Üniversitenin gururu oldu

Güncelleme Tarihi:

Üniversitenin gururu oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sevgül Kocaman Şen, Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu mezunu. Şimdi aynı üniversitenin hastanesinde, Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'nin başhemşiresi olmaktan büyük gurur duyuyor.

Sevgül hemşirenin makalesi Amerikan tıp dergisinde

EGE Üniversitesi Hastanesi Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'nin başhemşiresi Sevgül Kocaman Şen'in 23 çocuk hastayla ilgili araştırmasına Amerika'da yayınlanan The Journal of Meuroscience Nursing (Sinir Bilimleri Hemşirelik Dergisi) son sayısında 8 sayfa ayırdı.

Şen'in ‘Hidatid’ denilen hayvanlardan geçen parazit hastalığı nedeniyle beyinlerinde kist oluşan çocukların tedavisi sırasında uyguladıkları hemşirelik standart bakım planı da dergide yer aldı. Şen, ‘‘Bu hastalık son zamanlarda özellikle göçler nedeniyle Amerika'da da görülmeye başlandı. Çalışmam bu yüzden önem kazandı. 11 ay incelenip dergiye kabul edildi. Birikimimi, meslektaşlarımla paylaştığım için büyük keyif duydum’’ dedi.

Şen, dünya çapında bir çalışmaya imza atmanın haklı gururunu yaşarken, Beyin Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Doç.Dr. Yusuf Erşahin, yabancı tıp dergilerinde bir Türk hemşirenin makalesinin yayınlandığına kendisinin ilk kez tanık olduğunu söyledi.

Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu'ndan mezun olan 30 yaşındaki Sevgül Hamşire, çalışması hakkında şu bilgileri verdi:

‘‘Kisthidatid, hayvancılıkla uğraşanlarda, kedi köpek besleyenlerde hijyenik koşullara uyulmaması yüzünden görülen bir parazit hastalığı. Bu hastalığı bir yerde kesmek mümkün değil. Bir zincir gibi. Hayvanların barsaklarında yerleşen bir parazit. Dışkı yoluyla atıldığında yine hayvanlar tarafından yenilerek barsaklara yerleşiyor. Bu dışkılarla kirlenmiş yiyecek ya da sular yoluyla da insanlara geçiyor. İnsanlarda yüzde 70 oranında karaciğeri, yüzde 2-3 beyni tutuyor. Parazit larvaları yerleştikleri organları tutup kist oluşturuyor. Kistin patlaması halinde ani şokla ölüm meydana gelebiliyor. Tedavisi ameliyat ve çok pahalı. Bu yüzden önemli bir sağlık sorunu.’’

Merkezi Amerika'da bulunan Sinir Bilimleri Derneği tarafından çıkarılan derginin dünyanın dört bir köşesinde abonesi bulunduğunu belirten Şen, ‘‘Çalışmamı yayınlayacaklarını bildirdikten sonra dernek üyeliği teklif ettiler. Bu da benim için büyük onur oldu’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!