Uzaya, çıplak gözle görülecek istasyon

Güncelleme Tarihi:

Uzaya, çıplak gözle görülecek istasyon
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Mir uzay üssü nihayet emekli oluyor. MİR'in yerini, ondan üç misli daha büyük olan ve dünyadan çıplak gözle görülebilecek Alpha adlı bir uzay istasyonu alacak.

Alpha uzay projesi, Washington'da yarın biraraya gelecek 14 ülke temsilcisinin imzalayacağı anlaşmayla start alacak. Dünyadan 217 km yükseklikte yörüngeye oturtulacak olan Alpha uzay üssü, MİR uzay üssünün 3 misli büyüklüğünde olacak. Dev panelleri, modül ve bağlantılarıyla toplam 470 ağırlığına ulaşacak olan Alpha, 97 metre uzunluğuyla dünyadan da görülebilecek.

İnşaat Haziran'da başlıyor

Uluslararası uzay üssü (ISS) olarak da anılan Alpha'nın kurulmasına 30 Haziran tarihinde yapılacak uzay yolculuğuyla başlanacak. Kazakistan'daki Baykonur uzay üssünden fırlatılacak uzay aracı, istasyonun 20 tonluk ilk ünitesini uzaya taşıyacak. Uzay üssünün ünitelerinin taşınması için Rus ve Amerikan uzay araçları 5 yıl zarfında en az 45 sefer yapacak. Alpha uzay üssünün ilk personeli ise 1999 yılının Ocak ayında istasyona taşınacak.

5 yılda tamamlanacak

Uzay üssünün inşaası 2003 yılında tamamlanacak. Alpha, daha sonra 10 yıl boyunca dev laboratuarlarıyla 10 yıl boyunca yerçekimsiz ortamda çeşitli bilimsel araştırmalara ev sahipliği yapacak. Uluslararası ekipler 4-5 aylık görevler için Alpha uzay üssüne giderek tıp, biyoloji, tarım konularında çeşitli denemelerde bulunacaklar. Projeye, ABD, Rusya, Japonya ve Kanada'nın yanısıra Avrupa Uzay Ajansı'na dahil 10 Avrupa ülkesi destek veriyor.

MİR ya parçalanacak, ya da başıboş bırakılacak

12 yıldan bu yana hizmette bulunan Rus uzay üssü MİR, Alpha'nın ilk personelinin göreve başlamasının ardından 1999 yılının ortasında emekli olacak. Rusya, Alpha projesi için Mir-2 projesini rafa kaldırdı. Başı bir türlü dertten kurtulmayan Mir'in akıbetinin ne olacağı ise henüz belli değil. Mir, sökülerek, parçalarının atmosferde yanması sağlanabilir, ya da motorları ateşlenerek uzay çöplüğüne atılabilir. Amerikan astronot Bill Shepherd komutasında 1999 yılının Ocak ayında Alpha'ya gidecek olan Rus kozmonot Yuri Gidzenko ve Sergei Krikalev uluslararası istasyonda görev alan ilk ekip olacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!