“Üsküp Kalesi yeniden Osmanlı ile buluşacak”

Güncelleme Tarihi:

“Üsküp Kalesi yeniden Osmanlı ile buluşacak”
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2012 16:25

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bulunan ve Balkanların en önemli kalelerinden biri olan Üsküp Kalesi'ne, Osmanlı dönemine ait eserlerin sergileneceği müze yapılacak.

Makedonya Kültür Bakanlığı Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü tarafından başlatılan "Osmanlı Müzesi" projesiyle Üsküp Kalesi, yaklaşık 100 yıl önce veda ettiği Osmanlı'ya yeniden kavuşmuş olacak. "Üsküp Kalesi'nde Osmanlı Müzesi" adını taşıyan proje, gelecek yıl hayata geçirilecek.

Proje hakkında bilgi veren Makedonya Kültürel Mirası Koruma Müdürü Pasko Kuzman, müze projesine ilişkin çalışmalara 15 gün önce başlandığını söyledi.

Kalede Bizans ve Osmanlı döneminden kalan yapılar olduğunu ifade eden Kuzman, Osmanlı döneminden kalan binanın yanında bir de mescit bulunduğunu kaydetti. Kuzman, "Mescit kaledeki askerlerin ibadet yapması için kullanılmış. Bina da büyük ihtimalle 18. yüzyıl sonları ile 19. yüzyıl başlarında yapılmış askeri bir yapının kalıntısı. Bu bina, proje sayesinde hayata geçirmek istediğimiz müzenin üç yapısından biri olacak" dedi.

Projenin finansmanında sorun yaşanmaması halinde "Osmanlı Müzesi'ni dört ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini belirten Kuzman, "Osmanlı Müzesi'nin yanında eski dönemlere ait bir müze ve Orta Çağ'a ait bir kilise de yer alacak. Normal koşullarda projenin tamamını gelecek yılın ortalarında hayata geçirmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

"Osmanlı Müzesi ile kale yeniden hayat bulacak"'

Kalede yapılan çalışmalara da değinen Kuzman, kaledeki arkeolojik kazılarının büyük oranda tamamlandığını, kalenin haritasının çıkartıldığını, yapılan çalışmalarla 12. ve 13. asra ait bazı yapıların ortaya çıkarıldığını söyledi.

Bulunan yapıların ister tarih öncesi, ister Orta Çağ ister Osmanlı döneminden kalma olsun koruma altına alınması gerektiğine işaret eden Kuzman, şunları kaydetti: "Onlar olduğu gibi korunmalı. Sadece birbirinden ayırıp onarımını yapıp, yeniden inşa etmeden, ziyaretçilere sunmamız gerekiyor. Bu da yeterince zaman alacak. Kaleyi yeniden canlandırmamız lazım. Boş alanlarda küçük küçük atölyeler yapacağız. Burada eski zanaatlarla yapılacak hediyelik eşyalar satılacak. Osmanlı Müzesi ve diğer müzelerin oluşmasıyla kale yeniden hayat bulacak."

Makedonya'daki Osmanlı eserlerinin öncelik listesi hazırlanıyor

Makedonya'daki Osmanlı eserlerinin durumu hakkında da konuşan Kuzman, "Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na söz verdik. Bize de çok yarayacak Osmanlı dönemine ait kültürel mirasın durumunu çıkarıp restorasyon ve koruma altına alınması gereken öncelik sırasını belirleyeceğimiz bir çalışma yapmayı vadettik. Bu program şu anda hazırlanıyor" dedi.

Makedonya'nın Türkiye ile mükemmel bir işbirliğine sahip olduğunu ifade eden Kuzman, "Özellikle Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile işbirliğimiz bu ilişkilere çok güzel bir örnek. Biz TİKA ile kültürel mirasın korunması için farklı projelere imza attık" diye konuştu.

İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde en önemli eser olarak kabul edilen İskender Lahdi'nin kopyasının Makedonya'ya gelmesine de değinen Kuzman, Türkiye'yi ziyaret etmesinin nedenlerinden birinin de İskender Lahdi olduğunu söyledi.

Anakara'da Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yetkililerle görüştüklerini, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde bulunan İskender Lahdi'nin kopyasıyla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Kuzman, bir grup uzman tarafından lahdin orjinalinden yüzde 5 oranında küçük bir kopyasının yapılması yönünde karar aldıklarını bildirdi. Kuzman, "Çünkü kurallara göre kopya daha küçük olmalı. Bu şekilde yeni Arkeoloji Müzesi'nde Makedonya adı ile irtibatlı çok güzel bir eser sergilenecek” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!