Üniversitede ‘uçkurgate’

Güncelleme Tarihi:

Üniversitede ‘uçkurgate’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi'nde 4 profesörün seks çetesi kurarak kız öğrencilere cinsel tacizde bulundukları ortaya çıktı. Aralarında işbirliği yapan öğretim üyelerinin sınıf geçme ve iş bulma vaatleriyle öğrencileri kandırdıkları belirlendi.

Ege Üniversitesi, bazı kız öğrencilerin 4 profesör hakkında cinsel taciz iddiasında bulunmasıyla sarsıldı. Öğretim üyeleri ve kız öğrencilerden ihbar yağarken, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refet Saygılı, soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda, kendi aralarında işbirliği yapan bu 4 öğretim üyesinin, kızları notla korkutarak, sınıf geçme ve iş bulma vaatleriyle, ağlarına nasıl düşürdükleri de ortaya çıktı.

Üniversitedeki skandal, Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi A.E.'nin Seferihisar'da bir otelin havuzunda öğrencisi F.U. ile sarmaş dolaş görünmesiyle patlak verdi. F.U.'nun babası, Prof. Dr. A.E.'nin kızıyla bir hoca-öğrenci ilişkisine yakışmayacak davranışlar içinde olduğu belirterek, Rektör Prof. Dr. Refet Saygılı'ya yazılı şikayette bulundu. Bu şikayet üzerine, daha önce de öğrencilerine ahlaksız teklifte bulunduğu iddiasıyla bölüm başkanlığı görevinden alınan Prof. Dr. A.E. hakkında soruşturma açıldı. Ön soruşturmada Prof. Dr. A.E., suçlu bulundu, son savunması istendi.

İHBAR YAĞDI

Bu sırada, biyoloji bölümünden bazı öğretim üyeleriyle kız öğrenciler, Rektör Saygılı'ya giderek, sadece fizik bölümündeki Prof. Dr. A.E.'nin değil, botanik bölümünde görevli S.O., K.Y. ve M.P. adlı öğretim üyelerinin de öğrencilere ahlaksız teklif yaptıklarını söylediler.

İhbarda bulunan kız öğrencilerle, öğretim üyeleri yazılı ifadelerinde, Prof. Dr. A.E.'nin, diğer 3 öğretim üyesiyle birlikte, üniversiteye öğrenci affıyla dönen F.U.'ya Bornova'da ev tuttuklarını, üniversitedeki odalarında kız öğrencilere sarkıntılık yaptıklarını ileri sürdüler. Öğrencilerle öğretim üyelerinin iddialarında, suçlanan 4 öğretim üyesinin ağlarına düşürecekleri kız öğrencileri anket yaparak saptadıkları, baskı ve vaat yöntemini kullanarak ahlaksız teklif yaptıkları da yer aldı.

Skandal, üniversite ve fen fakültesinin yönetim kurullarında görüşülürken, bu 4 öğretim üyesinin eşlerinin de olup bitenleri bildikleri anlaşıldı.

Rektör Prof. Dr. Refet Saygılı, öğretim üyeleri hakkında açılan soruşturmayı bizzat kendisinin yönettiğini söyledi. Şikayetçi öğretmen ve öğrencileri bizzat dinleyen Saygılı, ‘‘İddiaları, şikayetleri dinledik. Yazılı olarak aldık. Soruşturma açıldı. Gerekli kişilerin ifadelerine başvurulacak. Soruşturmayı en kısa zamanda sonuçlandıracağız’’ dedi.

Seks çetesinin avlama yöntemleri

Ege Üniversitesi öğretim üyelerinden 4 profesörün aralarında işbirliği yaparak kız öğrencileri ağlarına düşürdükleri belirlendi. Meslektaşlarından utanç duyan bir öğretim üyesinin anlattığına göre, tacizci profesörler, kız öğrencileri şu yöntemlerle tuzağa düşürüyor:

Tacizciler, tuzağa düşürecekleri kız öğrenciye baba, ağabey pozlarıyla yaklaşıyor. Öğrencinin nereden geldiğini, ailesiyle oturup oturmadığını, erkek arkadaşının olup olmadığını soruşturuyorlar.

İzmir dışından gelenlere, ayrı ev ve yurtta kalanlarlara yöneliyorlar. Sonra da öğrenciye, ‘‘Niye bana takılmıyorsun, sana yardımcı olurum. Sık sık odama gel. Yurtta kalıyorsan sana ev bulalım, rahat edersin. Sana misafir oluruz. Yazın staja gel’’ diyorlar.

Yüksek lisans yapanlara ‘‘Çevrem geniş, sana iş bulurum. Yakın olursan derslerinde problem yaşamazsın. Yüksek lisans sınavlarında soru veririm. Asistanım olabilirsin. Bana ilgi göster’’ diyerek, kandırmaya çalışıyorlar. Kız öğrencilerini evlerinden telefonla aramaktan da çekinmiyorlar. Öğrencilerini odalarına kapatıyorlar.

Bu öğretim üyelerinin zaaflarını bilen bazı kız öğrenciler de sınıfını rahat geçmek, istediklerine sahip olabilmek için kendileri harekete geçiyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!