Ünlü sanatçı son yolculuğuna uğurlandı

Güncelleme Tarihi:

Ünlü sanatçı son yolculuğuna uğurlandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2013 14:19

Tedavi gördüğü hastanede iki gün önce vefat eden dünyaca ünlü ressam Burhan Doğançay için Teşvikiye Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi.

Haberin Devamı

Tedavi gördüğü hastanede iki gün önce vefat eden 84 yaşındaki ressam Burhan Doğançay için Teşvikiye Camisi'nde cenaze namazı kılındı.

Doğançay için Teşvikiye Camisi'nde düzenlenen cenaze töreninde, eşi Angela Doğançay, kardeşleri Ayten Doğançay ve Tülin Sina Özbudak ile yakınları taziyeleri kabul etti.

OMUZLAR ÜZERİNDE SON YOLCULUK / FOTO GALERİ

RESSAM BURHAN DOĞANÇAY'I SEVENLERİ YALNIZ BIRAKMADI / WEB TV

Sevenleri, önünde fotoğrafı ve çiçekler bulunan Doğançay'ın Türk bayrağına sarılı tabutu önünde dua etti.

KILIÇDAROĞLU, BAĞIŞ VE GÜNAY TÖRENDEYDİ

Ailesi ve yakınları ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, sanatçı İzzet Günay, gazeteci-yazar Hıncal Uluç, yazar, sanat eleştirmeni ve akademisyen Hasan Bülent Kahraman, All Arts Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli'nin katıldığı törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da çelenk gönderdi.

Haberin Devamı

Ressam Burhan Doğançay'ın cenazesi, öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından omuzlara alınarak, cenaze aracına taşındı. Cenazeye omuz verenler arasında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da yer aldı.

CENAZESİ BODRUM'A GÖNDERİLDİ

Doğançay'ın cenazesi, daha sonra vasiyeti üzerine toprağa verilmek üzere Bodrum'a gönderildi. Doğançay'ın cenazesi, yarın Bodrum Turgut Reis'te Karabağ Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Türk basınında ve resminde dünyada adını duyurmuş çok değerli iki ismin art arda ebedi yolculuğa çıktığını belirten Bakan Günay, "Burhan Doğançay oldukça yakın tanıdığım, gerçekten Türkiye'de resme, sanata, kültüre biraz ilgi duyan herkesin kendisiyle övündüğü büyük bir sanatçıydı. Geçmiş yıllarda Türkiye'yi farklı alanlarda, hatta turizm alanında da bir ara çalışarak dünyada temsil etmişti. Resim kalıplarımızı yıkan dünyadaki çağdaş forumları bizden kaynaklanan özelliklerle birlikte ortaya çıkaran büyük Türk ressamlarından biriydi" diye konuştu.

Haberin Devamı

BURHAN DOĞANÇAY MÜZESİ'NDEN... / FOTO GALERİ

"KENDİSİYLE GURUR DUYUYORDUK"

Günay, Doğançay ile tanışmış olmanın, dostluk kurmanın ve kucaklaşmış olmanın iç huzurunu taşıdığını ifade ederek, “Türk klasik sanatında önemli gelişmeler var. Dilerim ki millet olarak onun ismini dünyada aynı şekilde temsil edecek yeni Türk ressamları çıksın. Kendisiyle gurur duyduğumuz bir vatandaşımızdı” dedi.
Bakan Günay, Doğançay'a rahmet, ailesine, sevenlerine ve Türk milletine başsağlığı diledi.

"BİRAND'IN EVİNE GİTMEYE ÇALIŞACAĞIM"

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, dün vefat eden gazeteci Mehmet Ali Birand'ın ailesine taziyelerini iletmek için evine gitmeye çalışacağını aktararak, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Doğançay'ın cenazesine geldiğimde Birand'ı hastanede ziyaret etme, tekrar ayağa kalktığını görme imkanı buluruz diye düşünmüştüm ama ne yazık basın dünyamızın o büyük çınarı da dün gece ansızın yıkılıverdi. O ayakta, görevinin başında her an ekrana çıkacakmış gibi bu dünyadan göçtü gitti. Ama güzel izler bırakanlar maddi varlıklarıyla bu dünyadan göçüyor. İsimleri, anıları, hele sevilen insanlarsa Doğançay ve Birand gibi hiç bir zaman kaybolmuyor. İkisinin anısı önünde saygıyla eğiliyorum."

"ESERLERİ DİPLOMASİ MERKEZLERİNDE"

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da Avrupa Parlamentosu'nun ve Avrupa Konseyi'nin farklı kurum ve binalarında Doğançay'ın eserlerinin olduğunu belirterek, “Uluslarlararası alanda, bu kadar diplomasi merkezinde eserleri kullanılan, eserleri duvarları süsleyen sanatçılardan biridir. Çok iyi bir insandı. Allah rahmet etsin. Son görevimizi yapacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

"SANATIMIZI DÜNYADA TEMSİL ETTİ"

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Doğançay'ın vefatından büyük üzüntü duyduklarını dile getirerek, “Sanatımızı dünyada temsil etti. Çok üzgünüm. Allah rahmet etsin” dedi.

Ressam Mehmet Güleryüz, Doğançay'ın dünyaya mal olan bir isim olduğunu belirterek, “Üretecek bir kişiydi. Enerjisi vardı. Ölümü kolay kabul edilebilir bir şey değil. Çok üzgünüz” diye konuştu.

Hasan Bülent Kahraman, Doğançay'ın Türkiye'nin en önemli ressamlarından biri olduğunu vurgulayarak, “Doğançay, 1970'lerden itibaren kendi resmini, tarzını üretti. Bugünlerde önemli değerleri yitirdik. Böyle insanlar kolay yetişmiyor. Kore'deki sergimizde en yoğun ilgi onun eserlerineydi. Çok üzgünüz” ifadelerini kullandı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!