Uzun yaşamışsın derler bana...

Güncelleme Tarihi:

Uzun yaşamışsın derler bana...
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2008 00:00

Türk şiirinin asırlık çınarı Dağlarca artık yok. Ama şiiri mağrur bir dağ gibi sonsuza dek kalacak.

Haberin Devamı

ŞİİRLERİNDEN SEÇMELER

Dağlarca, 15 Nisan’da Kadıköy Mühürdar Caddesi üzerindeki evinde rahatsızlanarak, Marmara Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Böbrek yetmezliği ve zatürree teşhisi konan Dağlarca, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün girişimleriyle Kadıköy Acıbadem Hastanesi’nde tedaviye alınmıştı. Ünlü şair 28 Eylül’de kaldırıldığı Altunizade’deki Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesi’ne yoğun bakıma alınmıştı. Ünlü şair, dün saat 16.50’de vefat etti. Hastane Başhekimi Prof. Dr. Kürşad Tokel, kronik böbrek yetmezliği ve kateter enfeksiyon sebebiyle 28 Eylül’den bu yana tedavisi süren Dağlarca’nın enfeksiyonun antibiyotiklere yanıt vermemesi sebebiyle dün yoğun bakıma alındığını söyleyerek, "Tüm müdahalelere rağmen durumu giderek kötüleşen Dağlarca, saat 16.50’de vefat etti" dedi. Dağlarca, bu yılın ilk aylarında yaptığı bir röportajda ölümünden sonra Kadıköy’de yaşadığı evin müze haline getirilmesini vasiyet etmiş, evini de Kadıköy Belediyesi’ne bağışlamıştı.

Haberin Devamı

Pazartesi günü toprağa verilecek

Dağlarca için 20 Ekim Pazartesi günü saat 11.00'de Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'nda tören düzenleneceği ve şairin cenazesinin Söğütlüçeşme Camisi'nde öğle vakti kılınacak namazın ardından toprağa verilecek.

Askerlikten ayrılmıştı

26 Ağustos 1914 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Dağlarca, ilk öğrenimini Konya, Kayseri, Adana ve Kozan’da, orta öğrenimini Tarsus ve Adana’daki ortaokullardan sonra girdiği Kuleli Askeri Lisesi’nde tamamladı. Yüzbaşı rütbesiyle 1950’de askerlikten ayrıldı. İlk yazısı 1927’de Yeni Adana Gazetesi’nde yayımlanan bir hikáye olan Dağlarca, İstanbul Dergisi’nde 1933’te çıkan "Yavaşlayan Ömür" adlı şiiriyle adını duyurmaya başladı. Varlık, Kültür Haftası, Yücel, Aile, İnkılapçı Gençlik, Yeditepe ve Türk Dili dergilerinde şiirleri yayımlanan Dağlarca, 1967’de ABD’deki Milletlerarası Şiir Forumu tarafından "En İyi Türk Şairi" seçildi.

Dilimiz ve şiirimiz için büyük kayıp

TÜRK edebiyatının asırlık şiir ustası Şair Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın vefatı edebiyat çevrlerinde ve devletin zirvesinde büyük üzüntü nedeni oldu. Vefatı Frankfurt’ta öğrenen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Burada maalesef ’Türkçe benim ses bayrağımdır’ diyen Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın vefat ettiği haberini aldım, çok üzüldüm. Türk edebiyatı için büyük kayıp" dedi. TBMM Başkanı Köksal Toptan mesajında "Büyük usta Dağlarca’nın vefatından derin üzüntü duydum. Milli mücadelemizi anlattığı destansı şiirlerinin yanı sıra güzel Türkçemize verdiği önemle de herkese örnek olan bu büyük edebiyat çınarımız, gelecek nesilleri aydınlatmaya devam edecektir" diye konuştu. Başbakan Tayyip Erdoğan da yayınladığı mesajda "Müstesna şair" olarak andığı Dağlarca’nın eserleriyle ruh ve fikir dünyamızda silinmez izler bırakmıştığını belirterek, "Edebiyatımızın yaşayan çınarı, büyük şair Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın vefatını büyük bir teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Vefatı, dilimiz ve şiirimiz için büyük bir kayıptır" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!