Uyuşturucuya Hint usulü

Güncelleme Tarihi:

Uyuşturucuya Hint usulü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Işılay Saygın, uyuşturucuyla mücadele için, Hintçe'de ‘‘kendini arındırmak’’ anlamına gelen Uyuşturucu Bağımlıları Terapi Merkezi kurduruyor. Merkezdeki görevliler hem sokakta çalışma yapacak, hem de hapishanelerde. Ayrıca kendiliğinden merkeze gelen bağımlılara her türlü kolaylık sağlanacak.

Kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Işılay Saygın, Uyuşturucu Bağımlıları Terapi Merkezi ‘‘Mudra’’nın (Hintçe: Kendini arındırmak) bir benzerinin Türkiye'de kurulmasını istedi. Uyuşturucuyla mücadele savaşı başlatan Saygın, Almanya'nın Nünberg Kenti'nde hizmet vermekte olan Mudra Terapi Merkezi'nde araştırma yapmak üzere önümüzdeki günlerde bir ekip gönderecek. Türkiye'de kurulması planlanan Mudra Terapi Merkezi'nde bağımlılar, bağımlılık tehlikesiyle karşı karşıya olanlar ve ana-babalar hiçbir önkoşul olmaksızın gelip sorunlarını anlatabilecekler. Hapishane çalışması da yapılacak olan ‘‘Mudra’’da görevli olanlar, hapishaneye düşen bağımlıları sürekli olarak ziyaret edecek, sorunlarının çözümü doğrultusunda çaba harcayacak ve gerekiyorsa terapi olanağı sağlayacak. Hastanede tedavi görmekte olan hastalarla ilişik kesilmeyecek, onlara her konuda yardımcı olunacak. Uyuşturucu ve uyarıcılardan uzak bir yaşamın amaçlandığı ‘‘Mudra’’da terapi yapmak isteyen bağımlılar, terapi için hazırlanacak, uygun bir terapi merkezi bulunacak ve bürokratik işlemler ‘‘Mudra’’ çalışanlarınca halledilecek.

SOKAKTA ÇALIŞMA

Sokaktaki sosyal çalışma (Streetwork) olarak nitelenen bölümde de ‘‘Mudra’’da oturarak, bağımlının merkeze gelmesi beklenmeyecek. Sokakta çalışan sosyal görevliler, bağımlıların bulunduğu yerlere giderek onlarla diyalog kuracak ve ilişkileri sürderecek, kendilerine ‘‘Mudra’’da yardımcı olunabileceği mesajını verecek. Terapi sonrası çalışmanın devam ettirildiği ‘‘Mudra’’da uyuşturucu-uyarıcı bağımlılığından kurtulmuş, altı kişinin kalabileceği bir yer olacak, burada sosyal görevlilerinin ve terapi uzmanlarının denetiminde gençlere yeniden toplumsal yaşama dönmeleri aşamasında yardımcı olunacak.

Mudra nedir?

‘‘Mudra’’, 1981 yılında, eskiden kendileri de bağımlı olan, dolayısıyla bu sorunu iyi bilen idealist birkaç genç ve sosyal pedogoglar tarafından kurulan ve çok yönlü çalışan bir kuruluş. ‘‘Mudra’’da, danışma merkezi, hapishane ve klinik çalışma bölümleri, terapi olanağı, yabancı gençlere yönelik çalışma terapi merkezi, sokaktaki sosyal çalışma ve terapi sonrası çalışma bölümleri yer alıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!