Üzücü tablo

Güncelleme Tarihi:

Üzücü tablo
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2010 00:00

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na sunulan evlilik raporu, ele alınan sorunların büyüklüğünü de gözler önüne serdi. “Erkek çocuk anne için itibardır” diyenlerin oranı yüzde 40 çıktı.

Devlet Bakanlığı Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Uzmanı Mustafa Nuruan “Aile Yapısı Araştırması”ndan örnekler verdi. Nuruan, “Erkek çocuk anneye itibar kazandırır” ifadesine katılanların oranının yüzde 34 olduğunu, alt gelir gruplarında bu oranın yüzde 40’a kadar çıktığını ifade etti. Nuruan, evlilerin yüzde 20,8’inin başlık parası ödediğini belirtti. Nuruan, akraba evliliği oranının yüzde 23 olduğunu vurgulayarak, yüzde 21 amca çocuğu, yüzde 13 teyze çocuğu, yüzde 12 dayı çocuğu ve yüzde 11 hala çocuğu evliliklerinin görüldüğünü kaydetti.
Çocuk gelin gerçekleri
Başkent Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Ayşe Akın, Türkiye’de “çocuk gelin” oranının yüzde 30-35 olduğunu, evlilik yaşının 12’ye kadar düştüğünü ifade etti. Akın, zorla erken evlenmeler, başlık parası ve berdelin tümünün benzer nedenlere dayandığına işaret ederek, bunları, “yoksulluk, ata erkil yapı, toplumsal cinsiyet ayrımcılığı, toplumun, özellikle kadının eğitimsizliği, kadının statüsünün düşüklüğü” olarak sıraladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!