Uzman görüşü: Mükemmeliyetçi kişilik etkisi

Güncelleme Tarihi:

Uzman görüşü: Mükemmeliyetçi kişilik etkisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın intihar girişiminde, herşeyin mükemmel olmasını isteyen, bunun için büyük gayret gösteren perfeksiyonist (mükemmeliyetçi) kişiliğinin etkili olduğu vurgulandı. Beslenme ve psikiyatri uzmanları, ‘‘En sağlıklı, dengeli, doğal ve bilinçli beslenme yolu olduğundan vejetaryenliği seçen Bakan Uluğbay, her şeyi en iyi, en doğru ve en güzel yapmayı ilke edinen bir düşünce yapısına sahip. İşlerin bu düşünce yapısında gitmediğini görmek onu bir anlık strese sokup, bu üzücü girişime itti’’ dediler.

Uzmanlar, Uluğbay'ın küçükken kuzusunun kesildiğini gördükten sonra vejetaryenliği seçişinin de, mükemmeliyetçi kişiliğiyle bağlantılı olduğunu bildirdiler. Beslenme uzmanları hayvansal gıdalardaki aminoasit ve proteinden yoksunluğun gelişmeyi olumsuz etkilemesi üzerinde de durarak, ‘‘Bu eksiklik vücudun, zihnin gelişimini olumsuz etkiliyebiliyor. Ancak Uluğbay'ın böyle bir sorunu yok. Bu eksikliği bazı bitkiler, süt, yumurta, peynir gibi ürünler ve baklagillerden karşılayabiliyor’’ dediler.

DUYGULU VE İLKELİ Psikiyatri profesörü Özcan Köknel de, ‘‘Herşeyin daima en iyisini, en doğrusunu yapmak isteyen düşünce yapısı onu bu yola sürükledi’’ diyerek, şu bilgileri verdi: ‘‘Uluğbay, çok duygusal ve insancıl. Vejetaryen arkadaşlarım ve hastalarım var. Onların hepsi de aynı kişilik yapısında. Uluğbay, her şeyi en iyi, en doğru, en güzel yapmak istiyor. Düşünce yapısı buna göre kurulu. Elinde olmayan, kendisinden kaynaklanmayan aksilikler de ortaya çıkabiliyor. O bu aksilikleri kendi üzerine alabiliyor. Uluğbay'ın karşılaştığı kadirbilmezlik, hakyenmişlik, anlayışsızlık onu depresyona sokup, intihara yöneltebiliyor.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!