Ünlü iÅŸadamı sıtma kurbanı

Güncelleme Tarihi:

Ünlü işadamı sıtma kurbanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2008 08:59

Geçen yıl kurduğu altın madeni şirketinin ilk üretimini görmek için Orta Afrika’ya giden İstanbul Altın Rafinerisi’nin patronu Ömer Halaç, orada kendisini ısıran ve sıtmaya neden olan Anofel sineğinin kurbanı oldu. Isırıldığını farketmeyen ve soğuk algınlığı şikayetiyle hastaneye giden Halaç, sıtma olduğunu öğrendi. Ülkeye gitmeden önce aşı yaptırmayan Halaç, bir hafta süren yaşam mücadelesini dün sabah kaybetti.

Haberin Devamı

Orta Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Bangui’de kurduğu altın madeninin ilk üretimini yerinde görmek amacıyla 16 Nisan’da 2 çalışanıyla bu ülkeye giden İstanbul Altın Rafinerisi’nin (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Halaç, dört günlük iş gezisi sırasında Anofel adı verilen ve sıtma paraziti taşıyan sineğin kendisini soktuğunu farketmedi.

 

Orta Afrika Cumhuriyeti’nden 19 Nisan’da dönen ve bu ay başında Kırgızistan’a giden Halaç, soğuk algınlığı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Sıtma teşhisi konan Halaç, 15 günü bulan kuluçka süresi geçtiği ve hastalık ilerlediği için tedaviye cevap veremedi. Yaklaşık bir hafta yoğun bakımda kalan Ömer Halaç, dün sabah vefat etti.

 

Haberin Devamı

 Yalnızca diÅŸileri hastalık bulaÅŸtırıyorÂ

Sıtma, hastalık yapıcı bir grup parazit olan plazmodiumların dişi Anofel sivrisinekleriyle insanlara bulaşmasıyla yayılan ateşli bir hastalık. Anofelin yalnızca dişileri sıtma bulaştırıyor. Dişilerin yumurtalarını geliştirebilmeleri  için mutlaka kana gereksinmeleri var.

 

Dişi Anofel bir seferde 100-200 yumurta bırakıyor. Ergin dişi sinek 3-4 hafta yaşarken erkeklerin ömrü birkaç günle sınırlı.

 

CENAZESÄ° BUGÃœN TOPRAÄžA VERÄ°LDÄ°

Öte yandan tedavi gördüğü hastanede dün vefat eden Halaç'ın cenazesi, Eyüp Sultan Camii'nde öğleyin kılınan cenaze namazının ardından, Eyüp Sultan Türbesi'ne götürüldü ve burada dua edildi.

Cenaze namazına Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Tüzmen, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, Ömer Halaç'ın çok genç, Türkiye'ye en faydalı olacağı zaman diliminde ebediyete intikal eden çok önemli bir arkadaşları, kardeşleri olduğunu ifade ederek, kendisinin Türkiye-Afrika Ticaret Köprüsü toplantısından gelerek taziye ziyaretinde bulunduğunu ve herkesin kaybının büyük olduğunu söyledi. İş adamlarının oradaki çalışmaları yürüttüğünü belirten Tüzmen, "Türkiye, böyle bir başarı gösterdiyse, bu başarıda Ömer Halaç gibi örnek iş adamlarımızın katkısı çok büyüktür. Bütün ailesine, Türkiye'deki bütün iş adamlarımıza, sanayicilerimize hepsine baş sağlığı diliyorum. Kaybımız büyüktür, başımız sağ olsun" dedi.

Halaç'ın cenazesi, daha sonra Yeniköy Mezarlığındaki aile kabristanında toprağa verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!