Ünlü yönetmen ve ünlü karikatüristin kan davası

Güncelleme Tarihi:

Ünlü yönetmen ve ünlü karikatüristin kan davası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ünlü yönetmen Mustafa Altıoklar ve karikatürist Galip Tekin'in aralarında kan davası varmış. 1995 yılında Mustafa Altıoklar'ın İstanbul Kanatlarımın Altında filminde Hezarfen Ahmet Çelebi'nin kanat çizimlerini yapmasını Galip Tekin'den istemesi üzerine olay ortaya çıkmış.

BİRİ, Türk sinemasının son dönemde yetiştirdiği en başarılı yönetmenlerden. Diğeri ise çizgi dünyasının önde gelen ismi. İkisini buluşturan ise bir kan davası.

İstanbul Kanatlarımın Altında, Ağır Roman gibi filmleriyle tanınan Mustafa Altıoklar ile Leman Dergisi'nin çizerlerinden Galip Tekin kan davalı iki ailenin çocukları. Ama onlar birbirinin peşine düşmek yerine şimdi ortak işlere imza atıyorlar. Kan davası ise kötülük değil, dostluk getirmiş onlara. Adeta kan davasından kan kardeşliğine geçiş yapmışlar.

SİNEMADA CİNAYET

Yıl 1973. Galip Tekin'in babası ile Mustafa Altıoklar'ın amcası Konya'daki Saray Sineması'nı işletiyorlar. Bir gün aralarında çıkan anlaşmazlık sonunda Galip'in babası önce Mustafa'nın amcasını tabancayla öldürüyor ve ardından da diğer mermiyi kendine sıkıyor. Cinayetin nedeni, neden tartıştıkları hala bir sır.

Amcasını çok seven Mustafa Altıoklar'ı çok etkiliyor bu olay. Diğer tarafta ise aynı yaşlardaki Galip Tekin var. Ailesi herhangi bir kan gütme olayına karşılık Galip'in beline silah bile takıyor bir dönem. Daha sonra iki genç de Konya'dan çıkıp büyükşehirde kendi yaşam mücadelelerini veriyorlar.

Aradan 22 yıl geçiyor. Galip Tekin'in Gırgır dergisinde çizgileri yayımlanıyor. Yarım bıraktığı akademiden Gırgır'a geçmiş ve inanılmaz fantastik öyküler anlatıyor orada. Mustafa Altıoklar da okulunu bitirip doktor olmuş ama içinde yatan sinamacılık ateşi baskın gelmiş ve film yönetmenliğinde karar kılmış.

BENİ VURMAYA MI GELDİ

'İstanbul Kanatlarımın Altında' filminde Hezarfen Ahmet Çelebi'nin kanat eskizlerini çizdirmesi gerekiyor Altıoklar'ın. Bunun için aklına Gırgır'dan çizgilerini beğenerek takip ettiği Galip Tekin geliyor. Buluşuyorlar ve çizim işini kabul ediyor Galip Tekin. Daha sonra Altıoklar soyadının çağrışımından şüpheleniyor ve araştırıyor. Bulduğu gerçek önce ilişkillendiriyor Galip Tekin'i. Babasının vurduğu adamın yeğeni olduğunu öğreniyor Mustafa Altıoklar'ın ve acaba beni vurmaya mı geldi diye düşünmeden de edemiyor.

Sonunda Mustafa Altıoklar ile Galip Tekin çok iyi dost oldular ve ortak projeler üretmeye başladılar. Tekin ve Altıoklar'ın kan davası ve sonrasında gelişen olaylar Nebil Özgentürk'ün hazırlayıp sunduğu 'Bir Yudum İnsan'ın yeni dönem ilk programına konu oldu.

Bu akşam Feriye Sineması'nda bir kokteyle yeni yayın dönemini kutlayacak olan Özgentürk'ün bir de sürprizi var.

Eski kan davalı, şimdi ise kan kerdeşi olan iki ünlü isim kısa bir filme imza attılar. Galip Tekin'in yazdığı ve Mustafa Altıoklar'ın filme aldığı Sniper. Menderes Samancılar'ın rol aldığı yedi dakikalık bu film bir Sırp nişancının yaşamından kısa bir bölüm sunuyor.

Haberin Devamı

DİYETİ ÇİZEREK ÖDÜYORUM

Galip Tekin ve Mustafa Altıoklar'ın geçmişlerinde kalan bu kötü durum artık espiri konusu bile olmuş. Her şey anlaşılıp dostluklar perçinlendikten sonra İstanbul Kanatlarımın Altında'nın çalışmalarına başlanılmış. Galip Tekin, Hezarfen Ahmet Çelebi'nin kanat eskizleri için harıl harıl çalışıyor. Annesi bunun üzerine Galip'e sormuş. ‘‘Oğlum, bu kadar çalışıyorsun bari iyi para verecekler mi?’’ Galip'in cevabı tam bir kara mizah örneği: ‘‘Hayır anne, para almıyorum, kan borcunu böyle ödüyorum.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!