Ustura Kemal'in usturalarını o yaptı

Güncelleme Tarihi:

Ustura Kemalin usturalarını o yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2012 13:14

"Ustura Kemal" adlı dönem dizisinde başrol oyuncusunun kullandığı ustura ve "saldırma" denilen kamaları yapan Bursalı bıçak ustası, Osmanlı'nın son dönemine uygun şekilde ürettiği ustura ve kamalar beğenilince, diziden 2'nci siparişi de aldı.

Haberin Devamı

Başrollerinde Oktay Kaynarca ve Emre Kınay'ın rol aldığı dizide kullanılan 2 ustura ve 4 "saldırma" diye tabir edilen kamayı yapan Bursalı usta, bu kez yine 2 ustura ve 5 kama yapmak için çalışmalara başladı.

Bursalı bıçak ustası, eski eser ve antika tamircisi Necati Zorluoğlu (66), yaz aylarında dizi ekibinden bazı kişilerin, ustura ve kama yaptırmak için tarihi Kayhan Çarşısı'nda araştırma yaparken, esnaf arkadaşlarının yönlendirmesiyle kendisine ulaştıklarını söyledi.

Zorluoğlu, ilk parti siparişi teslim ettiğinde, kendisine 2'nci partinin de olacağının söylendiğini hatırlatıp, "Geçen gün telefon ettiler, tekrar 2 ustura, 5 de saldırma istediler. Usturaların biri keskin olacak... Dizide bir gemi halatı kesecekmiş Ustura Kemal onunla. Yani bıçak kadar keskin bir ustura istediler” dedi.

Haberin Devamı

Dizi için daha önce de 2'si ustura 4'ü saldırma olmak üzere 6 parça eser yaptıklarını anlatan Zorluoğlu, “Şimdi de sanıyorum Ustura Kemal'e rakip çıkan bir kabadayı grubu var. Ona ve grubuna teslim edilecek saldırmalar, herhalde onlar kullanacaklar” diye konuştu.

Usta Zorluoğlu, usturaları yapmaya hemen başladığını belirterek, “Yüzleri hazır, saplarıyla uğraşıyorum. Şimdi saplarını yapacağım, üzerine kakmaları yapılacak. 'Kemal' ismi yazılacak ve tamamlanacak. Sadece 'Kemal' yazılıyor, 'Kemal' ve usturanın üzerinde olduğu için 'Ustura Kemal' oluyor” görüşünü kaydetti.

Dizide kendi yaptığı ustura ve kamaların kullanıldığını gördüğünde gurur duyduğunu anlatan Zorluoğlu, “Ama en büyük gururu kızım yaşadı, sonra oğlum yaşadı” dedi.

"ÖNERİYİ BEN YAPTIM"

Zorluoğlu, Ustura Kemal'in gençliğinde gazetelerde siyah beyaz çizgi roman şeklinde yayımlandığını, o dönemde ayrıca Abdülcanbaz gibi karakterlerin de olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

“Ustura Kemal dizisi için bana gönderilen bıçak resimleri, o döneme uygun olmadığı için öneriyi ben yaptım. Dedim ki; 'Bunları yaparsak, diziye yakışmaz bunlar. Bunlar o dönemin bıçakları değil'. Gönderdikleri resimler Sürmene bıçağı, Kafkas kaması, İstanbul bel bıçağı, 15- 20 santimetre boyunda bıçaklar. 'Olmaz bunlar' dedim. Bunlar değildir. 'Ustura Kemal' denilen kişi, Osmanlı'nın son dönemi, işgal yıllarında yaşamış, vatansever bir kabadayı. Bunun kıyafeti de farklı, kullandığı kama da farklı, her şeyi farklı. 'Sizin gönderdiklerinizi yaparsak uymaz' dedim. Yani döneme uymaz. O bıçaklar, kuşağının içine soktuğu zaman, kuşağın içinde kaybolur gider. Eline aldığı zaman çakı gibi kalır. Onların taşıdıkları koltuk altı saldırmadır. Ben 'Koltuk altı saldırma yapalım' dedim, öneride bulundum. 'O zaman o konuyu size bırakıyoruz, istediğiniz gibi yapın, ama usturalar istediğimiz şekilde olsun' dediler. 'Olur' dedik, yaptık götürdük, gayet memnun kaldılar."

Haberin Devamı

Dizi ekibinden, yeni sipariş vermek için aradıklarında "Diziyi takip ediyor musun" diye sorduklarını belirten Zorluoğlu, "Ben de 'Diziyi fragmanları da dahil takip ediyorum, hiç bırakmadım şimdiye kadar. Gurur duyuyorum yaptığım eserlerle' dedim. 'Biz de gurur duyuyoruz, hepsi güzel olmuş, eline sağlık' dediler" diye konuştu.

Bursalı bıçak ustası Zorluoğlu, Büyükşehir Belediyesi ve Bıçakçılar Odası tarafından bu yıl 2'ncisi düzenlenen Bursa Bıçakları Tasarım Yarışması'nda "kılıç seti" dalında 1'incilik ödülü almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!