Uzaylı dost E. T

Güncelleme Tarihi:

Uzaylı dost E. T
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 04, 2002 14:53

Haberin Devamı

* Sevimli uzaylı E.T uzun bir süreç sonucunda yaratıldı. Öncelikle ünlü illüstratör Ed Verreaux ile E.T.'nin dış görümünün nasıl olacağı az çok belirlendi. Daha sonra da sıra bu düşünceleri hayata geçirecek özel efekt tasarımcılarını bulmaya geldi.

* E.T. için uygun bir dış görünüm bulmak kolay olmadı. Çünkü Spielberg bu uzaylı yaratığın çok özel olmasını istiyordu. Başka bilim-kurgu filmlerindeki yaratıklara benzememeliydi. Anatomik açıdan farklı olmalıydı. E.T.’ye bakan bir izleyicinin, 'Arkadan fermuarlı bir giysinin içine girmiş bir adam var' izlemine kapılmasını istemiyordu Spielberg.

* Yönetmenin istediği E.T'yi hayata geçirmek kolay olmadı. Topu topu 80 santim boyundaki yaratığın teleskopik bir boyun yapısı, kısa ve kalın bacakları olacaktı. Sadece bu özellikler bile, E.T. giysisinin içine girecek oyuncu bulma olasılığını zayıflatıyor, hatta olanaksız hale getiriyordu.

Haberin Devamı

* Spielberg'in iletişim kurduğu tasarımcılar arasında Carlo Rambaldi adlı yetenekli bir İtalyan da vardı. Daha önce Close Encounters of the Third Kind'da Spielberg ile birlikte çalışan Rambaldi, o filmde François Truffaut'nun bilim adamlarıyla iletişim kuran uzaylı yaratığın tasarımlarını yapmıştı.

* Ed Verreaux'unn yaptığı altı taslak çizim, Carlo Rambaldi'ye verildi. Verreaux bu çizimleri hazırlarken Spielberg'in birtakım spesifik yaklaşımlarından yola çıkmıştı. Bunların başında da bazı kitaplarda gördüğü resimleri referans olarak kullanması geliyordu. Belirli bazı resimlere bakılarak göz, ağız ve diğer özellikler not alındı. Resimlerin ortak özelliği ise hepsinin yaşlı insan resmi olmasıydı. Albert Einstein, Ernest Hemingway ve Carl Sandburg'un yaşlılık dönemi resimleri referans alınmıştı. Spielberg bu resimlerde özellikle gözlerden etkilenmişti. Bu yüzden de E.T.’nin gözlerinin tıpkı onlar gibi anlamsız, pörsümüş ve üzgün olmasını istiyordu.

* 1981 yılının Ocak ayı başlarında, yani filmin çekim takviminin belirlenmesinin altı ay öncesinde Rambaldi çalışmasını tamamladı ve E.T.'nin kafasının balçık çamurundan bir büstünü hazırlayarak Spielberg'i şaşırttı.

Haberin Devamı

* Filmin çekimlerine 8 Eylül 1981 tarihinde Los Angeles'ta başlandı. Çekimlerin 65 günde tamamlanması planlanmıştı. Ayrıca güvenlikle ilgili bazı nedenler ve projenin gizliliğini korumak amacıyla filmin ismi başlangıçta gizlendi ve A Boy's Life olarak tanıtıldı. Çekimlerin bitirilmesinin ardından filmin gerçek isminin E.T. the Extra-Terrestrial olduğu açıklandı.

* Filmde E.T.'yi kimin seslendirdiği konusu yaklaşık 20 yıldır hep tartışıldı. Kimileri E.T.'nin sesini Steven Spielberg'in verdiğini söylediler. Kimileri ise bu sesin Debra Winger'a ait olduğunu iddia ettiler. Filmin ilk gösteriminden bu yana geçen 20 yıllık sürede çeşitli dedikodular üretildi.

Haberin Devamı

* E.T.'nin sinemalarda ilk gösterimi 11 Haziran 1982 tarihinde gerçekleşti. Daha gösterime girdiği anda hem izleyicinin hem de eleştirmenlerin beğenisini kazandı. Kısa sürede kültürel fenomen haline dönüşen filmin Kuzey Amerika sinemalarındaki hasılatı 399 milyon doları geçerken, dünya çapındaki hasılatı ise 702 milyon doları aştı.

* 9 dalda Oscar ödülüne aday gösterilen film, en iyi özgün müzik, en iyi görsel efekt, en iyi ses efekti kurgusu ve en iyi ses dallarında heykelciÄŸi kucakladı.Â

* Filme iki de Grammy ödülü geldi. Bunların yanısıra başta Los Angeles Film Eleştirmenleri Birliği’nden en iyi film ve en iyi yönetmen ödülleri olmak üzere dünyanın her köşesinden sayısız ödülün sahibi oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!