Ünlü virtüözler Burdur viyolonselleri çalıyor

Güncelleme Tarihi:

Ünlü virtüözler Burdur viyolonselleri çalıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2002 02:09

Erkan ve Hakan Küçükkaya, Burdur'da nasıl ses çıkardıklarını bilmeden dünyanın ünlü sanatçılarına kontrbas ve viyolonsel üretiyorlar.

Sesini bile duymadıkları el emeği enstrümanlar, Avrupa ve Amerika'nın ünlü salonlarında, usta virtüözlerce çalınıyor ama Burdur'da bile çoğu kişi onların ne yaptığının farkında değil. Organize Sanayi'de bir dükkánda çalgı yapıldığını biliyorlar o kadar. Atölyenin sahipleri Erkan ve Hakan Küçükkaya kardeşler de onlara göre çalgıcı işte...

Erkan ve Küçükkaya bir işçi ailesinin oğlu olarak Almanya'da büyümüş. Mesleği de orada çalıştığı fabrikada öğrenmiş. Memlekete kesin dönüş yaptığında, Almanlar bu işi Türkiye'de sürdürmesini önerince şaşırmış ama yine de kabul etmiş. Organize sanayi sitesinde bir atölyede işe başlamışlar. İlk yıllarda bu işten anlayan usta bulunmadığı için genç marangozlarla işe koyulmuşlar. Şimdilerde yılda bin 100 kontrbas ve violonsel üretiyorlar. Burdurlu marangozlar işlerinde usta olmuşlar. Büyük bir özenle ağaca hayat veriyor, kişilik kazandırıyorlar.

Enstrümanlar için kullandıkları ağaçlar Almanya'dan geliyor, beş yıl dinlendiriliyor. Viyolonsel ve kontrbasların yan kısımlarında akağaç, göğsünde ladin kullanıyorlar. Akağaca ısıtılarak şekil veriliyor ve özel kalıplarda bekletilerek istenen biçim elde ediliyor. Ardından göğüs için kesilen ladinler inceltilerek şekle sokuluyor. Göğüsteki ‘‘S’’ delikleri açılıyor ve montaja hazır hale getiriliyor. Sonunda tüm parçalar tek tek yapıştırılıp, el mengeneleriyle sıkıştırılıyor ve gövde son şeklini alıyor. Gövde zımparalarla kazınarak istenilen incelik sağlanıyor ki, enstrümanın vereceği sesin kalitesi bu çalışmaya bağlı. Sonra da bu enstrümanlar, çok uzaklarda evrensel müziğin sesi oluyorlar. Kontrbasların boyunlarını monte eden Mercan Usta ya da göğüslerindeki ‘‘S’’ deliklerini açan Yavuz Usta, uzak diyarlarda yükselen alkışların sesini belki duymuyorlar ama oralarda bir yerlerde kendi yaptıkları enstrümanların çalındığını biliyorlar.

Burdur'dan dünyaya açılan bu sesin öyküsü 28 Ocak Pazartesi sabahı Kanal D'de yayınlanacak Bu Sabah programında izleyebilirsiniz.

Mehmet Kar ve Hasan Önel viyolonsellerin boyunlarını hazırlıyorlar. Uçlarındaki kıvrımları büyük bir incelikle oyup en güzel şekli vermeye çalışıyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!