Uzan'lar hakkında 4 ayrı yerden bilgi geldi

Güncelleme Tarihi:

Uzanlar hakkında 4 ayrı yerden bilgi geldi
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2005 14:36

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Uzan'lar konusunda 4 ayrı yerden bilgi geldiğini belirterek, bazılarından ”bizde yok” yanıtı aldıklarını, bazılarından ise henüz yanıt alamadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Uzan'lar konusunda 4 ayrı yerden bilgi geldiğini belirterek, bazılarından ”bizde yok” yanıtı aldıklarını, bazılarından ise henüz yanıt alamadıklarını söyledi. 

  

TBMM'de gazetecilerin Uzan'ların iadesine ilişkin sorularını yanıtlayan Çiçek, Türkiye'de aranan kişilerle ilgili olarak Interpol kanalıyla araştırma yapıldığını hatırlattı.

  

Aranan kişilerle ilgili olarak Interpol'den bilgi geldiğinde, dosyaları önceden hazır olduğu için suçluların iadesiyle ilgili anlaşma uyarınca iade talebinde bulunulduğunu anlatan Çiçek, Uzan'larla ilgili olarak kendilerine şu ana kadar 4 yerden bilgi geldiğini, kendilerinin de buralara iade dosyasını göndererek talepte bulunduklarını kaydetti. Çiçek, “Bazıları olumlu cevap verdi 'bizde yok' dedi, bazılarından henüz cevap alamadık” dedi.

Haberin Devamı

  

Çiçek, son olarak Ocak sonu itibarıyla bir başka ülkeden iade talebinde bulunduklarını belirterek, “Neye dayanarak iade talebinde bulunuyoruz? Interpol'den gelen bilgilere göre... 'Bizde böyle bir bilgi var, filanca ülkede olabilir' diyorlar. Biz de resmiyete koyuyoruz” diye konuştu.

  

“Uzan'ların nerede olduğu biliniyor mu?” sorusuna Çiçek, ”Kesin olarak bilinse.... 'Şu ülkededir' diyorlar, o ülkeye yazıyoruz, o ülke araştırıyor; 'bizde böyle biri yok' diyor” karşılığını verdi.

  

Çiçek, hangi ülkeden iade talebinde bulunulduğu sorusuna, ”Ülkelerin isimlerini söylemem” derken, “İade talebinde bulunulan ülkelerden yanıt aldınız mı?” sorusuna karşılık, “Şu ana kadar almadık. Almış olsak 'bizdedir iade edeceğiz veya etmeyeceğiz' derler” dedi.

  

İade talebinin gelişigüzel ya da sıralama yapılarak değil, Interpol'den gelen bilgilere göre gerçekleştirildiğini anlatan Çiçek, kendilerine gelen bilgilerden sonra talebi resmiyete koyduklarına işaret etti.

Haberin Devamı

  

Çiçek, “Birden fazla ülkeye mi gönderdiniz iade talebini?” sorusuna karşılık, “Interpol'den muhtemel tarihlerde, muhtemel bilgiler geldi. Bu kişiler (Uzan'lar), anladığımız kadarıyla sabit olarak bir yerde kalmıyorlarsa Interpol de bunları takip ediyor ve bulundukları ülkeyle ilgili bilgi elde ettiğinde bize bildiriyor” diye konuştu.

 

Çiçek, “İade talebi sonuçlanmadan başka bir ülkeye mi geçiyorlar” sorusuna, “muhtemelen öyle oluyordur” karşılığını verdi.

  

YENİ TCK İLE İLGİLİ TARTIŞMALAR

  

Çiçek, 1 Nisan'da yürürlüğe girecek Yeni TCK ile ilgili tartışmaya girmeye gerek olmadığını belirterek, yasanın uzun süre tartışıldığını, bine yakın kişi ve kuruluşa gönderildiğini, bunlardan çok az sayıda görüş geldiğini ve bunların da dikkate alındığını söyledi.

Haberin Devamı

  

“Kanunun 20 yıllık bir geçmişi var” diyen Çiçek, yasanın, Türkiye'nin taraf olduğu anlaşmalar, 80 yılık uygulama, beklenti ve ihtiyaçlar dikkate alınarak ve TBMM Adalet Komisyonu'nda enine boyuna tartışılarak yapıldığını kaydetti.

  

Çiçek, yasa üzerinde milletvekillerinin değişiklik teklifi verebileceğini, bunu engellemeye dönük bir tavır içinde olmadıklarını belirterek, kendisine şu an kadar gelen bir teklif olmadığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!