Uzmanlar Şam saldırısını yorumladı

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar Şam saldırısını yorumladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2012 15:55

Dış politika uzmanları Şam'daki Ulusal Güvenlik binasına düzenlenen saldırıyı yorumladı.

Haberin Devamı

HÜRRİYET YAZARI SEDAT ERGİN ŞAM SALDIRISINI DEĞERLENDİRDİ / WEB TV

NİLGÜN T. GÜMÜŞ - HÜRRİYET GAZETESİ DIŞ HABERLER MÜDÜRÜ

Büyük saldırı, Suriyeli muhaliflerin “Şam Volkanı” ve “Suriye depremi” gibi tehditlerinden hemen sonra geldi.

/images/100/0x0/55eb15b1f018fbb8f8aa088b

Suriye’de ilk kez böylesine üst düzey ve güçlü bir saldırı yaşanıyor. Ayrıca suikast için seçilen gün de dikkat çekici. Tam BM Güvenlik Konseyi’nde 7’nci maddenin de görüşülmesinin gündemde olduğu toplantıya saatler kala düzenlendi.

Aynı gün Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un, Çin Devlet Başkanı Hu ile görüşmesi vardı. Bu iki ülke de biliyorsunuz Suriye’de askeri müdahaleye karşı.

Haberin Devamı

Taktik bir saldırı gibi duruyor. Aynı zamanda muhaliflerin, istedikleri zaman istedikleri yerde saldırı düzenleme gücüne erişmiş olabileceğinin de göstergesi olabilir. Özetle şiddet daha da artacak gibi duruyor.

FEHİM TAŞTEKİN - RADİKAL GAZETESİ DIŞ HABERLER MÜDÜRÜ

Saldırı BM Güvenlik Konseyi'nin toplantısı öncesine denk geldi. Şimdiye kadar rejimin ne kadar gaddar ve zalim olduğu mesajını vermeye çalışan muhalifler bu kez ne kadar zayıf ve çökmekte olduğunu göstermeye çalıştılar. Bu saldırı da bu nedenle kurgulandı.

Saldırı rejimin özünü hedef alıyor, bütün yönetim kadrosunu hedef alıyor.

/images/100/0x0/55eb15b1f018fbb8f8aa088d

Ancak asıl istenilen sonucu verir mi, şüpheliyim. Suriye yönetimi bunu bir "terör saldırısı" olarak resmedecek ve ağır silahları kullanabilecek.

Kızılhaç geçtiğimiz günlerde Suriye'de bir iç savaş olduğunu duyurmuştu. Bu noktadan sonra artık ağır silahların kullanılmılması doğal karşılanacaktır. Çünkü Kızılhaç'ın açıklaması iki tarafa da bu zemini verdi. Rejim Annan planına sadık olduğunu göstermek için sınırlı olarak kullanıyordu. Bundan sonra bu kadar rahat durmayabilir.

Haberin Devamı

Bu yeni durum rejimin ömrünü uzatır mı, kısaltır mı henüz yorum yapmak için erken.

Muhalifler üç gündür "Şam Volkanı" adlı bir operasyon yürütüyordu. Bu ilk planlı ve etkili hareket oldu. Ancak bu operasyona katılanlar Şam'dan değil, Dera'dan, Hama'dan ve Humus'tan geldi.

Şam'ı kontrol etmek için bu operasyonların yapıldığını iddia etmek gerçekçi değil. Çünkü Şam'ı kontrol altına almak o kadar kolay değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!