm ekiplerin vatandaşlara yardımcı olmasını istedi. Trafik polislerinin evrak sorma, ceza kesme gibi trafiği yavaşlatıcı etkenlerden uzak durmalarını, mağdur olanlara yardımda bulunmaları gerektiğini belirten Özdemir, trafik vakfı araçlarının da yol açma çalışmalarına katılmalarını istedi.

KİMSESİZLERE MİSAFİRHANE

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sokakta yaşayan kimsesizler için Alibeyköy'de bir spor tesisini geçici misafirhaneye dönüştürdü. Beyaz Masa, Zabıta ve Hızır Acil ekipleri tarafından tespit edilen sokaklardaki vatandaşlar sağlık taramasından geçirilerek, hastanelere ve Darülaceze'ye yerleştirilecek. Büyükşehir Belediyesi Acil Yardım ve Kurtarma Müdürü Sadık Kahraman, ‘Vatandaşlar lütfen bu vakaları 0212 528 10 10- 0212 275 77 00 numaralı telefonlarımıza ihbar etsinler’ dedi.

Bu bir doğal afet

İstanbul Valisi Erol Çakır, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün günlerdir uyardığı kar yağışı için ‘‘Bu bir anlamda doğal afet durumu. Hayatı felç eden durum’’ dedi. İstanbul'da ‘kriz yönetimi’ne geçildiğini belirten Çakır, 3 gün sürmesi beklenen kar yağışını en az hasarla atlatmaya çalışacaklarını söyledi. Çakır, İstanbullular'ın ev ve işyerlerinin, resmi kurumların da çalıştıkları binaların önlerini temizlemelerini istedi. Bu konuda resmi kuruluşlara talimat verildiğini vurgulayan Çakır, şunları söyledi: ‘‘Vatandaşlarımız bulundukları yerleri temizlemede, toplumsal dayanışma örneği vermeye çalışmalılar. Vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Belediyelerimiz, halkımızın yeme, içme ihtiyaçlarının karşılanması ve ısınma ihtiyaçlarının kesintisiz sağlanması için gayret sarfedecekler.’’

1500 müşteriyi tek tek aradılar

İstanbul'da aniden bastıran kar yağışı, hayatı felce uğrattı.

Valilik günler öncesinden belli olan kar tehlikesini okullara bildirmeyerek, yüzlerce miniği yollarda ve okullarda mahsur bırakırken, bugüne kadar yaptığı işlerle adından övgüyle söz ettiren, ünlü isimlerin sahneye çıkmak için sıraya girdiği Mydonose Showland, 1500 müşterisini tek tek arayarak, gösterilerinin iptal edildiğini bildirdi. Mydonose Showland yetkilileri, haber kanallarının ve radyoların günler öncesinden kar tehlikesini haber vermeleri üzerine, 1500 kişiyi tek tek arayarak 9, 10 ve 11 Ocak tarihlerindeki gösterilerinin iptal edildiğini bildirdi.

Müşterileri arayan görevliler, hava şartlarının kötü olacağını ve bu yüzden söz konusu tarihlerde ‘‘Sultans Of The Dance’’ adlı oyunun ileri bir tarihe ertelendiğini bildirdi.

KAR ÖYKÜLERİ

Nerede durak orada ameliyat

THY'nin Malatya-İstanbul seferini yapan TK 737 sefer sayılı uçağı da 65 yolcusuyla saat 09.10'da Sabiha Gökçen Havaalanı'na inmek zorunda kaldı. Ameliyat için Malatya'dan gelen Ekrem Baydemir adlı yolcu, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi yerine, Kartal Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Ödevler bir gün önceden

Kar yağışını tüm İstanbul bekliyordu. Hatta bazı okullarda öğretmenler, ‘‘Cuma günü kar yağacak, tatil olabilir’’ diyerek, ev ödevlerini bile perşembe gününden verdiler.

Öğrenciler yatakhanede kalacaktı

Okulların tatil kararı geciktiği için Şişli'deki Galatasaray İlköğretim Okulu'nun öğrencileri de okula gitmişti. Servisler, öğrencileri geri almak için gidemeyince, çocuklar ortada kaldı. 4 Sonra aileler devreye girince, sorun çözüldü. 0 öğrenci yatakhanelere yerleştirildi.

Otoparkta donarak öldü

Beyoğlu Voyvoda Caddesi Hacı Ali Sokak üzerindeki bir otoparkta 51 yaşındaki İlhami Özlüler donarak öldü. Gaziosmanpaşa'da 65 yaşlarında bir erkek boş bir binada donarak öldü. Beykoz Kavacık'ta ise 60 yaşındaki Hüseyin Mansur, buzda ayağı kayınca yere düşerek yaşamını yitirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!