Uzun yaşamanın sırrı genlerde gizli

Güncelleme Tarihi:

Uzun yaşamanın sırrı genlerde gizli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2001 02:00

Bilim adamları, uzun yaşamın sırrının genlerde bulunduğunu açıkladı. Ama uzun ömrü, yalnızca genler belirlemiyor. İyimserlik, neşeli olma, stresle başarılı biçimde mücadele etme, sağlıklı beslenme ve ileri yaşlara kadar önemli hastalıklara yakalanmama da etkili.

ABD'de 100 yaş ve üzerinde yaşayanların sayısı 50 bini buldu. 100 yaşına varan 1500 kişi üzerinde araştırma yapan Boston Beth Israel Hastanesi'nde görevli Dr. Thomas Perls'in araştırmalarının sonuçları şöyle:

Uzun, uzun yaşamın sırrı, genlerde yatıyor.

Ama bu yeterli değil. İyimserlik, neşeli olma, stresle başarılı biçimde mücadele etme, sağlıklı beslenme ve ileri yaşlara kadar önemli hastalıklara yakalanmama, bu yaşlıların ortak özellikleri.

Araştırmaya katılan 100'lü yaşlardaki kadınların 14'ünün bekar olduğu halde erkeklerin tamama yakını evli çıktı. Dr. Perls, bunun nedenini evlenmemiş kadınların nispeten daha az stresli bir yaşam sürmeleri olabileceğini belirtti. Dr. Perls, tek başına yaşayan kadınların ortalama kişilere göre stresin altından daha rahat kalktıklarını vurguladı.

Araştırmaya katılan 100 yaş ve üzerindeki kadınların en az 4'te 1'inin 40 yaşından sonra çocuk doğurdukları belirlendi. Bu tür geç doğumların, salgılanan hormonlar nedeniyle kadın vücudunun yaşlanmasını geciktirdiği öne sürülüyor.

Yaşlıların büyük bölümünün hayatlarında hiç sigara içmedikleri, çok azının aşırı derece alkol aldığı belirlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!