Vaat yerine güvence

Güncelleme Tarihi:

Vaat yerine güvence
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hükümet programını Meclis'e sunan Başbakan Ecevit, partizanlık yapmayacakları ve gerekmedikçe hiçbir bürokratı görevden almayacakları yolunda güvence verdi. ANAP ve DYP'ye teşekkür eden Ecevit, bir önceki hükümette kendilerini 17 ay destekleyen CHP'nin adını bile anmadı.

Başbakan Bülent Ecevit, 56'ncı Hükümet'in programında, bugüne kadarki uygulamaların aksine, yapacakları icraatlarla ilgili vaatleri sıralamadı. Ecevit, siyasi partilere, ‘‘Partizanlık yapmayacakları’’, bürokratlara da, ‘‘Mecbur kalmadıkça kimsenin görevinden alınmayacağı’’ güvencesi verdi. TBMM Genel Kurulu'nda, dün önce 56. Hükümet'in listesi okundu. Ardından da, 16 sayfadan oluşan hükümet programı Ecevit tarafından Meclis'e sunuldu. Ecevit, konuşmasına, hükümetini dışardan destekleyen ANAP ve DYP'ye teşekkür ederek başladı, DTP'ye de şükranlarını sundu. 55'inci Hükümet'i 17 ay dışardan destekleyen CHP'nin adını anmayan Ecevit, yeni hükümetin sadece ortaklarıyla değil, tüm Meclis ile uyum içinde çalışmaya özen göstereceğini vurguladı.

ÖNCE SEÇİM

Türkiye'yi 18 Nisan'da yapılacak seçimlere, güvenli ve huzur içinde ulaştırmak amacında olduklarını belirten Ecevit, asla seçim ekonomisi uygulamayacaklarını, devlet olanaklarının savurganca kullanılmasından özenle kaçınacaklarını bildirdi.

LAİKLİK MESAJI

Hükümetin, Türkiye Cumhuriyeti'nin laik ve sosyal hukuk devleti niteliklerine ödünsüz bağlı kalacağı vurgulandı.

PARTİZANLIK YOK

Bürokrasiye güven verilen programda, ‘‘Yasa veya hizmet gereği olmadıkça, kamu yönetiminde yeni atamalar yapılmayacaktır, partizanlığa asla fırsat verilmeyecektir. Zorunlu olabilecek atamalarda da, şimdiye kadar özenle gözetilen liyakat kesin ölçüt olacaktır’’ denildi.

ÇETEYLE MÜCADELE

Programda, 56'ncı Hükümet'in suç örgütlerine ve kara para aklamalarına yönelik olarak, 55'inci Hükümet döneminde başlatılan mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğinin kaydedildi.

AB VE ABD

AB ile ilişkilere de değinilen programda, ‘‘Türkiye, Avrupa'daki bütünleşme sürecinde hakkı olan yeri, ulusal haklarından hiçbir ödün vermeksizin, er geç alacaktır’’ denildi. Programda, ABD ile ilişkilerin karşılıklı çıkar, dostluk ve ittifak bağlarımıza uygun olarak güçlendirileceğinin belirtildi.

DENKTAŞ'A DESTEK

Programda, ‘‘Kıbrıs'ta iki ayrı devlet varlığı yadsınmaz bir gerçektir. Bu gerçek, er veya geç kabul edilecektir. KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın vurguladığı konfederasyon önerisi, bu bakımdan çok yerindedir ve hükümetimizce de desteklenmektedir’’ görüşü yer aldı.

8 YIL KARARLILIĞI

8 yıllık kesintisiz eğitimin uygulamasında büyük mesafe alındığı, hükümetin bu gelişmeleri kesin kararlılıkla sürdüreceği belirtildi.

SENDİKA HAKKI

Programda, ‘‘Dar gelirli aile çocuklarının eğitim giderlerine devlet katkısını artırma yolundaki uygulamalar yaygınlaştırılacaktır. Kayıt dışı işçiliğe, haksız işçi çıkarmalara, işçilerin sendikasızlaştırılmalarına karşı etkili önlemler alınacaktır. Bu bağlamda, iş güvencesiyle ilgili bir tasarı TBMM'ye sunulacak durumdadır. Kamu görevlilerinin sendikal haklarıyla ilgili yasa tasarısının da bir an önce TBMM'de kabulü yararlı olacaktır’’ denildi.

BANKALAR YASASI

1999 bütçesinin bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiği, ekonomik belirsizliklerin giderilmesi açısından bunun büyük bir önem taşıdığının vurgulandığı programda, 56'ncı Hükümet'in 1999 bütçesiyle uyumlu bir ekonomik program oluşturacağı bildirildi. Bankalar ile sosyal güvenlikle ilgili tasarıların çıkarılması istemi de programda yer aldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!