Uzayda trafik tıkandı

Güncelleme Tarihi:

Uzayda trafik tıkandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Endeavour yaklaşırken 60 milyar dolar değerindeki Uzay İstasyonu'na kenetli durumda bulunan ‘‘Progres’’ adlı iki uzay kargo aracından birinin ‘‘park yeri’’ açmak için başka yere alınması gerekti. Bunun üzerine Rus yer kontrolörleri, kargo araçlarından birini istasyonun bir mil uzağına park ettirdiler. Bu sırada istasyondaki astronot ve kozmonotlar, herhangi bir aksilik çıkmaması için değişik önlemler aldılar.

Endeavour, istasyona beş kişilik mürettebat ve güneş enerjisi panelleri, aküler ve araç gereç getirdi. 11 günlük süre içinde, astronot ve kozmonotlar, 600 milyon dolarlık güneş enerjisi panellerini istasyona takacaklar. Panellerin takılmasıyla istasyonun ana bölümündeki ısı, istenen düzeyde kalacak. Yeterli güç olmadığı için ısıtılamayan ana bölümdeki üç oda kullanılamıyordu. 72 metre uzunluğunda, 11.4 metre genişliğindeki güneş panelleri, son derece değerli. Bu nedenle büyük bir özenle monte edilecek. Bu işlem, NASA'nın şimdiye kadar uzayda giriştiği en kapsamlı çalışma olacak.

Panellerin takılmasından sonra Endeavour, mürettebatını alarak Alpha'dan ayrılacak. Bir mil öteye park edilen Progres de yeniden Alpha'ya kenetlendirilecekecek. Ama yetkilileri düşündüren bir sorun var: Progres, istasyona ilk geldiğinde arıza çıkmış ve otomatik olarak kenetlenme yapamamıştı. Sorunun tekrarlanması halinde Rus Yarbay Yuri Gidzenko, daha önce yaptığı gibi, Progres'i elle kenetlemeye çalışacak. Alpha'ya çeşitli malzemeler, oksijen, su ve gıda getiren Progres, dünyaya dönerken istasyonda biriken çöpleri de götürecek. Progres, dünya atmosferine girerken, sürtünmeden ötürü yanacak.

İşlevini ve ömrünü tamamladığı için Rusya'nın indirmeyi kararlaştırdığı Mir uzay istasyonu, 26-28 Şubat arasında Pasifik Okyanusu'nun güneydoğusuna düşürülecek. Rusya Uzay Ajansı Başkanı Yuri Koptev, Ocak ayının ilk yarısında Mir'in bütün sistemlerinin kontrolden geçirileceğini, istasyonun yörüngeden düzenli biçimde çıkarılmasına engel olacak hatalar bulunursa, bir insanlı uzay aracı gönderileceğini, ardından Mir'in yörüngeden çıkarılma sürecinin başlayacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!