Urla Belediye Başkanı gözaltına alındı

Güncelleme Tarihi:

Urla Belediye Başkanı gözaltına alındı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2007 11:15

İZMİR'de Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu ile bürokratları ve belediyeye ait URİT şirketinin çalışanlarının da aralarında bulunduğu 17 kişi polis tarafından gözaltına alındı. Soruşturmanın URİT şirketinde daha önce meydana gelen ve şaibeli olduğu ileri sürülen yangın nedeniyle başlatıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Urla Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla yürütülen bir soruşturma kapsamında, aralarında 22 Temmuz'daki milletvekilliği seçimleri öncesinde Anavatan'dan CHP'ye geçen Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu ile belediye bürokratları ve belediyeye ait URİT şirketinin çalışanlarının bulunduğu 17 kişiyi gözaltına aldı. İzmir'in Çınarlı semtindeki Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Macadele Şubesi'ne getirilen 17 kişinin, Urla Belediyesine ait URİT şirketinin muhasebe bürosunda 27 Ocak 2007 günü çıkan ve ‘şaibeli’ olduğu iddia edilen yangınla ilgili olarak sorgulandıkları kaydedildi.

Eski Pazaryeri'ndeki belediyeye ait URİT şirketinin muhasebe bürosunda 27 Ocak’ta çıkan yangında evrakın bir kısmı yanmıştı. Aynı gün açıklama yapan AKP Urla İlçe Başkanı Latif Özkan, yangının ‘şaibeli’ olduğunu iddia etmişti. AKP Urla yönetimi ve belediye meclisi üyeleri olarak, URİT’in hesaplarının incelenmesi ve borçlarının tespit edilmesi için yangından yaklaşık 1 ay önce Urla Belediye Meclisi toplantısında yazılı ve sözlü soru önergeleri verdiklerini dile getiren Özkan, şu açıklamayı yapmıştı:

Haberin Devamı

“Bizim önergelerimizi ciddiye almayan Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, URİT’in hesaplarının incelemesini savsakladı. Önergelerimizden yaklaşık 1 ay sonra da belediye şirketi URİT’in muhasebesinde yangın çıkmıştır. Denetimden özenle kaçırılan ve zaten faaliyetleri şaibeli olan şirketin muhasebesinde yangın çıkması düşündürücüdür. Bu konuda yetkili herkesi göreve davet ediyorum. Yaklaşık 2 milyon YTL borcu olan şirketin muhasebe bürosunda kimsenin olmadığı bir sırada başlayan yangın, Urlalılar'ın kafasında zoru işareti doğurmuştur.”

Urla Belediye Başkanı Karaosmanoğlu ise yaptığı açıklamada Özkan’ın iddialarının gerçeği yansıtmadığını, yangında herhangi bir belgenin zarar görmediğini, sadece bir duvarda hasar oluştuğunu söylemişti. URİT’in kurulduğundan bu yana hiç kar edemediğini dile getiren Karaosmanoğlu, şirketin ileri sürüldüğü gibi 2 milyon YTL değil, sadece vergi dairesine 30 bin YTL borcu bulunduğunu belirtmişti.

Haberin Devamı

İŞADAMLARI DA GÖZALTINDA

Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu hakkındaki soruşturma kapsamında, geçen şubat ayında yapılan Urla Meydan Projesi ihalesini birlikte alan üç firmanın yönetim kurulu başkanları ve sahipleri olan Nafiz Gönen, Hasan Ege Tütüncüoğlu, Ali Okur, Doğan Şendil ile Urla Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Özden de gözaltına alındı. Hasan Ege Tütüncüoğlu'nu Çeşme İlçesi Belediye Başkanı CHP'li Faik Tütüncüoğlu'nun yeğeni olduğu belirtildi.

EŞ ZAMANLI BASKINLAR

Telefon dinlemelerinin ardından bugün saat 06.00'da başlatılan operasyon kapsamında Urla ve Çeşme'de 8 ayrı adrese baskın yapıldığı belirtildi. Urla Belediye Başkanı Karaosmanoğlu da Çeşme'deki yazlığında gözaltına alındı. Gözaltındaki zanlıların bir bölünün Çınarlı'da diğerlerinin de Bozyaka semtindeki İzmir Emniyet Müdürlüğü birimlerinde tutuldukları kaydedildi.

Haberin Devamı

‘DAHA ÖNCE UYARMIŞTIM’

Urla'daki URİT şirketinde çıkan yangının şaibeli olduğunu belirten, ardından geçen şubat ayında yapılan Urla Meydan Projesi ihalesinin yasal ve şeffaf olmadığını, sadece üç firmanın katıldığını öne sürüp, yürütmenin durdurulması için yargıya başvuran AKP Urla İlçe Başkanı Latif Özkan, soruşturma haberini tatil için gittiği İstanbul'da öğrendiğini söyledi. Bundan sonra olayla ilgili yorum yapmak istemediğini belirten Özkan, şunları söyledi:

“Konu adalete intikal ettiğine göre doğrular bulunacaktır. Yorum yapmaya gerek yok. Ben belediye meclis üyesiyim. O dönemde gerekli açıklamaları yapmıştım. Belediye başkanına yazılı ve sözlü olarak uyarılarda bulundum. İhalenin yasal olmadığını, Urla'nın yararının bulunmadığını belirttim. Beni dinlemeyip, ihaleyi yaptı. Ardından yargıya başvurmaktan başka çarem kalmadı. İzmir 1'inci İdare Mahkemesi ihaleyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bölge İdare Mahkemesi ise yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Ancak bu dava hala sürüyor.”

Haberin Devamı

URLA MEYDAN PROJESİ

Urla Meydan Projesi'nin ihalesi geçen 14 Şubat'ta yapıldı. İhaleyi bir araya gelip ortak girişim oluşturan üç firma aldı. 700 günde bitmesi planlanan Urla meydan projesini Mimar Metin Kılıç şekillendirip geliştirdi. 14 bin metrekare alanı kapsayan projede toplam inşaat alanı 17 bin metrekare olarak belirlendi. Bunun 4 bin 300 metrekaresi satılabilir dükkanlara ait. Proje kapsamında yer altında 350 araçlık otopark, dükkanlar, tören alanı, kültür ve sosyal aktivite merkezleri, kafeteryalar, büfeler, restoranlar yer alacak. Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu, ihaleyle verilen düzenlemenin, inşaata başlandığında belediye kasasına peşin olarak 2 milyon YTL girdi sağlayacağını belirtmişti. Projenin maliyeti 10 milyon dolar olarak belirlenmişti. Projede yer alan dükkanlar ortak girişim oluşturan firmalara, otopark ve diğer alanlar ise belediyeye ait olacak. Düzenlemeyle birlikte, meydan çevresindeki şu anda tamirhane olarak kullanılan dükkanlar da yenilenerek Urla Belediyesi’ne bırakılacak.

Haberin Devamı

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA

İzmir'de gerçekleştirilen operasyon kapsamında, aralarında Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu'nun da bulunduğu 17 kişinin gözaltına alınmasıyla ilgili Urla Belediyesi'nden yazılı açıklama yapıldı. Urla Belediyesi Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, “Soruşturulmakta olan bir konuyla ilgili Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu'nun bilgisine başvurulmuştur. Kitle iletişim araçları yoluyla kamuoyuna yansıdığı gibi gözaltına alınan kişi sayısı 17 değildir. Sadece 2 belediye çalışanının bilgisine müracat edilmiştir. Kamuoyuna yansıyan iddialar eksik ve hatalıdır. Ayrıntılı ve sağlıklı açıklama daha sonra yapılacaktır” denildi.

Emniyet yetkilileri ise gözaltında 17 kişi bulunduğunu, bunların arasında Urla Meydan Projesi'nin mimari Metin Kılıç'ın da olduğunu, zanlılar için savcılıktan ek süre alındığını, en geç perşembe günü Urla Adliyesi'ne sevkedileceklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!