Urla villalarına durdurma

Güncelleme Tarihi:

Urla villalarına durdurma
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2015 01:57

İZMİR'in Urla ilçesi Zeytineli köyündeki Hacılar Koyu'nda, işadamı Mustafa Latif Topbaş'ın yaptırdığı villaların bulunduğu bölgenin sit derecesini 1’den 3’e düşüren ve villaların önünü açan kararın yürütmesi durduruldu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da zaman zaman tatilini geçirdiği villaların bulunduğu koy, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 1’inci derece sit alanından, yapılaşmaya izin veren 3'üncü derece doğal sit alanı statüsüne geçirildi. Çevreciler ile bölgedeki hak sahipleri, 200 hektarlık alanın 'Sürdürebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tescil değişikliği yapıldığını savunarak işlemin iptali istemiyle dava açtı. İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'nin belirlediği 3 kişilik bilirkişi heyeti, hazırladıkları raporda villaların olduğu yerin 3’üncü derece doğal sit olarak değerlendirilmesi gerektiği, diğer parsellerin ise 1’inci derece doğal sit olarak kalması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Mahkemenin, bu rapor doğrultusunda karar vermesi halinde villaların ruhsatlı hale gelmesinin yolunun açılacağı iddiası üzerine Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEHAV) üyeleri itiraz etti. Bilirkişi raporundaki olumlu görüşe rağmen İzmir 2'nci İdare Mahkemesi, sit derecesinin düşürülmesine ilişkin karar için yürütmeyi durdurdu. Mahkeme gerekçesinde şöyle denildi: "Coğrafik, jeolojik, jeomorfolojik, hidrojeolojik, topografik, biyolojik çeşitlilik ve peyzaj özellikleri ile toprak ve arazi yapısı, doğal bitki örtüsü gibi özellikleri dikkate alındığında, anılan taşınmazların 1'inci derece doğal sit özellikleri taşıdığı, bu sebeple dava konusu taşınmazların, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak belirlenmesine ilişkin dava konusu işlemde, hukuka ve mevzuata uygunluk bulunmadığı sonucuna vararak, 'sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı' kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir."
Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararından sonra, davayı takip eden avukatlar ile bir grup çevreci İzmir Valiliği önünde toplanıp kararı kamuoyuna duyurdu. Ortak açıklamada, “Bu karar yurdun dört bir yanında doğa talanına karşı mücadele yürüten herkese bayram armağanı" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!