Üniversitelerarası dijital ders bağı

Güncelleme Tarihi:

Üniversitelerarası dijital ders bağı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2013 00:00

TÜBİTAK’ın ‘üniversitelerde fırsat eşitliği’ amacıyla ücretsiz e-kitap ve videolu e-ders içerikleri hazırlayacağını açıklayan Bakan Nihat Ergün, “Hakkâri’deki öğrenci İstanbul’daki bir üniversite hocasından ders alabilecek” dedi.

Haberin Devamı

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK’ın üniversite öğrencilerinin ücretsiz kullanımına sunulması için Türkçe akademik e-kitap ile videolardan oluşan e-ders içerikleri hazırlatacağını açıkladı. Lisans eğitimi kalitesinin artırılmasına destek amacıyla TÜBİTAK’ın iki farklı çağrı programı başlattığını belirten Bakan Ergün, bunlardan birinin “5001-Akademik e-kitap” diğerinin ise “5002-Akademik e-ders” olduğunu belirtti. Çağrı programlarıyla ders materyali havuzu oluşturulacağını ifade eden Ergün, “Aynı zamanda akademisyenlerin Türkçe eser yazmaları teşvik edilecek. Böylece zengin içeriğe sahip akademik kaynakların çeşit ve niteliği artırılacak. TÜBİTAK’ın başlattığı program sonunda ortaya çıkacak ders malzemeleri çevrimiçi olarak tüm öğrencilerin erişimine açılacak ve ücretsiz kullanılabilecek” dedi.

ANİMASYON, SUNUM, DENEY

Çalışma ile Türkiye’deki lisans öğrencilerine fırsat eşitliği sağlayacağını belirten Ergün, şunları söyledi: “Hakkâri’deki, Ağrı’daki üniversite öğrencisi, İstanbul’daki, Ankara’daki bir üniversite hocasından ders alabilecek. Böylece öğrencilerimizin ‘Ben şu üniversiteye gidemedim, şu hocadan ders alamadım’ diye üzülmesine de gerek kalmayacak. Dijital eğitim içeriklerinde derslerin anlatımına yardımcı olması amacıyla özgün çizim, animasyon, simülasyon, sunum, deneyler, fotoğraf, video ile etkileşimli uygulamalar kullanılacak.”

Haberin Devamı

E-kitap yazana 120 bin lira destek

e-kitap ve e-ders hazırlamak amacıyla başvuracakların, en az doktora derecesine sahip olmaları, dersin alanında lisans ya da lisansüstü düzeyde eğitim almış veya ders vermiş olmaları şartı aranıyor. Akademik e-kitap ve e-ders çağrıları kapsamında telif bedeli hariç 120 bin liraya kadar destek sağlanacak. TÜBİTAK, hazırlanacak e-kitaplar için eser sahiplerine toplam 50 bin liraya, e-ders için ise 15 bin liraya kadar telif ödeyecek. E-kitap projesi hazırlayanlar 12 Temmuz’a, e-ders içeriği hazırlayanlar ise 23 Ağustos’a kadar TÜBİTAK’a başvurabilecek.Desteklenecek projelerin 18 ayda tamamlanması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!