Urfa'daki AIDS'li aileye devlet sahip çıksın

Güncelleme Tarihi:

Urfadaki AIDSli aileye devlet sahip çıksın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Şanlıurfa'da, doğum yaptığı sırada Kızılay'dan alınan kan nedeniyle kendisine ve çocuğuna AIDS virüsü geçen Siverekli Müzeyyen Işıkgöz, yetkililere yalvardı. Gözü yaşlı anne ‘‘AIDS'ten ölmesek, açlıktan öleceğiz. Bize sahip çıkılmazsa ötenazi hakkı verilsin'' dedi.

Dünya AIDS Günü nedeniyle yardım çağrısında bulunan AIDS'li ailenin reisi Sedat Işıkgöz, eşi Müzeyyen ve kızı Rukiye'nin ihmale kurban gittiklerini, bunun bedelini de çok ağır çektiklerini söyledi. AIDS yüzünden yaşadıkları Kışla Köyü'nden göç ederek Siverek'e taşındıklarını, insanların burada da kendilerinden kaçtıklarını belirten Sedat Işıkgöz, şunları söyledi:

‘‘Siverek Kaymakamlığı'nın Haliliye Mahallesi'nde kiraladığı evde oturuyor, sınırlı imkanlarla yaşamaya çalışıyoruz. Eşim ve kızım Rukiye, gözlerimin önünde her geçen gün ölüme biraz daha yaklaşıyor. Bu duruma kahroluyorum. Kızılay ve Sağlık Bakanlığı aleyhine açtığımız 115 milyar liralık tazminat davası 2.5 yıldır sonuçlanmadı. İzmir'de aynı durumda bir ailenin davası 6 ayda sonuçlandı. Orada başka adalet, burada başka bir adalet mi var? Biz de insanız. Bize de sahip çıkılsın. En azından suçlular cezasını çekerse bir nebze olsun rahatlayacağım.''

Müzeyyen Işıkgöz ise kendilerine sahip çıkılmaması halinde ötenazi hakkını kullanmak istediğini söyledi. Işıkgöz, komşularının kendisine yaklaşmadığını, aynı durumun AIDS'li olmayan 6 yaşındaki oğlu Halil'i de olumsuz etkilediğini belirterek şöyle konuştu:

KOMŞULAR KAÇIYOR

‘‘Oğlum, sokakta komşunun çocuğunun yüzünü okşamış. Çocuğun aile fertleri evimize saldırdı, bizi dövmek istediler. Kızılay Kan Merkezi bize her ay gıda parası veriyor. Geçen ay para gecikince hiçbir bakkal ödünç vermedi. Başka gelirimiz yok. AIDS'ten ölmesek, açlıktan öleceğiz.''

Işıkgöz ailesinin avukatı Şehmuz İnal, davanın son aşamaya geldiğini ve bilirkişi raporunu beklediklerini söyledi.

VİRÜSLÜ KAN

Şanlıurfa Kızılay Kan Merkezi'nden 6 Haziran 1996'da verilen kanın, Şanlıurfa Doğumevi'nde sezaryenle doğum sırasında kullanılması sonucu Müzeyyen Işıkgöz ile yeni doğan kızı Rukiye, AIDS'e yakalanmış, aile de Sağlık Bakanlığı ve Kızılay hakkında 115 milyar liralık tazminat davası açmıştı. Şanlıurfa Asliye Hukuk Mahkemesi'nde halen görülmekte olan davaya önümüzdeki günlerde devam edilecek. Ailenin ayrıca, AIDS'li kan verilmesi nedeniyle Şanlıurfa Kızılay Kan Merkezi sorumluları hakkında açtıkları ceza davası da Şanlıurfa Asliye Ceza Mahkemesi'nde sürüyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!