Uyurgezerlik nasıl gerçekleşiyor?

Güncelleme Tarihi:

Uyurgezerlik nasıl gerçekleşiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2016 12:10

Uyurgezerlik nedir? Uyurgezerlik asıl gerçekleşir? Uyurgezerliğin nedeni nedir? Doktorlar bu konuda ne diyor? Sorularınızın cevabı haberimizde..

Haberin Devamı

 Uyurgezerlik gerçekten etkileyici bir fenomen. Çünkü bir insanın bilinçsizce fakat doğru şekilde hareket etmesine yol açıyor. Uyurgezerler sadece uykularında yürümekle kalmıyorlar, bazen anlamlı bir şekilde sohbet edebiliyor, buzdolabını açıp atıştıracak bir şeyler bulabiliyor, hatta otomobil bile kullanabiliyorlar. Durum böyle olunca insanın aklına şu soru takılıyor: Şu anda da uyuyor olmadığımız ne malum? Dürüst olmak gerekirse, hiç kimse uyurgezerliğin sebebini bilmiyor. Uyurgezerlik, uykunun en derin aşamasında, beyin aktivitelerinin iyice yavaşladığı esnada gerçekleşen bir durum. Beynimizin böyle derin bir dinlenme halinde, tam bir uyanıklığa geçmeden vücudumuzu hareket ettirebiliyor olması gerçekten çok etkileyici. Doktorlar, henüz tam olarak bilinemeyen bir şeylerin o esnada beyni uyardığını ve derin uyku esnasında uyarılma modunun aktif hale geldiğini söylüyorlar.

Haberin Devamı

Bu fenomen çocuklarda daha fazla yaşanıyor. Tabii uyurgezer olarak büyüyen bu çocukların büyük bir çoğunluğu, yetişkinliklerinde de aynı durumu yaşamaya devam ediyorlar. Bu nedenle bazı uzmanlar, beynin gelişiminin henüz tamamlanmamış olduğu çocukluk yıllarında daha sık yaşanıyor olmasından yola çıkarak, uyuma-uyanma döngüsünün olgunlaşmamış olmasından kaynaklandığını düşünmekteler. Derin uyku, vücudun kendini yenilediği ve büyüme hormonlarının salgılandığı bir devre. Dolayısıyla o esnadaki hormonal aktivite artışı, uyku-uyanıklık döngüsü üzerinde böyle bir etki yaratıyor olabilir. Yetişkinlik döneminde uyurgezer olmaya başlayan çok az insan var. Ve bunların büyük bir çoğunluğunda uyurgezerlik başka hastalıkların yan etkisi olarak ortaya çıkıyor. Çocuk ve yetişkin uyurgezerlerin, bu durumlarını yaşadıkları geceler karşılaştırıldığında şöyle bir sonuca varılmış; çocuklar fiziksel olarak yorgun ve stresli olduklarında, yetişkinlerse ateşli bir hastalık geçirdiklerinde, alkol veya ilaç kullandıklarında uykularında gezinme ihtimalleri artış gösteriyor.

 tarafından hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!