Uzmanlar aşıyı tartıştı

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar aşıyı tartıştı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2009 10:07

Ulusal İmmünoloji Kongresi'nde 21. yüzyılda aşılar, aşı adjuvanları ve H1N1 virüsü ve aşısı ile ilgili bilinmeyenler tartışıldı.

Haberin Devamı

19 - 22 Kasım 2009 tarihlerinde Kıbrıs’da düzenlenen XX. Ulusal İmmünoloji Kongresi’nde,  immünoloji alanındaki farklı dallardaki yenilikler tartışıldı. İmmünoloji bilimine çalışmaları ve yazdığı kitaplarla büyük katkı sağlamış Dr. Abul ABBAS, Tolerans ve otoimmünitedeki son gelişmelerin yanı sıra IL-2 nin baskılayıcı etkilerini katılımcılara aktardı.

Dr. ABBAS’ın yanı sıra kendi konularında tanınmış 7 yabancı ve 48 Türk bilim adamı kongrede görev aldı. “İmmünolojide yenilikler” oturumunda Primer immün yetmezlikler alanında son tanımlanan mutasyonlar Dr. Bodo GRİMBACHER, düzenleyici B hücrelerinin alt grupları ve muhtemel rolleri Dr. Mübeccel AKDİŞ, Behçet hastalığında Th17 sitokinlerinin rolü ise Dr. Olcay YEĞİN tarafından yapılan sunumlarla ele alındı.

Haberin Devamı

Kongrede; “21. yüzyılda aşılar”, “Aşı adjuvanları” ve güncel bir konu olan “yeni pandemi etkeni H1N1 virüsü ve aşısı” gibi enfeksiyon hastalıklarına immünolojik bakış konusu da ayrıntılı olarak ele alındı. Dr. Şefik Şanal ALKAN, yeni adjuvanları katılımcılara tanıtırken, yıllardan beri güvenli biçimde aşıların immünojenik özelliklerini arttıran bu maddeler grubuna yeni katılan üyeleri ve etki mekanizmalarını ayrıntılı biçimde anlattı; bir diğer konuşmacı olan Dr. Selim BADUR ise, tıp tarihindeki en çarpıcı gelişmenin aşılar konusunda gerçekleştirildiğinin altını çizerek özellikle viral enfeksiyonlar ile mücadelede bağışıklamanın getirdiği kazanımları anlatmış; yaşlılar ve immün sistemi baskılanmış kişiler gibi bazı özel gruptan kişilerin aşılanmalarında daha etkili olabilecek uygulamalara değinerek, aşılara yapılan “haksız” suçlamalara değinmiş; özel olarak H1N1 aşısı konusunda ülkemizde gündemde olan bir dizi bilim dışı olumsuz yaklaşımlara (örneğin bu aşının içerdiği adjuvanların ve koruyucuların olumsuzluklara neden olabileceği; aşının bazı nörolojik komplikasyonlara yol açabileceği haberleri gibi), Dr. ALKAN’ın da katkısı ile yanıt vermeye çalışmıştır.

“Enfeksiyon ve bağışıklama” panelinde ise “Tüberküloz immünolojisi” konusu Dr. Ahmet SOYSAL, “HCV immünopatogenezi” konusu ise Dr. Hakan ABACIOĞLU tarafından son yenilikler bağlamında ele alınmış; özellikle tüberküloz bağışıklığının gösterilmesinde yeni yaklaşımlar ile HCV enfeksiyonlarında kronikleşmeye yatkınlığın mekanizmaları ve bağışıklamayı şimdilik imkansız kılan nedenler ayrıntılı biçimde tartışılmıştır. Tümör İmmünolojisi oturumunda Dr. Dicle GÜÇ ‘kanserin immünolojik uykusu’ başlıklı konuşmasında, kanserin ilerlemesi sırasında ya da tedavi sonrası residual hastalığın var olduğu ama bulgusuz olduğu dönemde kanseri uykudan uyandıran faktörleri, Dr. Devrim GÖZÜAÇIK ise tümör baskılayıcı bir mekanizma olan otofaji adı verilen bir hücresel olayın, kanser oluşumu ve tedaviye yanıtıyla doğrudan bağlantılı olduğu hakkında gelişmeleri aktarmıştır. Allerjik hastalıklar, Transplantasyon immünolojisi ve nöroimmünolojideki son gelişmelerin yanında yeni teknolojilerin de tartışıldığı XX. Ulusal İmmünoloji Kongresi’nde, sözlü ve poster sunumlarında farklı disiplinlerde araştırmalar yapmakta olan Türkiye ve yurt dışından bilim insanlarının İmmünoloji alanındaki çalışmaları yanında, Türkiye’de immünolojinin geleceği, yeri ve immünoloji biliminin diğer disiplinlere tanıtılması tartışılmıştır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!