Uyuşturucuya bulanan yarış

Güncelleme Tarihi:

Uyuşturucuya bulanan yarış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın dört bir yanında yarışan Formula 1 arabalarının kokain kaçakcılığı için kullanıldığı iddia ediliyor.

Milyonlarca kişinin ekran başında izlediği Formula 1 yarış otomobillerinin Avrupa'ya kokain getirmek üzere paravan olarak kullanıldığına ilişkin iddialar Sunday Times'a manşet olunca ortalık karıştı.

Formula 1 Dünya Şampiyonası her yıl milyonlarca sporseveri ekran başına topluyor, yüzbinlercesini de yollara düşürüp ülke ülke, şehir şehir gezdiriyor. Formula 1 turizminin Avrupa şehirlerine yıllık 500 milyon dolar gelir getirdiği biliniyor. Ancak, ortaya atılan bir iddiaya göre Formula 1 yarışları sportif ve ticari amaçların yanı sıra uyuşturucu kaçakçılığı için de kullanılıyor. Formula 1 yarış otobillerinin Avrupa'ya kokain sokmak isteyen uyuşturucu tacirleri tarafından kalkan olarak kullandığı öne sürülüyor.

İngiliz polis örgütü Scotland Yard'ın yaklaşık 18 aydan bu yana sürdürdüğü soruşturma kokain torbalarının Formula 1 otomobillerini taşıyan TIR kamyonlarının içinde gümrük kontrolüne takılmadan geçirildiği duyumu üzerine başlatıldı. 'Teçhizat Operasyonu' (Operation Equipment) adı verilen soruşturma kapsamında Dover limanından İngiltere'ye giriş yapan 11 Formula 1 takımının personeli yakın takibe alındı. Uyuşturucu masası detektifleri muhbirlerden aldıkları bilgileri doğrulayacak herhangi bir kanıta ulaşamadılar. Dünya Şampiyonası'nda yarışan takımların her birinde 100'den fazla görevlinin çalışması bu takibi daha da zor bir hale getirdi. Ünlü bir İngiliz Formula 1 pilotonun eşi içinde kokain bulunduğu düşünülen beyaz paketlerin Brezilya'da konteynere yerleştirildiğine şahit olmuş. Ancak gümrükten geçerken arabaların pek aranmadığını da belirtiyor: ‘‘Ne de olsa herkes onlara kahraman gözüyle bakıyor. Tek istedikleri bir imza alabilmek.’’

Formula 1 takımlarını deneme sürüşleri için Fransa, İngiltere, İspanya ve Portekiz arasında mekik dokuduğunu söyleyen bir yetkili uyuşturucunun büyük bir ihtimalle Brezilya'daki yarıştan sonra Avrupa'ya geçirildiğini belirtiyor. Kokain dolu paketlerin, araba parçalarının ve diğer malzemelerin arasına gizlendiği tahmin ediliyor. Kanıt elde edebilmek için tebdil-i kıyafet bir ajanı Formula 1 dünyasına sokmayı da düşünen Scotland Yard yetkilileri bu konuda eski Dünya Şampiyonu Nigel Mansell'dan yardım istemişler. Mansell ise yardım edip etmediği konusunda yorum yapmaktan kaçınıyor.

Takımların Brezilya'dan İngiltere'ye geri dönüşünde tüm teçhizatı ve TIR kamyonlarını özel yetiştirilmiş köpekler eşliğinde didik didik arayan detektifler herhangi bir bulguya rastlayamadılar. Geçen hafta yapılan Silverstone pistinde koşulacak Grand-Prix öncesi ülkeye giren Formula 1 takımlarının sıkı bir şekilde aranması talimatı aldıklarını söyleyen gümrük sözcüsü Nigel Knott 15 metre uzunluğundaki bir TIR kamyonunda gizleme olanağının çok fazla olduğunu belirtiyor.

Formula 1'in patronu Bernie Ecclestone'da soruşturmadan haberdar olunca işbirliğine hazır olduğunu belirtmiş. Ama kaçakçılık yapıldığına dair bir duyum almadığının da altını çizmiş. Ancak Scotland Yard detektifleri soruşturmayı Tokyo ve Los Angeles'a kadar götürerek uyuşturucu trafiğinin nasıl yönetildiği hakkında bilgi toplamaya da başladı.

Formula 1'in uyuşturucu ticaretinden kazanılan parayı aklamak için kullanıldığı ilk hadise ise bundan yaklaşık 10 yıl önce gerçekleşmişti. İngiliz pilot Johnny Herbert 1990 yılında farkında olmadan esrar kaçakçılığından büyük paralar kazanan Paul Newman adlı bir işadamı tarafından desteklendiğini, onun sponsoru olduğunu açıklamıştı. Newman esrar işinden kazandığı parayı bu şekilde aklamak için Formula 1 takımlarına yatırım yapıyordu. Daha sonra tutuklandı ve yargılanarak 10 yıl hapse mahkum oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!